Ο Πιέρ-Εμίλ Χόιμπιεργκ δεν τραβάει συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό δεν τον κάνει λιγότερο σημαντικό γι’ αυτή τη Δανία. Το ακριβώς αντίθετο.

Ο Πιέρ-Εμίλ Χόιμπιεργκ κάνει ένα εξαιρετικό Euro 2020 και βγάζει πράγματα στο παιχνίδι του που δεν ξέραμε πως είχε, παγιώντας τη θέση του ως ένας εκ των ηγετών αυτής της Δανίας

Ο Πιέρ-Εμίλ Χόιμπιεργκ δεν τραβάει συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτό δεν τον κάνει λιγότερο σημαντικό γι’ αυτή τη Δανία. Το ακριβώς αντίθετο.

Δεν θα γίνει πρώτο θέμα, δύσκολα θα ξεκινήσει κάποιος από αυτόν την όποια ανάλυσή του. Και; Ουσία είναι ότι Πιέρ-Εμίλ Χόιμπιεργκ κάνει ένα εξαιρετικό Euro 2020 μέχρι στιγμής και ήταν ίσως ο κορυφαίος στην πρόκριση της Δανίας επί των Τσέχων, σε αυτό το άτυπο «το… αίμα της πίσω». Η εικόνα του μετά τη λήξη, με τη φανέλα μούσκεμα από τον ιδρώτα και τα μάτια δακρυσμένα από την ένταση και το συναίσθημα, είναι η σύνοψη της υπερπροσπάθειας που κατέβαλε στο γήπεδο. Για ακόμη μια φορά. Το «μοτεράκι» αυτής της ομάδας, το μυαλό και τα πνευμόνια της. Στο Μπακού, έμοιαζε ώρες ώρες να βρίσκεται παντού. Το ότι τα στόπερ της Δανίας, Αντρέας Κρίστενσεν και Γιανίκ Βέστεργκααρντ είχαν πιο εύκολη μέρα στη δουλειά, το οφείλουν εν πολλοίς στο ότι είχαν έναν συμπαίκτη ακριβώς μπροστά τους, να τρέχει, να καλύπτει, να προλαβαίνει.

Και νέες πτυχές στο παιχνίδι του

Την ίδια στιγμή, ο Χόιμπιεργκ πρόσφερε και επιθετικά, κάνοντας καίριες πάσες και ηρεμώντας το τέμπο όποτε έπρεπε. Αυτό είναι κάτι που δεν φαινόταν να έχει στην «παλέτα» του βάσει των όσων ξέραμε γι’ αυτόν. Να όμως που τελικά μπορεί να το κάνει, και καλά.  Σε ολόκληρο το 90λεπτο δεν είχε παρά μόνο δύο λανθασμένες μεταβιβάσεις, ενώ αναρωτιέται κανείς αν σταμάτησε ποτέ να τρέχει. Είναι ένας παίκτης που πρέπει να αποφασίσεις επί τούτου να κοιτάς στο γήπεδο για να δεις τι ακριβώς κάνει. Από το είδος που κάποτε ο Ερίκ Καντονά αποκαλούσε περιπαικτικά «νεροκουβαλητής». Μόνο που αν δεν υπήρχαν αυτοί, οι «δεύτεροι» ας τους πούμε, τότε οι πιο ποιοτικοί και ταλαντούχοι δεν θα είχαν τις κατάλληλες συνθήκες για να λάμψουν.

Το ότι τα πάει τόσο καλά στο Euro 2020 ενώ προέρχεται από μία μέτρια σεζόν στην Τότεναμ, επιβεβαιώνει το προφίλ του ποδοσφαιριστή που εκφράζει. Χρειάζεται το σύνολο για να λειτουργήσει επειδή ακριβώς είναι παίκτης συνόλου. Και τα φετινά «σπιρούνια» μόνο καλά δεν ήταν. Ο νέος κόουτς τους πάντως, Νούνο Εσπίριτο Σάντο σίγουρα κοιτάει προσεκτικά τις εμφανίσεις ενός παίκτη στον οποίο, δεδομένα, θα στηριχτεί για να παρουσιάσει κάτι αξιόλογο. Μπορεί άλλωστε ο Χόιμπιεργκ να μην έπιασε ποτέ στην Μπάγερν Μονάχου, αλλά αυτή ήταν η πρώτη ομάδα που έπαιξε επαγγελματικά, σε αυτήν γαλουχήθηκε σε κρίσιμη ποδοσφαιρικά ηλικία και η κουλτούρα του νικητή φαίνεται πως έχει εντυπωθεί στο DNA του. Απλώς χρειαζόταν κάτι δυνατό για να βγει στην επιφάνεια.

Για τον Έρικσεν, αλλά όχι… από τον Έρικσεν

Ακούγεται κάπως, αλλά η εύκολη, πιασάρικη, λύση είναι να αποδώσουμε την εξαιρετική πορεία της Δανίας σε αυτό το Euro στη συσπείρωση που προκλήθηκε μετά το σοκ αυτού που συνέβη στον Κρίστιαν Έρικσεν. Κάνει ωραίους τίτλους, είναι συναισθηματικό.  Όσο και αν σίγουρα έχει παίξει ρόλο και αποτελεί αναντίρρητα ένα ισχυρό κίνητρο, δεν παύει να συνιστά κάτι το απλοϊκό ως εξήγηση και μέρος μόνο της αλήθειας. Προφανώς και τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε να κάνουμε με μια πολύ καλή ομάδα. Σωστά δουλεμένη, ποιοτική και στη λεπτομέρεια προετοιμασμένη.

Ο Κάσπερ Χιούλμαντ έχει κάνει εκπληκτική προεργασία στο δρόμο για να φτιάξει ένα σύνολο, με διακριτούς ρόλους και ξεκάθαρη στόχευση, ατομικά και συλλογικά. Συνδυάζοντας άρτια την αθλητική με την ανθρώπινη διαχείριση. Κάνοντας κομβικές επιλογές τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Ο Χόιμπιεργκ είναι ο παίκτης ίσως που εκφράζει πιο δυνατά αυτήν την υπέρβαση που λαμβάνει χώρα σε αυτό το Euro από τη Δανία. Εργάτης και πρωταγωνιστής. Το «εγώ» μέσα στο «εμείς», σε πλήρη αρμονία. Ένας προπονητής στο γήπεδο, ο παίκτης που λατρεύουν οι… προπονητές.

Διαβάστε επίσης:

Ζαγοράκης για EURO 2004: «Η πανίσχυρη δύναμη της ομάδας»

Κύπρος: Τραγωδία μεγάλη φωτιά και 4 νεκρούς!

ΑΕΚ: Επιστρέφει άμεσα Αθήνα ο Λάτσι-Υπέστη μερική ρήξη τένοντα