Η ιστορία που άνοιξε με τη European Super League δεν έχει κλείσει ακόμη κι έτσι η UEFA κάνει τα πάντα ώστε να μην την αφήσει να… ξαναφουντώσει.

Οι επιτελείς της UEFA όπου σταθούν και όπου βρεθούν δεν σταματούν να προσπαθούν να νουθετήσουν τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους που συντηρούν την ιδέα δημιουργίας της European Super League, προειδοποιώντας για σοβαρές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, Θόδωρος Θεοδωρίδης η UEFA εξετάζει τον αποκλεισμό των Ρεάλ, Μπαρτσα και Γιούβε από το επόμενο Champions League εφόσον δεν συμμορφωθούν.

Βεβαίως ξεκαθάρισε ότι την απόφαση θα λάβουν τα ανεξάρτητα δικαστικά όργανα και όχι η UEFA. Αυτό τόνισε ο κ. Θόδωρος Θεοδωρίδης συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Marca».

Παράλληλα ο Έλληνας παράγοντας κάλεσε τους τρεις μεγάλους συλλόγους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να εγκαταλείψουν την ιδέα της ευρωπαϊκής European Super League, σεβόμενοι τους κανόνες.

«Αν δεν σεβαστούν τους κανόνες, μπορεί να αποκλειστούν. Εξαρτάται από αυτούς. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι αποδέχθηκαν τους κανόνες” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρίδης και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να αποσαφηνίσω κάτι, διότι υπήρξε παρερμηνεία. Αυτό που θα συμβεί δεν θα είναι προσωπική απόφαση, δεν έχει σχέση με τον πρόεδρο ή την εκτελεστική επιτροπή της UEFA. Στην UEFA υπάρχει σαφής διάκριση εξουσιών, από τη μία πλευρά η διοίκηση και τα εκτελεστικά όργανα και από την άλλη τα ανεξάρτητα δικαστικά σώματα.

Ούτε ο πρόεδρος, ούτε εγώ μπορούμε να επηρεάσουμε το έργο των ανεξάρτητων σωμάτων, που λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις, όπως πρέπει να συμβαίνει. Για την UEFA όλοι οι σύλλογοι είναι ίσοι και όλοι υπερασπιζόμαστε τις αξίες του σεβασμού, της αθλητικής αξίας και της ίσης μεταχείρισης και της ισότητας. Αν παρέβησαν τους κανόνες, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες που θα αποφασίσουν τα ανεξάρτητα όργανα. Αν δεν συμφωνούν με την απόφαση, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στο CAS».

Ερωτώμενος για τον ισχυρισμό των τριών συλλόγων, ότι έχουν ήδη δικαιωθεί στα πολιτικά δικαστήρια (στην Ισπανία) και τους έχει αναγνωριστεί η δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο γενικός γραμματέας της UEFA υπογράμμισε:

«Η UEFA σέβεται απόλυτα το κράτος δικαίου, αλλά δεν έχουμε ενημερωθεί επίσημα γι’ αυτή την απόφαση. Ο σεβασμός των νόμων είναι στο DNA μας. Τα τελευταία χρόνια η UEFA υπήρξε παράδειγμα διαφάνειας και δημοκρατικής οργάνωσης. Κάποιες υποθέσεις τις κερδίσαμε, άλλες τις χάσαμε, αλλά πάντα σεβόμαστε το αποτέλεσμα. Το αθλητικό δικαστικό σύστημα εγγυάται την ομοιόμορφη και έγκαιρη εφαρμογή των κανόνων και έχει επικυρωθεί από τα δικαστήρια της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι τρεις σύλλογοι έχουν επίσης προσυπογράψει αυτούς τους κανόνες και πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στον αθλητισμό».

Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης επισήμανε ακόμη ότι, ως τώρα τουλάχιστον, δεν έχει υπάρξει καμία επαφή με τις Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους, ενώ για το ζήτημα της διανομής των εσόδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δήλωσε: «Δέχομαι ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, αλλά πάντα θα υπάρχουν μηχανισμοί αλληλεγγύης που θα βοηθούν τους συλλόγους που δεν μετέχουν στη διοργάνωση, το γυναικείο ποδόσφαιρο και τις εθνικές λίγκες. Δεν πρόκειται να ποντάρουμε σε ένα κλειστό πρωτάθλημα. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε το παράδειγμα της Βιγιαρεάλ, μίας ομάδας από μία πόλη 50.000 κατοίκων που κατάφερε να κατακτήσει το Europa League. Αυτή είναι η θεμελιώδης αξία του να έχουμε διοργανώσεις ανοιχτές για όλους τους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον με το format της European Super League».

Ο γενικός γραμματέας της UEFA υπερασπίστηκε τις αποφάσεις για τη νέα μορφή του Champions League, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2024, ενώ επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται η καθιέρωση final-4, χωρίς όμως να έχει ληφθεί απόφαση:

«Το Champions League παραμένει η καλύτερη διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου, αλλά είμαστε πάντα ανοιχτοί στη δυνατότητα βελτίωσής του. Το βασικότερο στοιχείο είναι η αντικατάσταση της φάσης των ομίλων με ένα ενιαίο πρωτάθλημα, που σημαίνει περισσότερα ματς μεταξύ ομάδων του ιδίου επιπέδου. Μελετάμε επίσης την πιθανότητα καθιέρωσης Final-4 σε ένα μέρος, αλλά αυτό είναι ακόμη υπό συζήτηση».

Ο Θόδωρος Θεοδωρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι το EURO 2020 θα είναι μία αληθινή γιορτή του ποδοσφαίρου, παρά τις δυσκολίες, ενώ επανέλαβε τη διαφωνία της UEFA με την πρόταση διεξαγωγής του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια. Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ποδοσφαίρου στην κανονικότητα, τόνισε ότι το πείραμα με την παρουσία φιλάθλων στους τελικούς του Champions League και του Europa League ήταν επιτυχημένο, αλλά ζήτησε αυτοσυγκράτηση και υπενθύμισε ότι οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.