Ξεκίνησε το συνέδριο, που διοργανώνει το διάσημο αμερικανικό Πανεπιστήμιο για τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο και την παγκοσμιοποίηση, όπου οι «ερυθρόλευκοι» αποτελούν τον βασικό πυλώνα.

Ο Ολυμπιακός έχει ξεφύγει από τα καθιερωμένα που διέπουν έναν απλό σύλλογο. Κάτι που φαίνεται και από την συμπόρευσή του με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σχετικά με τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο και την παγκοσμιοποίηση.

Αυτή είναι η 3η χρονιά του σχετικού συνεδρίου, που έχει τίτλο: «Συμμετοχή, Ένταξη και Κοινωνική Ευθύνη στον Παγκόσμιο Αθλητισμό». Και διεξάγεται στην έδρα του Χάρβαρντ στην Βοστώνη.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, η οποία έλαβε χώρα στο Loeb House, ένα από τα πλέον ιστορικά κτίρια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, πρώτος τον λόγο πήρε ο Στίβεν Ορτέγα, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Κολλέγιο Σίμονς, ο οποίος τόνισε: «Έχω πολλούς ανθρώπους, στους οποίους θα ήθελα να αναφερθώ. Πρώτο και κύριο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον χορηγό μας, τον Ολυμπιακό και τον Πρόεδρό του, τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, γιατί έκαναν εφικτό αυτό το συνέδριο. Είναι η δουλειά των ανθρώπων στον Ολυμπιακό, όπως ο Κώστας Βερνίκος, ο Κυριάκος Δουρέκας και η Μαρία Σπαλαράκη, που έκαναν τόσο ιδιαίτερη αυτή την εκδήλωση. Αυτό θα είναι το τρίτο συνέδριό μας για τον αθλητισμό και την παγκοσμιοποίηση. Και ο Ολυμπιακός βοήθησε ως χορηγός του πρώτου συνεδρίου, και ενίσχυσε την τελευταία σύναξη, η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα, τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και αυτή, την οποία θα κάνουμε εδώ αυτή την εβδομάδα.

Πολύ σπάνια ένα γκρουπ έχει την ευκαιρία να βεβαιωθεί ότι όλα βαίνουν καλώς. Και το όραμα του χορηγού μας, όπως και η γενναιοδωρία του, είναι κάτι το οποίο εκτιμούμε βαθιά. Ο κ. Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός πρέπει επίσης να αναγνωριστούν ιδιαιτέρως, για τη δουλειά την οποία έχουν κάνει με τους πρόσφυγες, αλλά και την αφοσίωσή τους στο να υποστηρίξουν θύματα πλημμυρών και σεισμών, στην Ελλάδα και σε άλλα σημεία του κόσμου».

Στη συνέχεια επεσήμανε: «Αυτό το συνέδριο έρχεται μετά την Αρχή των Αθηνών, για το δικαίωμα τη συμμετοχής στον αθλητισμό. Μία πρωτοβουλία του κέντρου Weatherhead στο Χάρβαρντ και του Ολυμπιακού. Η Αρχή υπεγράφη πρώτα από τον κ. Μαρινάκη και μετά από την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης, τη Φενέρμπαχτσε, τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, την Ευρωλίγκα και την AIPS. Και απόψε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ! Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σύλλογοι από την Κίνα, την Ινδία, τη Χιλή, θέλουν επίσης να έρθουν μαζί μας».

Ο Κώστας Βερνίκος, ήταν ανάμεσα σε αυτούς που εκπροσώπησαν τον Ολυμπιακό και στην ομιλία του, είπε, μεταξύ άλλων: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα, το να απευθύνω αυτό τον χαιρετισμό, εκ μέρους του Προέδρου του Ολυμπιακού, του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, και της ερυθρόλευκης οικογένειας συνολικά. Προς τους συμμετέχοντες του διεθνούς συνεδρίου «Συμμετοχή, Ένταξη και Κοινωνική Ευθύνη στον Παγκόσμιο Αθλητισμό», το οποίο γίνεται για τρίτη συνεχή χρονιά. Την πρώτη έγινε το 2016 στο Χάρβαρντ, τη δεύτερη στην Ελλάδα, το λίκνο του πολιτισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων, κάτω από τη σκιά της Ακρόπολης, αλλά και στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Και τώρα, για τρίτη φορά, έχουμε την τύχη να συγκεντρωνόμαστε στις υπέροχες εγκαταστάσεις του Χάρβαρντ».

Ακολούθως, τόνισε: «Η οικογένεια του Ολυμπιακού και ο Πρόεδρος κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, είναι συνηθισμένοι να πρωτοπορούν, όταν αναφερόμαστε σε πράξεις κοινωνικής δραστηριότητας και αλληλεγγύης, στους συνανθρώπους μας. Με το όραμά του να αλλάξουμε τον κόσμο, ο Ολυμπιακός είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές, ακολουθώντας στο μονοπάτι της Μπαρτσελόνα, για τη UNICEF, σώζοντας εκατοντάδες χιλιάδες παιδικές ζωές παγκοσμίως, μέσω των εμβολιασμών.

Σε ένα άλλο μέτωπο, ο Ολυμπιακός ήταν δίπλα στους πρόσφυγες, που έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά, προσφέροντας χιλιάδες μερίδες φαγητού, αλλά και είδη ένδυσης, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για εκείνους και για την πόλη. Ο Ολυμπιακός ήταν, ακόμη, ο πρώτος μέσα στην ποδοσφαιρική κοινότητα, που ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει τον όγδοο αγώνα κατά της φτώχειας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να συγκεντρώσει πόρους για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από το σεισμό στην Αϊτή και από τις πλημμύρες στο Πακιστάν.

Ο Ολυμπιακός ήταν επίσης εκεί, για να στηρίξει τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς, ενός υπέροχους νησιού, το οποίο ισοπεδώθηκε από το σεισμό, αλλά και μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής, τον περασμένο χειμώνα, ήταν ξανά ο ηγέτης του Ολυμπιακού, ο οποίος έδωσε μία απλή, αλλά τόσο σημαντική οδηγία: Να σκύψει όλος ο μηχανισμός του Ολυμπιακού επάνω από το πρόβλημα και να προσφέρει ανακούφιση, με κάθε τρόπο. Αλλά με πράξεις, όχι με λόγια».

Πριν την ομιλία του προέδρου της Μπαρτσελόνα, κ. Μπαρτομέου, ο κ. Νίκολας Ράνταλ, υπέγραψε για λογαριασμό της Νότιγχαμ Φόρεστ, την «Αρχή των Αθηνών»! «Πρέπει να είσαι προσεκτικός όταν ένας δικηγόρος υπογράφει ένα έγγραφο (γέλια). Ζητώ συγγνώμη που… δυσκολεύομαι στη ζωή, δίχως εκπαίδευση από το Χάρβαρντ (γέλια ξανά). Είναι μεγάλη χαρά για εμένα… Για όσους από εσάς αναρωτιέστε ποια είναι η Νότιγχαμ Φόρεστ, θα ήθελα να πω πως πριν από 40 χρόνια ήμασταν πρωταθλητές Αγγλίας και πριν από 38 και 39 χρόνια, κατακτήσαμε δύο φορές το Κύπελλο Ευρώπης! Οπότε εκείνη την περίοδο είχαμε περισσότερα Ευρωπαϊκά από την Μπαρτσελόνα (γέλια ξανά)! Και οι μέρες δόξας θα επιστρέψουν υπό την καθοδήγηση του κ. Μαρινάκη, είμαι απολύτως βέβαιος.

Είναι τεράστια χαρά για εμένα που είμαι εδώ μαζί σας απόψε. Κάποιος πολύ πιο έξυπνος από εμένα είπε κάποτε ότι το μόνο που χρειάζεται το κακό για να θριαμβεύσει είναι οι καλοί άνθρωποι να μείνουν άπραγοι. Και αυτό είναι το υπέροχο σε αυτή την περίσταση. Ότι καλοί άνθρωποι συγκεντρώνονται και δείχνουν αλληλεγγύη, συμφωνώντας στην Αρχή των Αθηνών, αναγνωρίζοντας όλοι την υπέροχη δύναμη του αθλητισμού» ήταν τα λόγια του, την ώρα που υπέγραφε το σπουδαίο και ιστορικό έγγραφο, το οποίο πρώτος ο ηγέτης του Ολυμπιακού είχε υπογράψει.

Πρόσθεσε, δε, πως είναι βέβαιος ότι και άλλοι Αγγλικοί σύλλογοι θα ακολουθήσουν και πως αν ο καθένας από καταφέρει να πείσει έναν σύλλογο, ή έναν οργανισμό να υπογράψει την Αρχή των Αθηνών, τότε θα υπάρξουν ακόμη σπουδαιότερα αποτελέσματα.

Την εκδήλωση, πριν το επίσημο δείπνο, ολοκλήρωσε η ομιλία του κ. Μπαρτομέου, ο οποίος μίλησε για τον σύλλογό του, έναν από τους μεγαλύτερους στον πλανήτη, τη δομή και την οργάνωση αυτού, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσφέρει στην κοινωνία. Νωρίτερα, με βασικούς οικοδεσπότες την Πρύτανη του Κολλεγίου Σίμονς, κα. Λιάν Ντόχερτι, τον Σκηνοθέτη Άνταμ Σόμπιλ και κύριους ομιλητές τον Λιλιάν Τιράμ και τον Ντέιβιντ Κον από τον Guardian, ήταν προγραμματισμένη η προβολή του ντοκιμαντέρ «The Workers Cup».

Δείτε το βίντεο του Olympiacos TV: