ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αναγέννηση των «αετών»

Τα πρόσωπα που έβαλαν το λιθαράκι τους από το 2016 για την ανοδική πορεία της SGE με προορισμό την ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου
Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αναγέννηση των «αετών»

Πολλές φορές, μια μικρή αλλαγή αρκεί για να επιφέρει τεράστια αποτελέσματα, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Στην περίπτωση της Άιντραχτ Φρανκφούρτης βέβαια, το πρόσημο συνεχίζει να βρίσκεται στο «συν» και αυτό εξηγείται με πολλά ονοματεπώνυμα.

Μπορεί ο Μπεν Μανγκά να μην έχει τύχει της αναγνώρισης που του αρμόζει άμεσα, όμως η δουλειά του στους «αετούς» τα τελευταία δυόμισι χρόνια αποτελεί την πιο όμορφη ανταμοιβή, ως ένας από τους πρωτεργάτες για την αναγέννηση τους.

Ο 45χρονος υπεύθυνος σκάουτινγκ και εκτελών χρέη αθλητικού διευθυντή στην Κυπελλούχο Γερμανίας, άλλαξε άρδην με τις κινήσεις του τη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου.

Το καλοκαίρι του 2016, η Άιντραχτ ως 16η είχε ολοκληρώσει μια από τις χειρότερες σεζόν στην Μπουντεσλίγκα, με τον υποβιβασμό να αποφεύγεται τελευταία στιγμή, στα μπαράζ με τη Νυρεμβέργη.

Αυτό ήταν και το γεγονός που έκανε τους ανθρώπους της ομάδας να λάβουν δραστικά μέτρα και να χαράξουν νέα στρατηγική για το μέλλον. Ο Μανγκά, που ήταν τότε ανιχνευτής ταλέντων στη Χόφενχαϊμ και έχοντας με καλή προϋπηρεσία στην Άαχεν, κέντρισε τότε τα βλέμματα των «αετών» που τον έφεραν στην Φρανκφούρτη.

Οι 17 μεταγραφές του Μανγκά

Μαζί με τον άρτι προσληφθέντα τότε, Νίκο Κόβατς, ο πάλαι ποτέ μέσος από την Ισημερινή Γουινέα σχεδίασε το ρόστερ παίρνοντας το πρώτο μεγάλο του ρίσκο. Η Άιντραχτ πραγματοποίησε 17 νέες μεταγραφές που συνοδεύτηκαν από 17 αποχωρήσεις!

Ένας αριθμός ρεκόρ, ο οποίος παρά τις αρχικές αντιδράσεις των οπαδών του κλαμπ, ήταν αναγκαίος. Το πρώτο «ταμείο» του Μανγκά, ήταν η μετριότατη 11η θέση στο πρωτάθλημα, αλλά και η παρουσία στον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από την Ντόρτμουντ με 2-1. Κέρδισε όμως τον… Ρέμπιτς.

Η χρονιά των Ρέμπιτς- Κόβατς

Ο Κροάτης ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής των «αετών» μέσα στο γήπεδο την επόμενη χρονιά που έμελε να είναι ιστορική για την ομάδα του. Ο Νίκο Κόβατς μπορεί να μην κατόρθωσε να βάλει στην πρώτη πεντάδα την Άιντραχτ (8η θέση), όμως αποθεώθηκε από τους φιλάθλους της, μιας και πήρε το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω της… πλαγίας οδού. Με τους Σεμπαστιέν Αλέρ, τον μικρό Λούκα Γιόβιτς και τον έμπειρο Πρινς Μπόατενγκ στο πλευρό του, ο Ρέμπιτς αναδείχθηκε MVP του τελικού Κυπέλλου κόντρα στην Μπάγερν (3-1), του πρώτου έπειτα από το μακρινό 1988.

Το «λίφτινγκ» και ο Χίτερ

Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία, ο Κόβατς τράβηξε προς… Μόναχο μεριά και ο Μανγκά μαζί με το υπόλοιπο επιτελείο αναζήτησε τον διάδοχό του.

Αυτός ήταν ο Άντι Χίτερ, ο προπονητής που οδήγησε την περασμένη περίοδο την Γιουνγκ Μπόις στο πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 32 χρόνια. Το όλο πρότζεκτ στηρίχθηκε απ’όλους, με τις προσδοκίας παρόλα αυτά να είναι συγκρατημένες.

Ωστόσο, γρήγορα αυτές αυξήθηκαν. Ο Γιόβιτς διανύει στα 21 του μια top class σεζόν και η Άιντραχτ όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από τις δομικές αλλαγές στο ρόστερ, αλλά ανέβασε ταχύτητα. Γι’αυτό βρίσκεται μια ανάσα από τον τελικό του Europa League και ελάχιστα από το να εξασφαλίσει την παρουσία της στο επόμενο Champions League, oύσα τέταρτη στη βαθμολογία της Μπουντεσλίγκα.

Πλέον, το… νερό φαίνεται να έχει μπει στο αυλάκι και όλα να πηγαίνουν βάσει σχεδίου στον σύλλογο της Φρανκφούρτης. Εφόσον συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς η εξέλιξη, τότε σύντομα η «SGE», όπως την αποκαλούν οι φαν της, θα κατακτήσει ξανά το γερμανικό πρωτάθλημα μετά το 1959, ενώ θα αρχίσει να φλερτάρει έντονα με ευρωπαϊκό τρόπαι,  μετά το UEFA του 1980 κόντρα στην Γκλάντμπαχ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αναγέννηση των «αετών»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.