ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό

Τροφή για σκέψη (και) η αποχώρηση του Μαρίνου Ουζουνίδη από τον πάγκο της ΑΕΚ
Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό

Παρελθόν από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ αποτελεί από την Τρίτη (5/2) ο Μαρίνος Ουζουνίδης.

Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, το Sportime.gr παραθέτει έναν προβληματισμό που αφορά στους πρώην προπονητές του Παναθηναϊκού.

Οι τελευταίες επιλογές των «πρασίνων» για τον πάγκο δεν μακροημέρευσαν, ούτε πέτυχαν στον επόμενο ποδοσφαιρικό σταθμό της καριέρας τους.

Ο λόγος για τους Γιάννη Αναστασίου, Αντρέα Στραματσόνι και Μαρίνο Ουζουνίδη, οι οποίοι μέχρι στιγμής δεν έχουν θετικό πρόσημο στην πορεία τους μετά τον Παναθηναϊκό.

 

Γιάννης Αναστασίου

Προερχόμενος από το τεχνικό τιμ της Ρέντινγκ, ο βετεράνος επιθετικός ανέλαβε τον Παναθηναϊκό στο δεύτερο πιο δύσκολο καλοκαίρι της ιστορίας του μετά το περυσινό.

Την αγωνιστική περίοδο 2012-13 οι «πράσινοι» είχαν αρκεστεί στην 6η θέση μέσω αγώνα διαβάθμισης με την Ξάνθη (3-0 στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης).

Στηρίχθηκε από τη διοίκηση, έγιναν καλές μεταγραφικές προσθήκες με σημαντικότερη τον Μάρκους Μπεργκ και στο τέλος της σεζόν αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας με «τεσσάρα» επί του ΠΑΟΚ στον τελικό, αφού προηγουμένως θριάμβευσε με 3-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» για το πρωτάθλημα.

Η σεζόν 2014-15 δεν εξελίχθηκε εξίσου καλά, αφού ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα, η Ξάνθη απέκλεισε το «τριφύλλι» από το Κύπελλο και στο Europa League συγκέντρωσε μόλις 2 βαθμούς στον όμιλο με την Ντινάμο Μόσχας, την Αϊντχόφεν και την Εστορίλ.

Ο αποκλεισμός από την Γκαμπάλα, ουσιαστικά, αποτέλεσε την αρχή του τέλους και τον Νοέμβριο επήλθε το «διαζύγιο» μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του βρέθηκε το καλοκαίρι του 2016 και ήταν η γνώριμη για εκείνον Ρόντα, ωστόσο η σεζόν δεν κύλησε καθόλου καλά.

Η ολλανδική ομάδα υποβιβάστηκε στην Eerste Divisie για δεύτερη φορά στην ιστορία της, καθώς λύγισε από την Άλμερε Σίτι στα μπαράζ για τη συμμετοχή στην Eredivisie της επόμενης περιόδου.

Εν συνεχεία κάθισε στον πάγκο της βελγικής Κόρτραϊκ, αλλά μετά από 15 ματς αποχώρησε και έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή τον περασμένο Νοέμβριο, ήρθε σε συμφωνία με την κυπριακή Ομόνοια.

Στο πρωτάθλημα έχει 4 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες, με συνέπεια η ομάδα του να κατοικεί στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

 

Αντρέα Στραματσόνι

Αυτός κι αν στηρίχθηκε από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, ασχέτως αν σταδιακά η πορεία του πήρε την κατιούσα και το «διαζύγιο» ήταν δεδομένο.

Περισσότερο ατζέντης και λιγότερο κόουτς, ο Αντρέα Στραματσόνι αντικατέστησε τον Γιάννη Αναστασίου στις 9 Νοεμβρίου 2015.

Αποκλείστηκε από τον Ατρόμητο στο Κύπελλο, ενώ στα πλέι οφ κατέλαβε τη 2η θέση πίσω από τον ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα το «τριφύλλι» να οδηγηθεί στο Europa League.

Το καλοκαίρι κύλησε με ενδιαφέρουσες μεταγραφές (Νίκλας Χουλτ, Βίκτορ Ιμπάρμπο, Μουμπάρακ Γουακάσο, Ουσμάν Κουλιμπαλί, Πολ-Ζοσέ Εμποκού, Κριστιάν Λεντέσμα κ.ά.).

Ο Παναθηναϊκός πέρασε διά περιπάτου στους ομίλους του Europa League και στάθηκε πολύ καλά στα πρώτα τρία ματς με Άγιαξ, Θέλτα, Σταντάρ Λιέγης, αλλά η ατυχία και η διαιτησία τον άφησαν πρόωρα εκτός τροχιάς πρόκρισης.

Έκτοτε η ομάδα δεν σήκωσε κεφάλι, η ήττα με κάτω τα χέρια από τον Ολυμπιακό αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και μετά την ήττα με 2-1 από τον ΟΦΗ, ο Ιταλός είπε «ciao».

Στο τέλος της σεζόν 2016-17 ο Στραματσόνι συμφώνησε με τη Σπάρτα Πράγας και μέχρι τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο του 2017-18 εισηγήθηκε ή ενέκρινε 15 ολόκληρες προσθήκες!

Μόνο στις ομάδες που η Σπάρτα απέκτησε παίκτη δόθηκαν πάνω από 15.000.000 ευρώ, ενώ σε τρεις περιπτώσεις καταρρίφθηκε το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής.

Οι φίλαθλοι έκαναν τα πάντα για να απομακρυνθεί από τον πάγκο και τον Μάρτιο του 2018 δικαιώθηκαν, χωρίς ωστόσο ο σύλλογος να τερματίσει πάνω από την 5η θέση στο πρωτάθλημα.

Τον Σεπτέμβριο το όνομά του συνδέθηκε με την Άστον Βίλα, ενώ τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ιταλικά δημοσιεύματα που τον εμπλέκουν με την Κάλιαρι.

 

Μαρίνος Ουζουνίδης

Ο άλλοτε άσος του Παναθηναϊκού διαδέχθηκε τον Στραματσόνι σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και η αλήθεια είναι ότι ανταποκρίθηκε πολύ καλά.

Σήκωσε βάρος, πανηγύρισε σημαντικές νίκες και κράτησε τον σύλλογο σε αξιοπρεπή επίπεδα, ώσπου το καλοκαίρι του 2017 άρχισαν τα πολλά προβλήματα.

Ο τρόπος που αποχώρησε ο Μάρκους Μπεργκ, η παραίτηση του Νίκου Λυμπερόπουλου, η σταδιακή φυγή σημαντικών παικτών και τα δεκάδες ανοικτά ζητήματα, τον έφεραν σε οριακό σημείο.

Τον Μάιο του 2018 ολοκληρώθηκε η δεύτερη περίοδος συνεργασίας μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ουζουνίδη, έπειτα από εκείνη που είχαν όταν ήταν ποδοσφαιριστής.

Η συμφωνία του με την ΑΕΚ θεωρήθηκε σκαλοπάτι προς τα πάνω, διότι οι «πράσινοι» παρέπαιαν και οι «κιτρινόμαυροι» είχαν επανέλθει στον θρόνο του πρωταθλητή μετά από 24 ολόκληρα χρόνια.

Η πρόκριση στους ομίλους του Champions League του έδωσε πόντους, αλλά όσα επακολούθησαν τον έφερναν ολοένα και πιο κοντά στην έξοδο.

Η αποχώρηση των Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου, Όγκνιεν Βράνιες, Γιάκομπ Γιόχανσον και Σέρχιο Αραούχο αποδυνάμωσαν την «Ένωση», η οποία έμεινε νωρίς εκτός διεκδίκησης τίτλου και ολοκλήρωσε χωρίς βαθμό την παρουσία της στους «αστεράτους» ομίλους.

***

Το ερώτημα που τίθεται μετά και την πρόωρη λύση της συνεργασίας του Ουζουνίδη με την ΑΕΚ είναι η εξής: Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε καλό βαθμό στις επιλογές προπονητών ή μήπως το νοσηρό του κλίμα λειτούργησε -σταδιακά- αρνητικά στην “πράσινη” θητεία τους και στο “μετά”;

Το μέλλον θα δείξει περισσότερα…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Η ζωή μετά τον Παναθηναϊκό», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μάνος Ανδρουλάκης

Ο Μάνος Ανδρουλάκης σπούδασε αθλητική δημοσιογραφία και το 2006 έκανε την αρχή σε εβδομαδιαία εφημερίδα του Ηρακλείου Κρήτης. Από το 2009 μέχρι το 2015 εργάστηκε στην ιστοσελίδα Contra.gr. Στο Sportime επιμελείται τους αγώνες του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού και θέματα γύρω από την «πράσινη» επικαιρότητα.