Το φυσάει και δεν κρυώνει η UEFA για την European Super League, με τη σχέση Αλεξάντερ Τσέφεριν- Αντρέα Ανιέλι να γίνεται μέρος του δράματος.

«Δεν έχω δει ποτέ στο παρελθόν έναν άνθρωπο να λέει ψέματα τόσες πολλές φορές και τόσο επίμονα όπως αυτός. Μίλησα μαζί του το απόγευμα του Σαββάτου και όσα μου είπε ήταν όλα ψέματα. Με διαβεβαίωνε ότι όσα ακούγονταν ήταν φήμες και τίποτε άλλο. Είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη, απογοητεύσεις μου. Η απληστία κάνει τις ανθρώπινες αξίες να εξαφανίζονται, είναι τόσο δύσκολο να πιστέψεις κάτι τόσο ανήθικο». Ο Αλεξάντερ Τσεφέριν, εμφανώς, έβραζε. Γενικώς και ειδικώς. Κάνας χθεσινός δεν είναι ο πρόεδρος της UEFA. Αλλά ειδικά η προδοσία του Αντρέα Ανιέλι, τον συντάραξε.

Ο κουμπάρος τον… κουμπάρο

Ο λόγος είναι ανθρώπινος, πάνω από οτιδήποτε άλλο. Είναι (ήταν;) φίλοι, είναι κουμπάροι. Ο Ιταλός boss της Γιουβέντους ζήτησε από τον Σλοβένο πρόεδρο να του βαφτίσει την κόρη, πίσω στο 2019, όπως και έγινε. Του έκανε επίσης διάφορα ακριβά δώρα, όπως όταν του κανόνισε να οδηγήσει ένα μονοθέσιο Ferrari. Αυτή η στενή σχέση δεν άρεσε καθόλου σε πολλούς αξιωματούχους της UEFA – και όχι μόνο. Ο Τσέφεριν, ενοχλημένος, μιλούσε τότε για «ηλίθιες φήμες, χωρίς λογική», ότι δηλαδή δεν υπήρχε καμία περίπτωση λόγω αυτής της σχέσης να έχει την οποιαδήποτε εύνοια η Γιουβέντους.

Αποδεικνύεται ότι… φίδι κολοβό έτρεφε στον κόρφο του. Αυτός και όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Την ώρα που ο Ανιέλι ήταν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA),την ίδια στιγμή πρωτοστατούσε, πίσω από κλειστές αίθουσες, στη δημιουργία της Super League! Θα ήταν κάπως αστείο, αν δεν ήταν τόσο ανήθικο. Γιατί αυτή είναι η λέξη που το χαρακτηρίζει – μην το ωραιοποιούμε. Ήταν στους πρωτεργάτες του νέου Champions League των 36 ομάδων, βασικά αυτός το παρουσίασε. Με το γνωστό του τεχνοκρατικό ύφος, με την 100% μπίζνες σκέψη του. Το χαρακτήριζε μάλιστα «εξαιρετικό» ως σχέδιο…Φαίνεται πως στην πραγματικότητα έριχνε στάχτη στα μάτια σε όλους της UEFA και κυρίως στον «φίλο» του, στον κουμπάρο του. Ενα εξαιρετικό επεισόδιο για το παλιό καλό Game of Thrones – όχι αυτό της τελευταίας σεζόν του!

Αν βλέπαμε καλύτερα

Τα σημάδια μάλλον ήταν πάντα εκεί για όποιον ήθελε να δει ή ήξερε να διαβάζει πίσω από τις λέξεις. Τον ενοχλούσε καιρό τον Ανιέλι το δημοκρατικό του Champions League. Μόλις ένα χρόνο πριν, αναρωτιόταν φωναχτά για ποιο λόγο να έχει η Αταλάντα απευθείας εισιτήριο για τη διοργάνωση. Σαν το κακομαθημένο παιδί που του παίρνει κάποιος άλλος αυτό που θεωρεί, δεν είναι όμως, παιχνίδι του. Σημαντική «λεπτομέρεια»: η Γιούβε είχε ήδη αποκλειστεί τότε από τη διοργάνωση. Σημαντική επίσης σημειολογική σύμπτωση: Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί το νέο project, η Γιούβε έχασε από την «Ντέα», θέτοντας εν αμφιβόλω ως και τη θέση της στην πρώτη 4άδα της Serie A, άρα δυνητικά στο Champions League της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Αναπόφευκτα και φυσιολογικά μετά από όλα τούτα, ο Ανιέλι δεν είναι πια πρόεδρος της ECA. Τη θέση του πήρε ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε. «Νέος σερίφης στην πόλη της UEFA», όπως πολύ εύστοχα τουίταρε ο παλαίμαχος άσος, Σταν Κόλιμορ. Καθότι αυτό που ζούμε έχει χαρακτηριστικά φαρ ουέστ. Με πισώπλατες μαχαιριές ακόμη και μεταξύ συγγενών και φίλων.