Ό,τι και να γίνει από εδώ και στο εξής στο Euro 2020, το συμπέρασμα δεν αλλάζει: Η Δανία είναι η μεγάλη νικήτρια της διοργάνωσης.

Ό,τι και να γίνει από εδώ και στο εξής στο Euro 2020, το συμπέρασμα δεν αλλάζει: Η Δανία είναι η μεγάλη νικήτρια της διοργάνωσης.

Ό,τι και να γίνει από εδώ και στο εξής στο Euro 2020, το συμπέρασμα δεν αλλάζει: Η Δανία είναι η μεγάλη νικήτρια της διοργάνωσης.

Ο ένας δίπλα στον αλλλον, πρόσωπο με πρόσωπο, καρδιά με καρδιά. Γύρω τους, στο «Πάρκεν», η θετική ενέργεια, χιλιάδες ψυχές, ένα σώμα. Εννιά μέρες νωρίτερα, οι Δανοί διεθνείς είχαν σχηματίσει έναν άλλο κύκλο. Την περίφημη ασπίδα προστασίας στον Κρίστιαν Έρικσεν. Η δικιά τους προσευχή για να μείνει ζωντανός ο φίλος και συμπαίκτης τους. Εν προκειμένω, επρόκειτο για μία εντελώς διαφορετική ευχή. Να μην αλλάξει το αποτέλεσμα στο Φινλανδία – Βέλγιο. Δεν θα άλλαζε. Δεν γινόταν να αλλάξει. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έκαναν το χρέος τους (2-0) και οι Δανοί ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς. Βρίσκονται, πια, στους «16». Για τον εαυτό τους. Τη χώρα τους. Τους συμπατριώτες τους. Μα, πάνω από όλα, για τον Κρίστιαν.

Τα κομμάτια στη θέση τους

Η Δανία έγινε η αγαπημένη ομάδα όλων. Πώς να μείνει κανείς αδιάφορος σε αυτό που πέτυχαν; Στο πώς κατάφεραν και μετέτρεψαν τέτοιο μέγα σοκ σε κίνητρο. Είναι αξιοθαύμαστο, άξιο σεβασμού και χειροκροτήματος. Δείχνει δύναμη ψυχής, ισχυρή συγκρότηση και θέληση. Ποτέ άλλοτε δεν είχε προκριθεί στα νοκ άουτ Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ομάδα που είχε ξεκινήσει με δύο ήττες. Ήταν, βέβαια, δύο αποτελέσματα που δεν αντανακλούσαν την πραγματική εικόνα. Με τη Φινλανδία, αναγκάστηκαν και έπαιξαν δύο ώρες μετά την κατάρρευση του Έρικσεν, αναρωτιέται κανείς μερικές φορές αν στην UEFA σκέφτονται σαν άνθρωποι ή υπολογίζουν σαν ρομπότ. Με το Βέλγιο πάλι, έκαναν ένα φανταστικό α’ μέρος, ήταν άδικο που ήταν μπροστά μόλις με 1-0, μετά την ανάπαυλα ήρθε ο Κέβιν ντε Μπρόινε και όλα άλλαξαν.

Με τη Ρωσία ωστόσο, όλα τα κομμάτια μπήκαν στη σωστή τους θέση. Η ατμόσφαιρα στο «Πάρκεν» ήταν μαγική, σχεδόν μυστικιστική. Οι παίκτες του Κάσπερ Χιούλμαντ, το ένιωσαν, δεν ήταν μόνοι. Με φτερά στα πόδια και στη ψυχή, έφτασαν στο επιβλητικό 4-1. Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς ένα άθλημα. Το ποδόσφαιρο είναι συναισθήματα. Και αυτή η Δανία εκφράζει πολλά και στο μέγιστο βαθμό. Θα αντιμετωπίσει τώρα την Ουαλία στο Άμστερνταμ για μία θέση στα προημιτελικά και τα όνειρα όλα επιτρέπονται. Μετά τα όσα πέρασε αυτή η ομάδα, έμαθε να εκτιμάει τις δεύτερες ευκαιρίες. Να ζει στο μάξιμουμ κάθε στιγμή.

Μεγαλύτερο και από το 1992

Συγκαταλέγεται στις all time classic football stories αυτή του 1992, όταν η Δανία κλήθηκε να παίξει άρον άρον στο Euro, λόγω του αποκλεισμού της τότε Γιουγκοσλαβίας. «Ήρθαν από τις παραλίες και κατέκτησαν το τρόπαιο» κατά τη γνωστή φράση που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τι απίστευτο συνέβη τότε. Κοίτα να δεις, τελικά μπορεί και να μην είναι αυτή η μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του δανέζικου ποδόσφαιρου. Η χώρα που γέννησε τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν δεν θα μπορούσε παρά να ειδικεύεται στα παραμύθια! Αυτό που έχουν καταφέρει οι Δανοί στην τρέχουσα διοργάνωση είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε τρόπαιο, καθώς ξεπερνά κατά πολύ τα πεπερασμένα όρια του αθλητικού.  Ό,τι και να συμβεί πλέον, είναι ήδη (οι) νικητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουσμάν Ντεμπελέ: Τραύμα είσαι ανοιχτό

Στην Τουρκία «κράζουν» άσχημα την εθνική τους ομάδα