×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Η κλήρωση της 1ης φάσης του Κυπέλλου


    Κώστας Λάππας

Η κλήρωση της 1ης φάσης του Κυπέλλου


Με την συμμετοχή των κυπελλούχων ομάδων των ΕΠΣ για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (13/8) η κλήρωση της 1ης φάσης του νέου Κυπέλλου Ελλάδας στα γραφεία της ΕΠΟ.

Η κλήρωση έγινε ξεχωριστά για την κάθε μία από τις τέσσερις ζώνες, στις οποίες είχαν χωριστεί τα σωματεία με γεωγραφικά κριτήρια. Από τους 53 κυπελλούχους, οι 12 δεν δήλωσαν συμμετοχή για οικονομικούς λόγους (500 ευρώ το παράβολο) με αποτέλεσμα το αρχικό πλάνο της ομοσπονδίας να μην μπορεί να εφαρμοστεί και να απαιτείται τροποποίηση εν όψει της 2ης φάσης.

Έτσι, προέκυψαν 20 ζευγάρια αντί 26, με τον Μέγα Αλέξανδρο Τρικάλων Ημαθίας να είναι ο τυχερός και να προκείνεται στην επόμενη φάση άνευ αγώνα. Οπότε ο αριθμός των ομάδων που θα συνεχίσουν στον θεσμό θα είναι μικρότερος από τον αναμενόμενο, δηλαδή 21 ομάδες αντί 27.

Από τις 21 αυτές ομάδες θα πρέπει να μείνουν οι 16, προκειμένου στην 3η φάση να αναμετρηθούν εντός έδρας με αντίπαλο από τη Football League.

Το παρών έδωσε ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Πέτρ Φούσεκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοργανώσεων Σταύρος Ψαρόπουλος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Διοργανώσεων Παναγιώτης Δημητρίου, ο υπεύθυνος της υποεπιτροπής Κυπέλλου Δαμιανός Γαβριηλίδης και το μέλος της Επιτροπής Νικόλαος Αυλωνίτης.

Ο Ψαρόπουλος καλωσόρισε τον Φούσεκ, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του και εξέφρασε την ελπίδα να μεταδώσει την εμπειρία του, ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις σε όλους τους τομείς.

Ο Φούσεκ από την πλευρά του τόνισε: «Ευχαριστώ την Επιτροπή για την πρόσκληση στην κλήρωση, η οποία μάλιστα είναι η πρώτη μου στην Ελλάδα! Καλή επιτυχία στη διοργάνωση, για την οποία θέλω να πω ότι πολλές φορές υποτιμάται, γενικά υποτιμάται το Κύπελλο σε σχέση με το πρωτάθλημα σε πολλές χώρες, λανθασμένα κατά τη γνώμη μου, καθώς είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τα σωματεία των χαμηλότερων κατηγοριών, που έχουν την ευκαιρία για μια καλή πορεία μέσω του θεσμού».

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο Ψαρόπουλος, ο οποίος ανέφερε:

«Η Επιτροπή αποφάσισε τη διεξαγωγή ενιαίου Κυπέλλου με τη συμμετοχή ερασιτεχνικών και επαγγελματικών ομάδων, διότι θεώρησε ότι με αυτό τον τρόπο οι ερασιτεχνικές ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα της έκπληξης, ώστε να γράψουν μια χρυσή σελίδα στην ιστορία τους. Η σημερινή κλήρωση αφορά τις ομάδες που εκπροσωπούν τις Ενώσεις τους ως Κυπελλούχοι. Θα έπρεπε να συμμετάσχουν και οι 53 νικήτριες, ωστόσο 12 από αυτές δεν προσήλθαν, για διάφορους λόγους, γεγονός για το οποίο δείχνουμε κατανόηση καθώς είναι η πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται το νέο φορμάτ διεξαγωγής και υπάρχουν προβλήματα. Ωστόσο από του χρόνου θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των Κυπελλούχων των ΕΠΣ, διαφορετικά θα υπάρξουν ποινές, σύμφωνα με ό,τι ορίζει ο ΚΑΠ, με σκοπό να αντιμετωπίζεται ο θεσμός με τη δέουσα σοβαρότητα.

Άλλωστε, πρέπει να λάβουμε υπόψιν, ότι μέρος των χρημάτων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης θα κατανεμηθούν στα ερασιτεχνικά σωματεία. Υπάρχουν οι προτάσεις μας και στο επόμενο συμβούλιο θα αποφασιστεί ο τρόπος κατανομής. Οι ομάδες θα λάβουν ωστόσο κάποιο σοβαρό ποσό, το οποίο θα αυξάνεται όσο προχωρούν οι φάσεις. Εκτός λοιπόν από την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την ιστορία τους και να ακουστούν πανελλαδικά, τα ερασιτεχνικά σωματεία θα έχουν και οικονομικές απολαβές. Από του χρόνου μάλιστα οι τηλεοπτικές μεταδόσεις θα ξεκινούν από την α΄ φάση. Υπάρχει, τέλος,  πρόταση της Επιτροπής, τα σωματεία της ηπειρωτικής Ελλάδας που θα μετακινηθούν προς τα νησιά και το αντίστροφο, να λάβουν επιδότηση για τα έξοδα του ταξιδιού τους, που αναμένουμε να γίνει δεκτή ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά τα ερασιτεχνικά σωματεία που συμμετέχουν στο Κύπελλο.

Η Επιτροπή, στην προσπάθειά της να ενισχύσει την πιθανότητα έκπληξης, αποφάσισε στη γ΄ φάση, οι ερασιτεχνικές ομάδες που θα προκριθούν, να αγωνιστούν στην έδρα τους με ομάδες της Football League.

Στην παρούσα φάση θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και στο ζήτημα της αποχής των 12 σωματείων, που οπωσδήποτε μας αλλάζει το αρχικό πλάνο. Ο στόχος πάντως είναι στις αρχές Οκτωβρίου να ξεκινήσουν οι όμιλοι».

Καλωσόρισμα απεύθυνε και ο υπεύθυνος της υποεπιτροπής Κυπέλλου Δαμιανός Γαβριηλίδης, ο οποίος ανέφερε: «Σας καλωσορίζουμε όλους στην κλήρωση που είναι η πρώτη για τη φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα σωματεία και ευχαριστώ κι εγώ τον κο Φούσεκ, του οποίου η παρουσία προσδίδει βαρύτητα στη σημερινή διαδικασία».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ

ΔΕΝ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΕΠΣ Χαλκιδικής: ΠΟ Καλλικράτειας
ΕΠΣ Γρεβενών: Πυρσός Γρεβενών
ΕΠΣ Τρικάλων: Διγενής Νεοχωρίου
ΕΠΣ Ηπείρου: Θρίαμβος Σερβιανών
ΕΠΣ Κέρκυρας: ΟΦ Αγίας Μαρίνας
ΕΠΣ Ευρυτανίας: ΑΠΟΚ Βελούχι
ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας: Νέος Αμφίλοχος
ΕΠΣ Πειραιά: ΑΟ Καραβάς
ΕΠΣ Ηλείας: Αστέρας Αμαλιάδας
ΕΠΣ Ζακύνθου: ΑΟ Τσιλιβή
ΕΠΣ Λακωνίας: Ολυμπιακός Γυθείου
ΕΠΣ Αρκαδίας: Παναρκαδικός


Τελευταία Νέα