ΟΦΗ

Ο απολογισμός του Γιάννη Σαμαρά: η Ευρώπη, το πρότζεκτ, οι μεταγραφές και το αύριο του ΟΦΗ. Και μία αποκάλυψη για το δικό του μέλλον. Ο Γιάννης Σαμαράς έκανε, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, τον απολογισμό του ΟΦΗ για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, αναφέρθηκε στο πρότζεκτ και τα επόμενα βήματα, την πρόκληση του Europa League, ενώ μίλησε...

Ο απολογισμός του Γιάννη Σαμαρά: η Ευρώπη, το πρότζεκτ, οι μεταγραφές και το αύριο του ΟΦΗ. Και μία αποκάλυψη για το δικό του μέλλον.

Ο Γιάννης Σαμαράς έκανε, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, τον απολογισμό του ΟΦΗ για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, αναφέρθηκε στο πρότζεκτ και τα επόμενα βήματα, την πρόκληση του Europa League, ενώ μίλησε και για το μεταγραφικό κομμάτι. Επί προσωπικού, αποκάλυψε ότι αν μπει ο ΟΦΗ στους ομίλους του Europa League τότε σκέφτεται σοβαρά να αποχωρήσει (αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει πέρυσι αν ο ΟΦΗ έβγαινε στην Ευρώπη).

Αναλυτικά ο κ.Σαμαράς μίλησε:

Για τον απολογισμό των όσων έχουν γίνει έως τώρα:

«Ξέραμε το δρόμο, ξέραμε πώς να δουλέψουμε την κάθε μέρα και ξέραμε ότι κάποια στιγμή η ομάδα θα πάει εκεί που θέλαμε. Το σημαντικό είναι η καθημερινή δουλειά πάνω στο πρότζεκτ. Συνεχίζουμε τη δουλειά και τώρα που βγήκαμε στην Ευρώπη, βάζουμε τις βάσεις για τα επόμενα χρόνια. Κάθε μέρα δουλειά, ξέρουμε το δρόμο, πάντα ψάχνουμε το καλύτερο, θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι. Ο ΟΦΗ είναι σε μικρή αγορά, το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μικρή αγορά και θέλουμε να το μεγαλώσουμε όλο αυτό. Στόχος μας είναι κάθε χρόνο να έχουμε το ίδιο ύφος και ήθος, να είμαστε μία πεντακάθαρη ομάδα. Θέλουμε να μας αναγνωρίζουν. Θέλουμε να μεγαλώνουμε κάθε χρόνο. Αυτό είναι το DNA του ΟΦΗ. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος με τον προπονητή, τους παίκτες, τον κόσμο. Ευχαριστώ όλους όσους συμμετέχουν στο πρότζεκτ. Μου άρεσε που διαφωνούσαμε με τον κόσμο αν θα βγούμε ή όχι στην Ευρώπη. Και μόνο που φτάσαμε να διαφωνούμε γι’ αυτό, σημαίνει πολλά. Χρειάζονται χρόνια για να χτίσει ένα κλαμπ τη νοοτροπία. Το θέμα δεν είναι αν βγήκαμε ή δεν βγήκαμε Ευρώπη. Στην Ευρώπη υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν βγει ποτέ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση αλλά μεγαλώνουν και χτίζουν κάθε χρόνο. Έχουν ένα ύφος και ένα ήθος.

Μέχρι πέρυσι πολλοί δεν ήθελαν να έρθουν στον ΟΦΗ και τώρα δεν θέλουν να φύγουν. Έχουν βρει στον ΟΦΗ αυτό που θέλουν. Καταφέραμε να μας θέλουν και να μη θέλουν να φύγουν. Αυτό είναι που θέλουμε, αυτό θα πρέπει να είναι το DNA του ΟΦΗ. Θέλουμε να μας μάθει η αγορά, η αγορά δεν μας ήξερε. Θέλουμε να πουλήσουμε παίκτες, θέλουμε να αγοράζουμε παίκτες. Η ομάδα έχει πάρει μία αξία και πρέπει να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε.

Χτυπάνε τα τηλέφωνα, έρχονται τα mail και αυτή είναι η χαρά μας. Να ακούγεται το όνομα του ΟΦΗ παντού, είναι τιμή μας που μετά από χρόνια κλήθηκε στην εθνική ομάδα ο Τσιλιανίδης που θα ταξίδευε στην Αμερική και δίπλα θα έγραφε OFI CRETA. Αυτό είναι το σημαντικότερο!

