EUROSTORIES

Euro 2020 – Τα πέναλτι δεν είναι λοταρία και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ το… ξέχασε!

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ξέχασε όσα νομίζαμε ότι είχε μάθει και η ποδοσφαιρική δικαιοσύνη του γύρισε την πλάτη, με την Ιταλία να γελά αντί για την Αγγλία
Euro 2020 – Τα πέναλτι δεν είναι λοταρία και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ το… ξέχασε!

Η Αγγλία έχασε (ξανά) στα πέναλτι και καμία τύχη δεν μπορεί να βρίζει για ό,τι της συνέβη. Η Ιταλία, πανάξια επικράτησε!

Επαναλαμβάνεται συνέχεια, ειδικά, καλή ώρα, σε καιρούς μεγάλων διοργανώσεων: «Στα πέναλτι δεν νικάει ο καλύτερος, νικάει ο πιο τυχερός». Ως ατάκα διαθέτει τη δύναμη της επανάληψης. Όχι όμως και τη βαθύτερη ουσία της αλήθειας. Η διαδικασία των πέναλτι αποτελεί μέρος του ποδοσφαίρου. Ως τέτοιο δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού. Απαιτεί τις ίδιες αρετές, τα ίδια ταλέντα. Είναι πιασάρικες κάποιες λέξεις, κάνουν πιο εύκολη τη ζωή όλων μας, δημοσιογράφων και αναγνωστών, αλλά καμία «κατάρα» δεν υπήρχε για την εθνική Αγγλίας τόσα χρόνια που τα θαλάσσωνε σχετικώς. Ούτε φταίει κάτι μεταφυσικό για το ότι έχασε από την Ιταλία. Μόνο οι ίδιες ελλείψεις. Καθαρού μυαλού και ψυχραιμίας.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ ξέχασε όσα (νομίζαμε τελικά ότι) έμαθε το 2018 με την Κολομβία, όταν ξόρκισε την κατάρα που κυνήγαγε τη χώρα του και τον ίδιο προσωπικά (από το Euro 1996). Έβαλε κρύους παίκτες στο 120’ και οι δύο αστόχησαν (Σάντσο, Ράσφορντ). Ο Άγγλος εκλέκτορας τσίγκλησε την τύχη του. Καθότι υπάρχει κάτι το δομικά δίκαιο στα πέναλτι. Ικανότητα υπό συνθήκες πίεσης. Ως παίκτης πρέπει να νικήσεις τους φόβους σου, να ελέγξεις τα συναισθήματα σου για να νικήσεις από τα έντεκα βήματα τον τερματοφύλακα. Ως προπονητής πρέπει επίσης να διαλέξεις τους 5 που είναι καλύτεροι για τη δοκιμασία εκείνη την ώρα. Από κάθε άποψη. Δεν είναι, προφανώς, τόσο απλό. Αλλά δεν είναι και λοταρία.

Το… παραπλανητικό α’ μέρος

Το ακούμε επίσης πολύ συχνά από τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές. «Δεν πρέπει να χάσουμε στιγμή την αυτοσυγκέντρωσή μας». Δεν είναι λόγια της συνήθειας και του κλισέ. Αντανακλούν σε κάτι κομβικής σημασίας. Να, το γκολ που ανοίγει το σκορ στον τελικό. «Από τα αποδυτήρια», καταπώς το λέμε. Ο Βεράτι πρεσάρει χωρίς λόγο στο χώρο του κέντρου, η ισορροπία πάει περίπατο. Από εκεί και έπειτα, σε όλη τη φάση που έπεται η Ιταλία είναι ένα κλικ πίσω. Σε τοποθετήσεις, συγχρονισμό, ισορροπίες. Τρώει το γκολ στην πλάτη της, ξεκάθαρα επειδή νωρίτερα έχει χάσει τη συνοχή της και επειδή δεν είχε φροντίσει εγκαίρως να κάνει τη μετάβαση από το… τραγουδάμε τον εθνικό ύμνο στο «παίζουμε κύριοι»

Γενικώς σε όλο το πρώτο μέρος, η Αγγλία κυριάρχησε. Τακτικά, από πλευράς τρεξιμάτων και αντοχής. Πάντα στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, πάντα κάποιος εκεί που έπρεπε για να μην αφήσει τους «ατζούρι» να γίνουν επικίνδυνοι. Είτε σε φρεσκάδα, είτε σε ένταση, η διαφορά ήταν μεγάλη. Πολλά βασικά ατού των Ιταλών ήταν εντελώς εκτός θέματος (Μπαρέλα, Ινσίνισε, Εμερον, Ιμπόμπιλε). Πολλά λάθη, μπόλικη νευρικότητα, μηδέν φαντασία και ρίσκα. Παραήταν εύκολο για να ‘ναι αληθινό για τους Άγγλους. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην μονομαχήσει κάποια στιγμή η «σκουάντρα ατζούρα». Πόσο μάλλον καθώς της ήρθε η βοήθεια…

Θύμα του εαυτού της

Γιατί ενώ η Αγγλία είχε το ματς ακριβώς όπως το ήθελε, έπεσε θύμα του ίδιου της του εαυτού. Φοβήθηκε. Προτίμησε να κρατήσει το σκορ, από το να κρατήσει το τέμπο και το στιλ όπως αυτή το όριζε. Γύρισε πίσω παρότι απέμεναν περισσότερα από 30 λεπτά για τη λήξη. Οι απέναντι πήραν αμέσως το μήνυμα. Στο ποδόσφαιρο, στον ομαδικό αθλητισμό εν γένει, οι καλές ομάδες μυρίζονται και τρέφονται όταν διακρίνουν φόβο στον αντίπαλο. Η ισοφάριση του Μπονούτσι ήταν η τιμωρία των «τριών λιονταριών» για την έλλειψη τόλμης που επέδειξαν.

Το ότι το ματς δεν είχε νικητή στο 90λεπτο ήταν τόσο ταιριαστό με αυτό το Euro. Από τα 15 νοκ άουτ, τα 8 είχαν παράταση! Πρόβα για αυτό που μας περιμένει στις διοργανώσεις της UEFA μετά την κατάργηση του εκτός έδρας γκολ…Στο τέλος, όμως, νικήτρια ήταν η Ιταλία. Και αυτό ήταν το σωστό αν το δούμε συνολικά. Μια νεανική ομάδα που έπαιξε σαν γροθιά σε όλο του τουρνουά. Δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Δεν ήταν λοταρία, το είπαμε;

Διαβάστε επίσης:

Αυτό έχει ως μεγαλύτερο όπλο η Ιταλία προκειμένου να κάνει την Αγγλία να… κλαίει

Ηλιούπολη: Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για τα όσα έγιναν

Survivor: Ο Κόρο πήγε διακοπές με την εντυπωσιακή σύντροφό του (pic)

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Euro 2020 – Τα πέναλτι δεν είναι λοταρία και ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ το… ξέχασε!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.