Χωρίς ομάδα της Αφρικής θα συνεχιστεί το Παγκόσμιο κύπελλο, κάτι που έχει να συμβεί από το Μουντιάλ του 1982

Το Μουντιάλ της Ρωσίας γίνεται το πρώτο μετά από εκείνο του 1982 στην Ισπανία που όλες οι Αφρικανικές ομάδες αποκλείστηκαν στην φάση των ομίλων.

Τότε, ήταν η Αλγερία και το Καμερούν που δεν είχαν κατάφερει να προκριθούν. Φέτος, εκτός έμειναν οι Αίγυπτος, Μαρόκο, Νιγηρία, Τυνησία και Σενεγάλη, με την αρνητικό αυτό στοιχείο να επιστρέφει έπειτα από οχτώ Παγκόσμια κύπελλα με τουλάχιστον μία πρόκριση.

Στα γήπεδα του Μεξικό το 1986 το Μαρόκο είχε περάσει τον όμιλο. Στην Ιταλία το 1990 είχε ξεχωρίσει το Καμερούν, το 1994 ήταν σειρά της Νιγηρίας να λάμψει στα γήπεδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1998 η Νιγηρία συνέχισε τις εξαιρετικές της εμφανίσεις. Στα γήπεδα της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας το 2002, η Αφρικανική ομάδα που ξεχώρισε ήταν η Σενεγάλη, ενώ το 2006 στη Γερμανία ήταν η σειρά της Γκάνας.

Στο Μουντιάλ του 2010, η Γκάνα συνέχισε με τη φόρα από το προηγούμενο Μουντιάλ και προκρίθηκε. Τέλος, στο προηγούμενο Μουντιάλ, αυτό της Βραζιλίας είδαμε δύο Αφρικανικές ομάδες να μπαίνουν στις 16 καλύτερες. Τη Νιγηρία και την Αλγερία.