Για εμένα δεν υπάρχει αθλητισμός που είναι όλα καλά. Θέλει να φτάσεις ψηλά; Πρέπει να δείξεις χαρακτήρα και να πονέσεις! Να ψηλώσεις την αυτοεκτίμηση σου.

Ευχαριστούμε τις άλλες ομάδες και είχαμε τα καλά σχόλια με τον τρόπο παιχνιδιού, συμπεριφορά, σεβασμός. Κρατήσαμε ολα τα πράγματα ψηλά. Πρεσβεύουμε τον ΟΦΗ και για να το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι ψηλά. Εμείς προσπαθούμε το καλύτερο. Εμείς θα είμαστε κάθε χρόνο εκεί. Θέλουμε να μας σκέφτονται όλες οι ομάδες και αυτό είναι που στο τέλος της ημέρας να χαρούμε. Δεν είναι δύσκολος δρόμος, είναι εύκολος και μακάρι κάποια στιγμή να ανοίξει η αγορά και να μιλάμε για ποδόσφαιρο και να μιλάμε για αθλητισμό. Αυτό είναι το σημαντικό για εμένα. Οι ομάδες δεν χτίζονται με λεφτά. Παίρνουν χρόνια όλα αυτά. Το θέμα είναι να εντοπίζουμε αυτά που θέλουμε να βελτιώσουμε και να γινόμαστε ολοένα καλύτερα. Η πίστη η διαδικασία η κάθε μέρα. Κανείς δεν θα σου υπογράψει τίποτα. Θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι να φτάσουμε τους πρώτους!».

Για πιθανές νέες αποχωρήσεις και για τους Σεμέντο-Μεγιάδο:

«Αν κάποιος φύγει εμείς έχουμε σχέδιο και θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα. Το θέμα είναι να βρίσκουμε τους ποιοτικούς παίκτες για την επόμενη μέρα, το επόμενο βήμα. Στόχος μας είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα. Όλα θα φανούν τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Αν ο Μεγιάδο ή ο Σεμέντο μείνουν, αυτό θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Εμείς έχουμε σχέδιο είτε με τα παιδιά είτε χωρίς τα παιδιά».

Για τον Σίμο:

«Τον Γιώργο τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Γνώριζα πώς διαχειρίζεται καταστάσεις, γνώριζα το ήθος του. Είμαστε υπερήφανοι που τον έχουμε στον ΟΦΗ. Το ήθος του το έχουν δει σε όλη την Ελλάδα και μας πρεσβεύει και κάνει υπερήφανους όλους τους φίλους της ομάδας που έχουμε έναν τέτοιο άνθρωπο».

Για το μπάτζετ:

Ο οικονομικός σχεδιασμός υπάρχει από την πρώτη μέρα, ξέραμε πώς θα κινηθούμε για τα επόμενα χρόνια. Ο σχεδιασμός ήταν έτοιμος. Σίγουρα η όλη κατάσταση επηρεάζει όλο τον κόσμο σε όλους τους τομείς. Το κρατήσαμε, να μη φύγει το μπάτζετ, θέλουμε να είμαστε σωστοί στους αριθμούς που έχουμε ορίσει. Είμαστε πολύ καλά, σίγουρα δύσκολα, αλλά πολύ καλά. Βάσει του πλάνου που έχουμε ορίσει είμαστε πολύ καλά. Σίγουρα υπάρχει μία πτωτική τάση σε όλους τους τομείς λόγω της όλης κατάστασης ελέω κορωνοϊού, αλλά εμείς κρατάμε το πλάνο μας.

Για τις μεταγραφές:

Οι μεταγραφές εξαρτώνται από πολλά πράγματα, μπορεί να τελειώσει και σήμερα μπορεί και σε έναν μήνα. Το σημαντικό είναι ότι δεν αλλάζει το πλάνο και να παίξουμε του χρόνου ένα καλύτερο πλάνο. Χρειάζεται υπομονή. Τώρα δεν κουνιέται τίποτα, βλέπω ότι παντού στην αγορά είναι περίεργη η κατάσταση. Οι μεταγραφές τελειώνουν τον Οκτώβριο. Με τα νέα δεδομένα πρέπει να κάνουμε υπομονή.

Για τη διαχείριση του ρόστερ:

Γενικά είμαστε φαν του μικρού ρόστερ. Πρέπει να έχεις 18-20 ποιοτικούς παίκτες και μετά να έχουμε παιδιά με προοπτική για να μπορούμε να δουλεύουμε και στην προπόνηση. Όταν έχουμε 45 παίκτες δεν βγαίνουν τα νούμερα, δεν μπορεί η ομάδα και δεν υπάρχει σωστός σχεδιασμός. Πρέπει να έχουμε 17-18 παίκτες και να φτιάχνουμε το πρόγραμμα μας μέσα στην χρονιά. Θέλουμε μικρό και ποιοτικό αριθμό στο ρόστερ μαζί με παιδιά προοπτικής. Γι αυτό είχαμε και αυτό το αποτέλεσμα. Η ομάδα βρίσκει ρυθμό γιατί παίζουν όλοι παιχνίδια. Η διαχείριση ήταν πολύ καλή, όλοι βρήκαν το ρόλο τους μέσα στην ομάδα, όλοι δούλεψαν για την ομάδα και αυτό έχει να κάνει με τον Γιώργο Σίμο.

Για την αλλαγή νοοτροπίας των παικτών:

Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε όλο αυτό το πράγμα που έχουμε ξεκινήσει, ξέρω πως ήταν μια μεγάλη αλλαγή για την ομάδα γιατί θέλαμε να πάμε να παίξουμε ένα παιχνίδι με πολλές επιθέσεις, κατοχή της μπάλας, άμυνες σε ανοικτό γήπεδο. Άλλαζε για όλους και ήταν εντελώς ένα άλλο παιχνίδι. Εκαναν καταπληκτική δουλειά όλοι και αφοσιωθηκαν όλοι στο να βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο με άλλον τρόπο.

Για την προετοιμασία στο Ηράκλειο:

Είναι κάτι καινούργιο, αλλά είναι κάτι καινούργιο για όλες τις ομάδες. Είναι πρωτόγνωρο για όλους. Αλλάζουν όλα, κάνουμε 4 εβδομάδες μία προετοιμασία για τη νέα σεζόν, δεν έχουμε το πρόγραμμα των 7-8 εβδομάδων. Οι χώρες ψάχνονται, το ίδιο οι ομάδες, εμείς έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα να πάμε τέλη Αυγούστου για να δώσουμε 3 φιλικά. Aν θα παίξουμε εντός ή εκτός Ελλάδας και Κρήτης θα δούμε. Όλα γίνονται πολύ γρήγορα, όλες οι χώρες και οι ομάδες ψάχνονται. Είναι ένα πράγμα διαφορετικό, πρωτόγνωρο για όλους. Όλα αλλάζουν, άρα πρέπει να έχουμε γρήγορη προσαρμογή. Όλες οι ομάδες αρχίζουν με τα ίδια προβλήματα.

Για την αμυντική εικόνα του ΟΦΗ και το γεγονός ότι εφέτος δέχθηκε 56 γκολ:

Ξέρουμε ποιοι είμαστε, τι παίζουμε, ξέρουμε τις άμυνες και τις επιθέσεις μας. Μακάρι να τα είχαμε όλα. Όταν ξεκινήσαμε γνωρίζαμε ότι είναι η πρώτη φορά που θα παίξουμε έτσι. Κάναμε 500 τελικές και το ποσοστό ευστοχίας ήταν πολύ χαμηλό. Οι τελικές που κάναμε και οι ευκαιρίες που είχαμε θα μπορούσαμε να βάλουμε και 5 γκολ σε ένα ματς, παίκτες που θα μπορούσαν να βάλουν από 15 γκολ. Πάντα θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι αλλά αυτή είναι η ομορφιά στο να φτιάχνεις μια ομάδα και να περιμένεις την σειρά σου.

Για τους νέους ποδοσφαιριστές:

Στόχος της ομάδας, όταν κάνουμε έναν σχεδιασμό, είναι να μπορούμε να έχουμε ποιοτικούς Έλληνες. Καταλαβαίνω ότι η αγορά δεν έχει πολλούς Έλληνες γιατί παίζουν ελάχιστοι στην Σούπερ Λιγκ άρα δεν έχει να σου δώσει πολλά αυτή η αγορά. Δεν θέλω να πάμε σε ξένους παίκτες, άρα το σκάουτινγκ ψάχνει παιδιά που θα έχουν μια εξέλιξη και αυτός ήταν ο στόχος να φέρουμε παιδιά όπως πέρυσι με τον Τσιλιανίδη. Πρέπει να έχουμε Έλληνες παίκτες στο ρόστερ. Για αυτό ήρθε ο Ουές, έρχεται ο Γρίβας, να εντάξουμε παιδιά από την ακαδημία

Για τα ματς χωρίς κόσμο ελέω κορωνοϊού:

