ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μουντιάλ 2022: Ο Φερνάντο υπηρετεί το ποδόσφαιρο και ο Ρονάλντο την εικόνα του

Μουντιάλ 2022: Η πιο... κοχονάτη απόφαση στην διοργάνωση, η «πεθερά» Χεορχίνα και το πάθημα που δεν έγινε μάθημα από τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Μουντιάλ 2022: Ο Φερνάντο υπηρετεί το ποδόσφαιρο και ο Ρονάλντο την εικόνα του

Μουντιάλ 2022: Στιγμές και αποφάσεις. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο πλανήτης – και ο Κριστιάνο Ρονάλντο (;) – το εμπέδωσε.

Με ένα τέτοιο… υπαρξιακό ερώτημα θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς για να «διαβάσει» τα όσα προηγήθηκαν του αγώνα για τη φάση των 16 του FIFA World Cup του Κατάρ ανάμεσα στην εθνική Πορτογαλίας με την Ελβετία.

Το τι έγινε, γνωστό. Ο Φερνάντο Σάντος άφησε στον πάγκο τον mega-star Κριστιάνο Ρονάλντο και όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, έπεσαν να φάνε τον «Φερναντάο».

«Ποιος είναι αυτός που θα ορίσει αν θα παίξει ή όχι ο Κριστιάνο», αναρωτήθηκαν fan boys, ατζέντηδες, μάνατζερ και λοιπόι ποδοσφαιράνθρωποι που δεν είδαν τον 37χρονο θρύλο στην αρχική ενδεκάδα.

Απόφαση. Μια απόφαση που άλλαξε όχι μόνο τη μοίρα του ματς, αλλά μπορεί να διαμορφώσει νέες ισορροπίες στη συνέχεια του θεσμού για τους Πορτογάλους. Ο 68χρονος Σάντος έκανε κάτι που ούτε ο Σκολάρι, ούτε ο Κεϊρόζ, ούτε ο Μπέντο δεν τόλμησαν να κάνουν με τον CR7.

Να τον παραμερίσουν προς στιγμήν, να τον παρκάρουν στον πάγκο, ώστε να υπηρετήσουν το ποδόσφαιρο. Ναι, καλά διαβάσατε. Την τηλεθέαση του ΑΝΤ1 πάντως δεν την επηρέασε.

Με αυτή του την κίνηση, ο Φερνάντο έδειξε ότι υπηρετεί με σεβασμό τη «στρογγυλή θεά» και όχι τη ματαιοδοξία του Κριστιάνο Ρονάλντο. Οσο τεράστιο μέγεθος κι αν είναι ο τελευταίος.

Ο Ρονάλντο δεν είναι το ποδόσφαιρο. Θα πρέπει να το καταλάβουμε αυτό. Κανείς, μα κανείς ποδοσφαιριστής που νοιάζεται τόσο πολύ για την εικόνα του, που επενδύει πρωτίστως σ’αυτή, δεν μπορεί να υπερβεί τον θεσμό του ποδοσφαίρου.

Μια εσφαλμένη εικόνα που δίνουμε και εμείς οι δημοσιογράφοι ώρες – ώρες. Μπορεί τα τρομερά και φοβερά κατορθώματα του Πορτογάλου να υποχρεώνουν σε αποθέωση, αλλά κι αυτή θα πρέπει να μετριάζεται.

Μουντιάλ 2022: Η πιο… κοχονάτη κίνηση της διοργάνωσης

Ο Σάντος λοιπόν ήταν η «φωνή» της ποδοσφαιρικής λογικής, κόντρα σε έναν αντίπαλο που στο προηγούμενο EURO έκανε κηδεία στους Γάλλους και παραλίγο να πετάξει εκτός τους Ισπανούς στα πέναλτι. Εισήγαγε κάτι νέο, φρέσκο και διψασμένο για διάκριση (Γκονσάλο Ράμος) που εν τέλει λειτούργησε.

https://www.youtube.com/watch?v=wdOVHmPAoDM&ab_channel=LeoTV

Σημειωτέον, το γεγονός ότι αν αυτή η κίνηση θα επέφερε τεράστιες συνέπειες στον ίδιο τον Σάντος αν δεν λειτουργούσε, καθιστά ακόμα πιο… κοχονάτη την κίνηση του πολύπειρου τεχνικού.

Άλλωστε, μιλάμε για έναν άνθρωπο που δεν φοβάται να παίρνει ρίσκα. Εκείνος έβαλε τον Έντερ στον τελικό του Παρισιού κόντρα στους Γάλλους, τη στιγμή που ο Κριστιάνο σφάδαζε από τις κράμπες στον δικέφαλο. Είναι ο άνθρωπος που καρπώνεται σε μεγάλο βαθμό την πιο «χρυσή» σελίδα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου με αυτή την ιστορική απόφαση και αλλαγή.

Επομένως, αν του κρατάει μούτρα ή όχι ο Ρονάλντο, αυτό είναι θέμα της μεγαλομανίας και του ποδοσφαιρικού συγκεντρωτισμού του ίδιου του CR7, όχι του Σάντος.

Μια κίνηση που θύμισε λίγο Φαν Χααλ το 2014, όταν πριν τη διαδικασία των πέναλτι με την Κόστα Ρίκα στα προημιτελικά του Μουντιάλ, ο προπονητής της Ολλανδίας είχε επιλέξει τον Κρουλ για να μπει στη θέση του Σίλεσεν, με τον πρώτο κίπερ να πιάνει δύο πέναλτι. Κάπως έτσι θα μνημονεύεται και η επιλογή του Σάντος στο μέλλον.

Η «πεθερά» Χεορχίνα και οι μανάδες των Ραμπιό – Πογκμπά

Την ίδια στιγμή, δεν ξέρω αν το προσέξατε με την πλανάρα του σκηνοθέτη στις εξέδρες, η σύντροφος του Ρονάλντο, Χεορχίνα είχε πάρει το ύφος της κακιάς πεθεράς ή εφάμιλλο, αν θέλετε, με το ύφος της Αντωνά όταν ακούστηκε ότι ο Σοϊλέδης δεν κερδίζει το τελευταίο χρονικά Survivor.

Είχαμε τη μητέρα – μάνατζερ του Ραμπιό, τη μητέρα – κέρβερο των Πογκμπά, τώρα έχουμε και τη σύζυγο – δικηγόρο του Κριστιάνο.

Σύμφωνει, ας τον υπερασπιστεί, αλλά βρε Χεορχίνα μας, λίγο σέβας στον Φερνάντο δεν έβλαψε.

Μουντιάλ 2022: Και τώρα;

Από τη στιγμή που ο Φερνάντο Σάντος ξεκαθάρισε ότι άφησε τον Κριστιάνο εκτός για λόγους τακτικής, ευλόγως δημιουργείτα το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Διότι πλέον, το χατ-τρικ του Ράμος είναι σαν να χτυπάει την πόρτα στον 68χρονο εκλέκτορα για επαναχρησιμοποίησή του στη βασική ενδεκάδα. Δίλημμα, το οποίο δημιουργείται από τις επιλογές του ίδιου του τεχνικού της Πορτογαλίας εν όψει του ραντεβού με το Μαρόκο.

Από την άλλη όμως, μιλάμε για έναν προημιτελικό παγκοσμίου Κυπέλλου. Τον πρώτο μετά το 2006 για τους Ιβηρες. Σε τέτοια ματς, που πλέον τα γάλατα έχουν σφίξει για τα καλά, το ποντάρισμα φεύγει από τα νιάτα και τον ενθουσιασμό και πηγαίνει ξανά στην εμπειρία.

Νομίζετε ότι ο Φερνάντο δεν το γνωρίζει αυτό; Επομένως, ο CR7 είναι το φαβορί για το αρχικό σχήμα σύμφωνα και με την ποδοσφαιρική λογική.

Αλλά, μην μπερδεύεστε. Η επιστροφή του ως ενδεκαδάτος δεν συνιστά αποτέλεσμα της δικής του… πίεσης προς τον Σάντος, αλλά ως αμιγώς ποδοσφαιρική επιλογή.

Θα το καταλάβει αυτό άραγε ο Κριστιάνο ή θα το εκλάβει ως μια επικοινωνιακή νίκη; Στον κόσμο της διαφήμισης και της εικόνας, στον οποίο κατοικεί, ισχύει το δεύτερο…

https://www.youtube.com/watch?v=qXZPQmCTHxU&ab_channel=boxtobox

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Μουντιάλ 2022: Ο Φερνάντο υπηρετεί το ποδόσφαιρο και ο Ρονάλντο την εικόνα του», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.