Μαρινάκης: «Σε χειρότερη κατάσταση ο Ολυμπιακός από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό»

Η συνέντευξη του Βαγγέλη Μαρινάκη...

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, δίνει συνέντευξη αυτή την ώρα ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ισχυρός άντρας του Ολυμπιακού μιλάει τόσο για την ομάδα του Πειραιά, όσο όμως και για τις σχέσεις του με την Κυβέρνηση.

Αρχικά ρωτήθηκε για την αντιπαράθεσή του με τον Πέτρο Κόκκαλη, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση. Ήταν μαζί μας γιατί μας το είχε ζητήσει. Είχε αποτύχει στις επιχειρήσεις του πατέρα του και στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, αλλά και στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό και άφησε 7 εκατ. ευρώ χρέη. Θέλω να ευχηθώ καλή πορεία στον Πέτρο και τίποτε άλλο».

Για τη σχέση με τον Σωκράτη Κόκκαλη και τις διαφορές που έχουν: «Η μοναδική μας σχέση ήταν σε ό,τι αφορά τη διαδοχή στην ηγεσία του Ολυμπιακού. Από το καλοκαίρι του 2010 έχουμε πληρώσει στον Ολυμπιακό σε φόρους και εισφορές στο Δημόσιο πάνω από 150 εκατ. ευρώ.

Παραλάβαμε ανοίγματα και ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν ήταν διατεθειμένος να βγάλει την ΠΑΕ από το αδιέξοδο. Από την αγάπη μου για την ομάδα έβαλα εξήντα εκατ. ευρώ άμεσα και επίσης κι άλλα χρήματα. Και είχαμε απέναντι μας τον πιο ισχυρό Παναθηναϊκό που προέρχονταν από το νταμπλ. Εμείς ξέραμε για την υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη και δεν μας έκανε εντύπωση.

Η οικονομική κατάσταση στον Ολυμπιακό εκείνη την περίοδο ήταν πολύ χειρότερη από της ΑΕΚ όταν υποβιβάστηκε, αλλά και του Παναθηναϊκού. Τα είπα όταν αποδείχθηκε η ταύτιση Κόκκαλη με κέντρα εξουσίας.

Ο Θωμάς Μητρόπουλος μαζί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και νωρίτερα τον κύριο Σαββίδη και η παρέα του μας έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα. Με εντολή του Σωκράτη Κόκκαλη. Το χρήμα είναι τα πάντα για κάποιους.

Από την τωρινή κυβέρνηση ο Σωκράτης Κόκκαλης και οι επιχειρήσεις του έχουν πάρει δουλειές που ξεπερνούν τα 750.000.000 ευρώ».

Για όσα του καταλογίσουν για τη σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και τον Ολυμπιακό: «Ο Ολυμπιακός είναι υπεράνω χρημάτων και πολιτικών συμφερόντων. Όταν ανέλαβα υπήρχε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και σας θυμίζω αντιπαραθέσεις με τον κύριο Γερουλάνο. Στη συνέχεια την αντιπαράθεση με τον κύριο Σαμαρά και τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ Εγώ δεν κάνω μπίζνες στην Ελλάδα. Το no politica υπάρχει στον Ολυμπιακό».

Για την κόντρα με την Κυβέρνηση και τα όσα αναφέρει ο Νίκος Παππάς: «Το 2016 έγινε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Σας θυμίζω ότι τον Γενάρη του 2016 είχε αναλάβει την Νέα Δημοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και είχε αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Παπάς ενημέρωνε πάντα τον πρωθυπουργό.

Όταν πλειοδοτήσαμε στον διαγωνισμό, ο κύριος Παπάς μου μετέφερε την επιθυμία του να πληρώσουμε και να είμαστε οι πρώτοι, το ποσό των 26,3 εκατ. ευρώ, της πρώτης δόσης.

Εμείς πληρώσαμε το πρωί της 26ης Σεπτεμβρίου το ποσό και μας ευχαρίστησε. Την ίδια μέρα είχε πληρώσει και ο κύριος Αλαφούζος. Τα πάντα είχαν ελεγχθεί. Δεν υπάρχει καμιά υπόνοια τότε περί βρώμικου χρήματος, όπως λέει σήμερα ο κύριος Παπάς.

Μου ζήτησε κι άλλη χάρη ο κύριος Παππάς όπως μου ζήτησε να συναντήσουν τον κύριο Καλογρίτσα. Μου ζήτησε να του καταβάλω υπό μορφή δανεισμού το ποσό 26,3 εκατ. ευρώ στον κύριο Καλογρίτσα. Είχαν γίνει συναντήσεις με τον κύριο Παππά. Εξήγησα στον κύριο Καλογρίτσα ότι δεν θα μπορούσα να το κάνω. Τότε δεν είχαν πρόβλημα με τα χρήματα του Μαρινάκη.

Προκαλώ τον κύριο Παππά να βγει και να το διαψεύσει. Τα δικά μας κεφάλαια έχουν ελεγχθεί από τους μεγαλύτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς στον κόσμο.. Όταν οι εταιρείες μας είναι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και συνεργάζεσαι με τεράστιες εταιρείες γίνονται οι πιο λεπτομερείς έλεγχοι.

Κανείς δεν έχει να πει τίποτα κακό για τις επιχειρήσεις μας. Έχουμε φανταστική φήμη σαν εταιρεία. Τα εκατομμύρια του Μαρινάκη ήταν πεντακάθαρα στο τέλος του 2016. Μου ζήτησαν να βοηθήσω τον κύριο καλογρίτσα.

Τι έγινε ξαφνικά; Όταν αργότερα, ούτε ένα χρόνο μετά, συζητάγαμε για τον ΔΟΛ δεν δέχθηκα να βάλω διευθυντές της αρεσκείας του ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλες τις δουλειές είμαι εγώ, δεν κρύβομαι. Εγώ δεν μπορώ να γίνω Ιβάν Σαββίδης, ούτε μπροστινός ούτε λαγός. Τόσο καιρό έκανα υπομονή αλλά ο κόσμος πρέπει να ακούσει την αλήθεια».

«Το φως νικάει πάντα το σκοτάδι»

Για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και όσα έχουν διατυπωθεί κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη τα τελευταία χρόνια: «Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας πολίτης που να μην πιστεύει ότι είμαι στοχοποιημένος από την κυβέρνηση. Έχουν καταρρεύσει οι εναντίον μου κατηγορίες και είμαι σίγουρος πως θα δικαιωθώ. Το φως νικάει πάντα το σκοτάδι.

Θα δικαιωθώ αλλά δεν μπορώ να συγχωρήσω κάποιους ανθρώπους που έχουν ρόλο σε αυτές τις σκευωρίες. Έχουν γίνει έρευνες και το όνομα μου δεν υπάρχει πουθενά. Εγώ κοιτάζω το μέλλον και το σκοτάδι δεν με αγγίζει. Έχω προσφύγει στο δικαστήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον του κυρίου Τσίπρα, του κυρίου Τζανακόπουλου, του κυρίου Καμμένου και του κυρίου Κοντονή.

Αν αυτή η κυβέρνηση μείνει μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε για πρώτη φορά καταδικαστική απόφαση για εν ενεργεία πρωθυπουργό».

Για όσα του προσάπτουν για την εμπλοκή του με τα ΜΜΕ και το ενδεχόμενο να γίνει ο Έλληνας Μπερλουσκόνι: «Εγώ δεν είμαι εργολάβος ούτε μεσάζοντας όπως έγινε με τους εθνικούς προμηθευτές που μας έχουν φέρει σε κατάσταση χρεοκοπίας. Δεν κάνω δουλειά με το δημόσιο. Και επίσης δεν θέλω χαριστικές ρυθμίσεις στην Βουλή.

Είμαι ο Βαγγέλης Μαρινάκης από τον Πειραιά και αυτό είχα πει πριν από πέντε χρόνια. Πήρα το ιστορικό αυτό συγκρότημα γιατί θα ήταν μεγάλο πλήγμα για την δημοκρατία να έκλεινε ή να γίνονταν μέσο προπαγάνδας.

Τον ΣΥΡΙΖΑ τον ένοιαζε να ικανοποιήσει την προπαγάνδα του. Νομίζω ότι έχει γίνει φανερό αυτό που υποσχεθήκαμε. Οι διευθυντές αφήνουν τις κορυφαίες πένες να εκφράσουν τις απόψεις τους».

Για όσα του καταλογίζουν για τη στήριξη στην χρηματοδότηση της ΝΟΔΕ Πειραιά: «Έχω δει πολιτικές αθλιότητες αλλά ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ξεπέρασε κάθε όριο. Πρόσφερα την δωρεά στη μνήμη του πατέρα μου, Μιλτιάδη Μαρινάκη. Το έκαναν και άλλοι παράγοντες. Για δύο air condition και τρεις υπολογιστές μας κατηγορούν για διαπλοκή. Ο πατέρας μου ήταν βουλευτής της Ν.Δ. και στη μνήμη του θα αναλάμβανα κι άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες. Όλα όμως στο φως».

Για το γεγονός ότι πολιτεύεται στον δήμο Πειραιά και τον Πέτρο Κόκκαλη: «Ήταν λογικό ο Πέτρος Κόκκαλης να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στηρίζει τον πατέρα του που έχει δουλειές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ του ευχήθηκα καλή επιτυχία».

Για όσα έγιναν στο Δήμο Πειραιά και το έργο του: «Είχα πει ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας και οι επενδύσεις ήταν βασικός μας στόχος. Δόθηκαν 2 εκατ. οδηγοί σε τουρίστες για την πόλη μας. Για να έχουν πλήρη εικόνα για την πόλη μας. Το ίδιο και με το σάιτ μας.

Η ανεργία από το 27.5 % έπεσε στο 18%. Δημιουργήθηκαν 17.000 νέες θέσεις εργασίας. Προχωρά η ανάπλαση στον Άγιο Διονύση και σ’ ένα χρόνο τελειώνουν τα νέα κτήρια. Μιλάμε για 7.000 θέσεις εργασίας. Το στοίχημα το κερδίσαμε σε αντίξοες συνθήκες».

Για τη σχέση της Κυβέρνησης με επιχειρηματίες: «Όλοι με κατηγορούν για μια χρηματοδότηση της ΝΟΔΕ Πειραιά και μιλάμε για δύο air condition και τρεις υπολογιστές. Όταν στο Μαξίμου μπαινοβγαίνουν με βαλίτσες και φακέλους. Έχουν τις βαλίτσες τους οι επιχειρηματίες. Είναι και οι τροπολογίες. Τεράστιο σκάνδαλο κι έχει να κάνει με τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Το Καζίνο Πάρνηθας είχαν επιχειρήσει να το μεταφέρουν οι ιδιοκτήτες του κοντά στην Αθήνα,. Δεν το πέτυχαν. Σε μια νύχτα όταν μπήκε στην μετοχική σύνθεση ο κύριος Κόκκαλης έγιναν όλα σε μια νύχτα. Τι έχει να πει ο πρωθυπουργός και ο κύριος Παππάς;

Ο κύριος Πετσίτης είναι ένας γραφικός τύπος. Έβαλε όμως υπογραφές και υπήρξε ένας πλουτισμός χωρίς να μπορεί να τον δικαιολογήσει κάποιος έχει εισπράξει λεφτά. Ο άνθρωπος αυτός πλούτισε. Έμπαινε στην ΔΕΣΠΑ και εισέπραττε χρήματα».

«Θα επαναφέρουμε τον Ολυμπιακό στις επιτυχίες»

«Εμείς κερδίσαμε εφτά συνεχόμενα πρωταθλήματα. Είχαμε στην Ευρώπη τεράστιες επιτυχίες. Είχαμε μια κακή χρονιά το 2017-2018. Αποφασίσαμε να χτίσουμε μια νέα ομάδα και το κάναμε από το μηδέν. Πήραμε μια τεράστια πρόκριση απέναντι στην Μίλαν. Η ιστορικότερη πρόκριση στην ιστορία του Ολυμπιακού.

Την επόμενη χρονιά θα είμαστε ακόμα καλύτεροι και θα επαναφέρουμε τον Ολυμπιακό εκεί που του αρμόζει. Την καλύτερη απάντηση την έδωσε ο κόσμος του Ολυμπιακού που γέμιζε το Καραϊσκάκη κάθε Κυριακή. Κι αυτό μας κάνει να δώσουμε το καλύτερο για την ομάδα μας».

Για τους Έλληνες εφοπλιστές και πότε θα πληρώσουν στο ελληνικό δημόσιο: «Το είχα πει και πριν από δύο χρόνια. Είχα μιλήσει για την ανάγκη να πληρώνουν περισσότερα χρήματα. Δίνουν σαν έκτακτη εισφορά πάνω από 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οι εφοπλιστές έχουν βοηθήσει σε διάφορες καταστροφές. Στο Μάτι δόθηκαν πάνω από 24 εκατ. ευρώ από την Ένωση Εφοπλιστών».

«Ο κόσμος να μην ανησυχεί, εδώ είμαστε, εγγυητές»

«Οι Αγγελόπουλοι έχουν στηρίξει τον Ολυμπιακό και τους στηρίζω. Έχουν πάρει ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, τίτλου στην Ελλάδα. Ο κόσμος να μην ανησυχεί εδώ είμαστε, εγγυητές. Παραλάβαμε τον Ολυμπιακό διαλυμένο με εφτά εκατ. ευρώ χρέη. Έχω ξοδέψει τα τελευταία εννιά χρόνια 25 εκατ. ευρώ και έχουμε φέρει ευρωπαϊκά τρόπαια στην ομάδα. Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο προηγούμενο. Αυτό που έχει γίνει είναι ένα θαύμα. Με σκληρή δουλειά και ξοδεύοντας πολλά χρήματα».

Για την κόντρα με την Κυβέρνηση κι αν τον έχει καταβάλει ψυχικά: «Είναι πολύ δύσκολο για μένα να λυγίσω έχω μάθει στα δύσκολα. Δεν έχω τίποτε να φοβηθώ και λόγω χαρακτήρα δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω πίσω. Η ανυπαρξία τους σε μεγάλα ζητήματα, σε προδοσίες όπως το Μακεδονικό και την κοροϊδία με το μνημόνιο, λένε για βρώμικο χρήμα και προσπαθούν να παραμυθιάσουν τους Έλληνες. Ο Μαρινάκης είναι εδώ και αγαπάει τον τόπο. Θα συνεχίσουμε μέχρι τελικής δικαίωσης. Τους προκαλώ ν’ απαντήσουν με επιχειρήματα».