Το ποδόσφαιρο χωρίς κόσμο είναι κάτι άλλο, το ζούμε κάθε μέρα όπως και στα υπόλοιπα πρωταθλήματα. Μακάρι να τελειώσει όλο αυτό το πράγμα, να πάει με τον σωστό τρόπο και ο κόσμος να γυρίσει στα γήπεδα. Δεν έχει να κάνει με την ομάδα, τα γήπεδα πρέπει να έχουν κόσμο. Πέντε ματς στα πλέι οφ θα ήταν χαρά για τον κόσμο. Εύχομαι να έχουν αλλάξει πολλά και να δούμε κόσμο στο γήπεδο

Για το τι θα προτιμούσε:

ένα μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο ή ένα νέο γήπεδο: Αν έχεις το καλύτερο αθλητικό κέντρο έχεις το καλύτερο σέρβις, σε ανεβάζει επίπεδο. Εύχομαι να φτάσουμε να κάνουμε κάποια πράγματα που θέλουμε στο αθλητικό κέντρο. Όσον αφορά στο γήπεδο, ο κ.Μπούσης είχε πει ότι θα πρέπει πρώτα να δούμε και τον κόσμο. Είναι εύκολο να φτιάξεις ένα γήπεδο, θα πρέπει όμως να έχεις και τον κόσμο για να το γεμίζεις. Ο κόσμος φτιάχνει τα γήπεδα, εκείνος περνάει τα μηνύματα ότι μεγαλώνουμε.

Για το θέμα των Ακαδημιών και τη διακοπή δραστηριοτήτων λόγω κορωνοϊού:

Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, θα πάρει αρκετό χρόνο γιατί το διακόψαμε λόγω κορωνοϊού. Τώρα επανέρχονται οι U19, U17. Η ακαδημία είναι κάτι που είμαστε στον δρόμο για παρα πολύ δουλειά, θα πάρει 1-2 χρόνια. Για εμένα επειδή είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, κάποια στιγμή θα το φτάσουμε και είναι ο στόχος μας, είναι και θέμα συζήτησης που θα το πουμε με τον πρόεδρο για το πως μπορούμε να το κάνουμε πιο δυνατό. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πάρουμε αποφάσεις και θα μιλήσουμε αναλυτικά. Χρειάζεται χρόνο για να φτάσε στο επίπεδο που θέλουμε. Έχουμε ξεκινήσει από Σεπτέμβριο, σταματήσαμε Μάρτιο και αρχίζουμε πάλι. Για να πετύχεις τις ακαδημίες θέλει πολλά χρόνια. Είμαστε ακόμα σε νηπιακό στάδιο.

Για τη δήλωση ότι αν ο ΟΦΗ βγει Ευρώπη θα φύγει (που είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξη):

Ο κόσμος θα πρέπει να σκέφτεται θετικά. Πρέπει να βάζουμε στόχους, να γινόμαστε καλύτεροι, να κοιτάμε ψηλά. Με αυτό το νόημα το είχα πει. Εγώ είμαι ΟΦΗ. Ακούω τόσα χρόνια τι είναι ο ΟΦΗ; Τι πρεσβεύουμε, μπορεί να μου πει κάποιος τι είναι ο ΟΦΗ; Εγώ το χάρηκα το εφετινό, το πάνω-κάτω. Δεν είναι εύκολο να κάνεις πράγματα, το βλέπουμε στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων. Θέλω να πάω σπίτι μου και το ξέρουν όλοι (γέλια). Κάποια στιγμή πρέπει να πάω σπίτι μου. Εδώ και 25 χρόνια έχω γυρίσει όλο τον κόσμο, μόνο ποδόσφαιρο και έχω αφήσει λίγο πίσω την οικογένεια και τους φίλους. Η σύζυγος είναι ακόμα εδώ. Όλοι καταλαβαίνουν πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό. Ωραίο όλο αυτό, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να πάω σπίτι. Αν πάμε στη φάση των ομίλων θα το συζητήσουμε σοβαρά όλο αυτό. Ακούει και ο πρόεδρος τώρα και θα αρχίσουν τα μηνύματα (γέλια), αλλά αν μπούμε στο group stage θα το δούμε σοβαρά αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά τον κόσμο για την αλλαγή νοοτροπίας τους. Ευχαριστώ το τεχνικό τιμ, τους παίκτες, τη διοίκηση, τους συνεργάτες μου.

ΠΗΓΗ: capitano.gr

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του διευθυντή ποδοσφαίρου της ΠΑΕ ΟΦΗ: