Μπιλμπάο

Ήταν 20 Νοεμβρίου του 1975 όταν η οικογένεια του Φράνκο συμφώνησε να αποσυνδέσει τις μηχανές υποστήριξης της ζωής και επίσημα, φεύγοντας από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

5 Δεκεμβρίου 1976. Μπιλμπάο και Σοσιεδάδ κάνουν την αρχή για μία ελεύθερη εποχή ένα χρόνο μετά το θάνατο του Φράνκο.

Ήταν 20 Νοεμβρίου του 1975 όταν η οικογένεια του Φράνκο συμφώνησε να αποσυνδέσει τις μηχανές υποστήριξης της ζωής και επίσημα, φεύγοντας από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.

Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δικτατορίας, ο Φράνκο είχε μία ιδιαίτερα εχθρική πολιτική κατά των Βάσκων. Προσπάθησε να περιορίσει τη χρήση της βασκικής γλώσσας και απαγόρευσε τη σημαία της περιοχής, την Ικουρίνα.

Περίπου 1 χρόνο αργότερα, στις 5 Δεκεμβρίου του 1976 το ντέρμπι ανάμεσα στις δύο μεγάλες περιοχές της «χώρας των Βάσκων», την Χιπούσκοα και την Μπισκάια, λαμβάνει έναν εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα.

Οι δύο ομάδες εισέρχονται δίπλα-δίπλα στο γήπεδο, με τους αρχηγούς Ιρίμπαρ και Κορταμπαρία να κρατούν μαζί ψηλά την βάσκικη σημαία, η οποία παρέμενε παράνομη, όπως σε όλη την διάρκεια της δικτατορίας.

Την τοποθέτησαν ευλαβικά στο κέντρο του γηπέδου, εν μέσω αποθέωσης από τους οπαδούς και των δυο ομάδων και με αυτόν τον τρόπο σηματοδότησαν την έναρξη μιας νέας, ελεύθερης εποχής, βάζοντας τέλος, σε μια μεγάλη περίοδο διωγμών.

Βεβαίως, η λογοκρισία που υπήρχε στον Τύπο αποσιώπησε την είδηση, αλλά στόμα με στόμα, όλοι στην Ισπανία έμαθαν τι ακριβώς είχε συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Λιονέλ Μέσι: Η οικογένειά του είναι ο αληθινός χρυσός!

Εμπνευστής της όλης ιδέας ήταν ο αρχηγός των γηπεδούχων, Josean de la Hoz Uranga. Λίγη ώρα πριν τη σέντρα  βρήκε στα αποδυτήρια τον αρχηγό της Μπιλμπάο και τον ρώτησε αν συμφωνούσε στο να βγουν οι δυο ομάδες μαζί κρατώντας τη σημαία.

Με ομόφωνη απόφαση οι παίκτες των δυο ομάδων γράφτηκαν στην ιστορία. Ένα μήνα αργότερα η κεντρική κυβέρνηση της χώρας νομιμοποίησε τη βασκική σημαία.

Για τους Βάσκους, το ντέρμπι αυτό θεωρείται το σπουδαιότερο, έστω και αν η Σοσιεδάδ πέτυχε μία από τις πιο μεγάλες της νίκες με 5-0.

Στις μέρες μας, το μεγάλο ντέρμπι των Βάσκων θεωρείται ένα από τα πιο ιδιαίτερα ντέρμπι του πλανήτη, με τους οπαδούς των δυο ομάδων να διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις.

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο