Μονομαχίες στο Λαμία - Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός στη νίκη του με τη Λαμία έβγαλε νέους πρωταγωνιστές

Διπλό, ανατροπή, χαρακτήρας και νέοι πρωταγωνιστές. Σε αυτές τις λέξεις μπορεί να συνοψίσει κανείς τα κέρδη που είχε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τη Λαμία.

Το πρώτο που αξίζει να σχολιάσει κανείς είναι το τρικ του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Πήγε σε τριάδα στα χαφ με δύο οκταροδεκάρια και του βγήκε. Χρειάστηκε κάποιος χρόνος για να προσαρμοστούν στο ματς και να καταλάβουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν οι Βιγιαφάνιες και Λούντκβιστ, αλλά εκείνοι στη συνέχεια έδωσαν το σύνθημα για την ανατροπή.

Ο «Βίγια» έκανε ίσως το καλύτερο ματς του από όταν επέστρεψε στους «πράσινους», ενώ ο Λούντκβιστ έδειξε πως έχει να δώσει πράγματα. Ο Γιοβάνοβιτς τον πιστεύει και ασχολήθηκε αρκετά μαζί του στη διακοπή. Επίσης, ο Λούντκβιστ και στην προετοιμασία είχε κερδίσει αρκετούς κυρίως γιατί έχει καλά πόδια. Το σχολίαζαν μέσα στην ομάδα, το είδαμε και κόντρα στη Λαμία.

Ενδεχομένως να τους ταιριάζει αυτός ο ρόλος στο 4-3-3 στους δύο συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, όπως ταιριάζει και στον Μαουρίσιο. Ο Βραζιλιάνος δεν είναι χαφ πια που να παίζει στη δυάδα. Δεν μπορεί να το υπηρετήσει αυτό. Ωστόσο, ως box to box μέσος εξακολουθεί να είναι αρκετά χρήσιμος πρώτα απ’ όλα γιατί πατάει περιοχή και έχει το γκολ.

Από εκεί και πέρα, ο Μακέντα πέρασε αρκετά τους τελευταίους μήνες και είχε ανάγκη το γκολ. Σημαντικό το ότι το πέτυχε, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι ο μοναδικός υγιής επιθετικός που έχει ο Παναθηναϊκός. Είναι αρκετά πιθανό να ξεκινήσει και κόντρα στον Παναιτωλικό. Θα μπορούσε να πει κανείς πως και άλλοι «ξεχασμένοι» ήταν θετικοί, αφού ακόμα και ο Αϊτόρ μπήκε και κάτι έκανε.

Αναμφίβολα όλα αυτά αποτελούν ελπιδοφόρα μηνύματα, όπως και το πώς λειτούργησε τελικά το 4-3-3. Για να τα λέμε, βέβαια, όλα η απερισκεψία του Τζανετόπουλου ήταν εκείνη που «ξεκλείδωσε» το ματς. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι ο Παναθηναϊκός με αυτό τον σχηματισμό κατάφερε να κυκλοφορήσει καλύτερα την μπάλα. Το ερώτημα, όμως, είναι το κατά πόσο το συγκεκριμένο σύστημα με δύο επιτελικούς χαφ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με μεγάλο αντίπαλο. Όχι ότι είναι αναγκαίο, πάντως, καθώς υπάρχει και ο Αλεξανδρόπουλος που μπορεί να αγωνιστεί -και- ως εσωτερικός χαφ.