Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός

Πως ξεκίνησε αυτή η αδελφική σχέση των οπαδών Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα...

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός: Πρώτο επίσημο ματς του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα στο ποδόσφαιρο. Οι δύο ομάδες θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωπες σε παιχνίδι με επίσημο χαρακτήρα. Φιλικά έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά απ’ όταν έγινε η αδελφοποίηση ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων, δεν έχει υπάρξει ποτέ επίσημος μεταξύ τους αγώνας.

Για αυτό και αποκτά ιστορικό χαρακτήρα το ζευγάρι Ολυμπιακός-Ερυθρός Αστέρας. Οι οπαδοί των δύο ομάδων έχουν ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους. Μία σχέση η οποία έχει 33 χρόνια ζωής!

Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας, χαρακτηρίζονται μεταξύ τους ως αδέρφια. Κάτι το οποίο έχει φανεί και στην πράξη όλα αυτά τα χρόνια.

Αφορμή ήταν ο… Παναθηναϊκός!

Είναι η γνωστή η αντιπαλότητα που υπάρχει ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Μιλάμε για τους δύο «αιώνιους» αντιπάλους του ελληνικού αθλητισμού. Σε όποιο άθλημα και αν βρίσκονται αντιμέτωποι η αναμέτρησή τους έχει ιδιαίτερη σημασία.

Είναι οι δύο ομάδες με τη μεγαλύτερη αντιπαλότητα στην Ελλάδα. Δεν έχει, άλλωστε, χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο δυνατά ντέρμπι της Ευρώπης. Έχουν γίνει τόσα και τόσα αφιερώματα και από Μέσα του εξωτερικού για τους αγώνες Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός.

Έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει ο Παναθηναϊκός από την ιστορία που έχει ο Ολυμπιακός με τον Ερυθρό Αστέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός: Έκλεισαν τον δρόμο οι Σέρβοι! (Vid)

Οι «πράσινοι» ήταν η αιτία για να αρχίσει αυτή η αδερφική σχέση ανάμεσα στους οπαδούς των δύο συλλόγων. Μία φιλία η οποία κρατάει εδώ και 33 χρόνια! Δεν έχει σπάσει ούτε μία φορά. Όσες φορές και αν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας στο μπάσκετ για την Ευρωλίγκα, ποτέ δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε άλλη αντιπαλότητα πέρα από το παρκέ και μόνο.

Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, εμπλέκεται στη φιλία αυτή. Το 1986 ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν τον Ερυθρό Αστέρα για το Κύπελλο UEFA. Ματς για το οποίο είχαν ταξιδέψει στην Ελλάδα και οπαδοί των, τότε, Γιουγκοσλάβων. Στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν είχε δώσει το «παρών» άνθρωπος των οπαδών του Ολυμπιακού. Ζητώντας εισιτήρια για το ματς Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας, έτσι ώστε να ενισχύσουν την κερκίδα της ομάδας του Βελιγραδίου, εξαιτίας της αντιπαλότητας που υπάρχει μέχρι και σήμερα με τον Παναθηναϊκό.

Αρχικά οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα ήταν διστακτικοί. Για αυτό και είχαν ενημερώσει πως υπάρχουν μόνο ακριβά εισιτήρια. Το οικονομικό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο. Οι Έλληνες οπαδοί πλήρωσαν και πήραν 200 εισιτήρια. Την επόμενη ημέρα ο κόσμος των «ερυθρόλευκων» έδωσε κανονικά το «παρών» στο γήπεδο.

Μάλιστα είχαν φροντίσει να κάνουν γνωστή την παρουσία τους, καθώς είχαν απλωθεί στην κερκίδα των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα πανό του Ολυμπιακού! Οπότε όλοι είχαν καταλάβει, πλέον, τι είχε συμβεί!

Έτσι, λοιπόν, άρχισε αυτή η σχέση μεταξύ των οπαδών Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα. Από το 1986 μέχρι και σήμερα κρατάει η φιλία αυτή και συνεχίζεται…

Η συνέχεια μετά το 1986

Η αρχή της δυνατής φιλίας ήταν το 1986. Από τότε και μετά υπήρχε πάντα επικοινωνία ανάμεσα στα δύο οπαδικά κινήματα. Κοντά ήρθαν ξανά το 1992. Όταν επίσης τότε ο Ερυθρός Αστέρας είχε αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη. Ξανά οι «ερυθρόλευκοι» οπαδοί τάχθηκαν στο πλευρό της ομάδας του Βελιγραδίου.

Μάλιστα τότε είχε βγει και ένα πανό το οποίο ανέγραφε «RED STAR GOOD LUCK – GATE 7»! Κάτι το οποίο αποδεικνύει το μέγεθος της αντιπαλότητας που υπάρχει ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Στον επαναληπτικό του ζευγαριού αυτού, ταξίδεψαν οπαδοί της ομάδας του Πειραιά στο Βελιγράδι. Δίνοντας το «παρών» και στον εντός έδρας αγώνα του Ερυθρού Αστέρα. Επίσης είχε βγει πανό από τους Delije αυτή τη φορά, για την παρουσία των οπαδών του Ολυμπιακού, το οποίο έγραφε «WELCOME ORTHODOX BROTHERS-GATE 7».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ερυθρός Αστέρας: Η υποδοχή στους οπαδούς του Ολυμπιακού (pic)

Αυτό ήταν και το πρώτο ταξίδι των οπαδών των «ερυθρόλευκων» στη Σερβία. Από τότε φυσικά έχουν ακολουθήσει πολλά άλλα ακόμα. Τόσο οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα έχουν έρθει στην Ελλάδα, όσο και οπαδοί των Πειραιωτών έχουν δώσει «παρών» στο Βελιγράδι και συγκεκριμένα στο γήπεδο «Μαρακανά»!

Ιδιαίτερα σε αγώνες με τους «αιώνιους» αντιπάλους των δύο ομάδων έχουν υπάρξει τα ταξίδια αυτά. Συγκεκριμένα, ματς Ερυθρός Αστέρας-Παρτιζάν και Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός έχουν παρακολουθήσει από κοντά τόσο Σέρβοι όσο και Έλληνες οπαδοί.

Επίσης το «παρών» σε Σερβία και Πειραιά έχουν δώσει οπαδοί και σε αγώνες του Champions League.

Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός

Το φιλικό εν καιρώ πολέμου

Οι αγώνες του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα στο ποδόσφαιρο, έστω και τα φιλικά, δεν ήταν ποτέ απλοί. Πάντα είχαν ένα υπόβαθρο από πίσω και ήταν κάτι περισσότερο από ένα φιλικό ματς.

Μία ιστορία η οποία ξεκινάει από παλιά, αφού το πρώτο μεταξύ τους φιλικό παιχνίδι ήταν στο μακρινό 1952. Αρκετά χρόνια μετά όμως και συγκεκριμένα 42, Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας βρέθηκαν αντιμέτωποι για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Έναν ιερό σκοπό, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός: «Ανοίγουν οι πόρτες της Ευρώπης»

Συγκεκριμένα το 1994 ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στο Βελιγράδι να αντιμετωπίσει τον Ερυθρό Αστέρα στο «Μαρακανά». Ουσιαστικά η ομάδα του Πειραιά ταξίδεψε στη Σερβία εν καιρώ πολέμου.

Τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Παρόλα αυτά όμως οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν στο Βελιγράδι για να δώσουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και να στείλουν το δικό τους μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, εκτός από το φιλικό παιχνίδι, ο σύλλογος του Πειραιά προσέφερε και φαρμακευτική βοήθεια στους χτυπημένους από τον πόλεμο Σέρβους.

Το φιλικό ματς που έδωσε ο Ερυθρός Αστέρας ήταν η αρχή της απελευθέρωσης του ποδοσφαίρου της Σερβίας. Αυτό γιατί μέχρι τότε υπήρχε απαγόρευση να δίνονται διεθνείς αγώνες στη Σερβία, εξαιτίας του πολέμου που υπήρχε. Ο Ολυμπιακός όμως πήγε στο Βελιγράδι και έδωσε το «παρών».

Στέλνοντας έτσι το μήνυμα ειρήνης σε όλους. Για αυτό και οι ίδιοι οι Σέρβοι είχαν σχολιάσει το φιλικό με τους Πειραιώτες ως έναν αγώνα «που ανοίγει τις πόρτες της Ευρώπης». Διότι λίγο καιρό μετά, το 1995, ο Ερυθρός Αστέρας συμμετείχε στο πρώτο του ευρωπαϊκό παιχνίδι μετά την άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί.

Οι δύο ομάδες είχαν βγει στον αγωνιστικό χώρο πριν το φιλικό μεταξύ τους ματς, κρατώντας στα χέρια ένα πανό. Το οποίο έγραφε χαρακτηριστικά: «Τα σπορ ενώνουν τους ανθρώπους. Ειρήνη στα Βαλκάνια». Στέλνοντας έτσι ξεκάθαρα το μήνυμα ειρήνης οι δύο σύλλογοι προς όλο τον κόσμο.

Ο κόσμος του Ερυθρού Αστέρα περίμενε πως και πως τον αγώνα αυτόν και φάνηκε από την προσέλευσή του στο γήπεδο. Περίπου 40.00 θεατές έδωσαν εκείνη την ημέρα το «παρών» στο γήπεδο και παρακολούθησαν τον αγώνα από κοντά.

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός: Κοινή κερκίδα στο μπάσκετ

Όπως έχουμε αναφέρει, Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας έχουν βρεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι σε αγώνες μπάσκετ. Συγκεκριμένα, στη διοργάνωση της Euroleague οι δύο ομάδες έχουν παίξει πολλές φορές αντίπαλοι. Φυσικά υπάρχει το βαθμολογικό ενδιαφέρον, αλλά μέχρι εκεί. Τίποτε παραπάνω και βέβαια καμία αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων ή των οπαδών.

Το αντίθετο μάλιστα! Σε αναμετρήσεις του μπάσκετ είτε στο ΣΕΦ είτε στο Βελιγράδι, έχει υπάρξει κοινή κερκίδα! Οι οπαδοί των δύο ομάδων έχουν κάτσει μαζί και έχουν δημιουργήσει μία από τις καλύτερες ατμόσφαιρες που έχει υπάρξει ποτέ σε κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Ευρώπης.

Μάλιστα μετά από τους αγώνες οι παίκτες των δύο ομάδων στέκονται μπροστά από τους οργανωμένους οπαδούς και αποθεώνονται. Κάτι σαν «τελετουργικό» αλλά και «σφραγίδα» της αδελφοποίησης που υπάρχει μεταξύ των ομάδων.

«Είσαι στο μυαλό…»

Ανάμεσα σε οικογένειες και ιδιαίτερα τα αδέρφια υπάρχει ένας άλλος τρόπος στη μεταξύ τους επικοινωνία. Το ίδιο ισχύει και για τον Ολυμπιακό και τον Ερυθρό Αστέρα.

Άλλωστε μιλάμε για μία οικογένεια και δύο αδέρφια που είναι αρκετά «δεμένα» μεταξύ τους. Είπαμε η φιλία και συγκεκριμένα η αδερφοποίηση των δύο συλλόγων, μετράει πλέον 33 χρόνια! Από το 1986 μέχρι και σήμερα υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη σχέση. Κάτι το οποίο όμως δεν είναι μόνο, πλέον, σε επίπεδο οπαδών. Αλλά και σε διοικητικό επίπεδο υπάρχει άλλος σεβασμός ανάμεσα στους δύο συλλόγους.

Για οποιοδήποτε άθλημα και αν μιλάμε, υπάρχει άλλη σχέση και μεταξύ των διοικήσεων, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν την αδελφοποίηση των οπαδών.

Έτσι, λοιπόν, Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Υπάρχει μάλιστα ένα σύνθημα τον ρυθμό του οποίου γνωρίζουν όλοι τους! Τόσο οι οπαδοί του Ολυμπιακού, όσο και του Ερυθρού Αστέρα.

Ένα σύνθημα το οποίο ακούγεται σε Βελιγράδι και Πειραιά περισσότερες φορές από κάθε άλλο, σε κάθε αγώνα των δύο ομάδων. Αυτό δεν είναι άλλο από το «είσαι στο μυαλό». Το γνωρίζουν όλοι αυτό το σύνθημα, τόσο αυτοί που πηγαίνουν όσο ακόμα και αυτοί που δεν είναι συχνοί επισκέπτες. Ο ρυθμός του είναι τόσο γνώριμος που αμέσως καταλαβαίνει κανείς ποιος είναι το συγκεκριμένο σύνθημα.

Είναι το πιο κοινό και συνηθισμένο σύνθημα που ακούγεται από τα δύο πέταλα των οργανωμένων οπαδών Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα.

Ακούγεται και στις δύο γλώσσες

Μάλιστα το εντυπωσιακό του συνθήματος αυτού είναι πως τόσο οι Ελληνες όσο όμως και Σέρβοι το τραγουδούν στα γήπεδα και στις δύο γλώσσες! Οι μεν οπαδοί του Ολυμπιακού έχουν μάθει να το λένε στα σέρβικα και οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα στα ελληνικά.

Παρακάτω η εκδοχή του συνθήματος και στις δύο γλώσσες…

«Είσαι στο μυαλό
κάτι μαγικό
όπου πας εσύ
θα είμαι πάντα εδώ
να σου τραγουδώ
Θρύλε ολέ»

«Zvezda mi je sve
Zvezda zivot je
srce moje je
uvek uz tebe
Zvezdo volim te
Napred Zvezda le»

Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός

Ερυθρός Αστέρας – Ολυμπιακός: Ο σεβασμός στους νεκρούς

Ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερος όταν μιλάμε για τους νεκρούς που έχουν οι δύο σύλλογοι. Οι Σέρβοι οπαδοί κάθε χρόνο σε κάθε μνημόσυνο που γίνεται τα θύματα της Θύρας 7 στέλνουν, πάντα, στεφάνι. Τιμώντας έτσι τη μνήμη των νεκρών που έχει ο σύλλογος του Πειραιά. Των 21 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στις 8 Φεβρουαρίου του 1981.

Δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός που έχει νιώσει την απώλεια ζωής. Και ο Ερυθρός Αστέρας είχε τη δική του απώλεια στις 21 Νοεμβρίου του 2014. Τότε που ο Ερυθρός Αστέρας αγωνίστηκε με τη Γαλατάσαραϊ στο μπάσκετ για την Ευρωλίγκα. Και μετά το τέλος του αγώνα είχαν δημιουργηθεί επεισόδια με τους Τούρκους, στα οποία μαχαιρώθηκε και έχασε τη ζωή του ο 25χρονος Μάρκο Ιβκοβιτς. Από τότε και οι οπαδοί του Ολυμπιακού τιμούν τη μνήμη του φίλου του Ερυθρού Αστέρα και φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του άτυχου οπαδού…

Η αγριότητα των Τούρκων…

Όπως αναφέρουμε το ματς Γαλατάσαραϊ-Ερυθρός Αστέρας είχε γίνει στις 21 Νοεμβρίου του 2014 στην Τουρκία. Ματς στο οποίο είχαν πάει και οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα στην Τουρκία. Οι Σέρβοι είχαν ηττηθεί μετά από ένα ωραίο ματς που είχε γίνει μέσα στο παρκέ, με σκορ 110-103.

Μετά το τέλος του αγώνα έξω από το κλειστό γήπεδο «Αμπντί Ιπεχτσί», είχαν δημιουργηθεί επεισόδια με τους οπαδούς των δύο ομάδων. Μία σημείωση μόνο, ότι οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα είχαν μείνει έξω από το γήπεδο και αυτό γιατί η ασφάλεια δεν τους είχε αφήσει να μπουν μέσα. Παρά το γεγονός ότι είχε υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις ομάδες να υπάρχουν οπαδοί και από τις δύο πλευρές.

Έτσι άρχισαν τα επεισόδια, με τους Τούρκους να φωνάζουν «Κόσοβο» και την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων για να «σπάσει» τη μάζα.

Δυστυχώς όμως το κακό είχε ήδη γίνει. Ο Μάρκο Ιβκοβιτς είχε ήδη βρεθεί πεσμένος στο έδαφος μετά από αλλεπάλληλες μαχαιριές των Τούρκων οπαδών! Υπήρξε προσπάθεια των γιατρών να τον κρατήσουν εν ζωή, όμως ήταν μάταια. Ο 25χρονος οπαδός του Ερυθρού Αστέρα έχασε τη ζωή του.

Μάλιστα για το τραγικό αυτό συμβάν είχε πάρει θέση και ο Σέρβος πρόξενος της Κωνσταντινούπολης, Ζόραν Μάρκοβιτς, τονίζοντας: «Η οργάνωση των Τούρκων ήταν απογοητευτική! Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και δυο μέρες πως η αναμέτρηση είναι υψηλού κινδύνου και ότι μπορεί να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση.

Πλέον δουλεύουμε ώστε όλοι οι Σέρβοι οπαδοί να γυρίσουν ασφαλείς στην πατρίδα! Η Τουρκία έβαλε το μαχαίρι στην καρδιά όλων των Σέρβων φιλάθλων! Θέλω, όμως, να τονίσω πως οι γιατροί έκαναν τα πάντα για να σώσουν τη ζωή του παιδιού».

Όσον αφορά την επίσημη ανακοίνωση του Ερυθρού Αστέρα, ανέφερε: «Οπαδός του Ερυθρού Αστέρα (25 ετών) σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη μετά από τραύματα από μαχαιριές.

Ο άτυχος νεαρός ταξίδεψε στην Τουρκία για το παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» με τη Γαλατασαράι, αλλά μετά από επίθεση με μαχαίρι των Τούρκων χούλιγκανς έχασε τη ζωή του. Ο Ερυθρός Αστέρας εκφράζει τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια, συγγενείς και φίλους του θύματος».

Ερυθρός Αστέρας - Ολυμπιακός

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram