Παναθηναϊκός: Ζητείται ενότητα, να μη σβήσει η αισιοδοξία

Πώς θα είναι ο Παναθηναϊκός την επόμενη μέρα

Ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος του γύρισαν επισήμως σελίδα με την ψήφο που άναψε το «πράσινο φως» για τη Διπλή Ανάπλαση.

Βάσει των αποτελεσμάτων αλλά και των πρώτων αντιδράσεων, οι περισσότεροι δείχνουν να έχουν πειστεί ότι αυτό το project θα επαναφέρει τον σύλλογο στη φυσική του θέση.

Υπάρχουν κι εκείνοι που έδωσαν θετική ψήφο με το σκεπτικό του στυλ «άντε μπας και δούμε άσπρη μέρα στο ποδόσφαιρο».

Τέλος, υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν ότι η οριστική αποχώρηση από τις ρίζες του συλλόγου, δηλαδή το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, θα αποτελέσει ταφόπλακα.

Είναι και η εικόνα των τελευταίων ετών στα δύο λαοφιλέστερα σπορ, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ (δέκα χρόνια μακριά από Final 4 Euroleague – εσχάτως δε και χειρότερα γεγονότα).

Δεδομένου ότι ΠΑΕ και ΚΑΕ απέχουν πολύ απ’ αυτό που θα ήθελαν οι πάντα απαιτητικοί φίλαθλοι της ομάδας, η καχυποψία περί αποκόλλησης από τις «πράσινες» ρίζες είναι μεγαλύτερη.

Η αλήθεια είναι ότι ένα γήπεδο από μόνο του δεν φέρνει την άνοιξη. Χρειάζεται στιβαρή διοίκηση, οργανωμένο εμπορικό τμήμα/μάρκετινγκ, προπονητή/ρόστερ για πρωταθλητισμό και άλλα πολλά.

Ρεαλιστικά, αν έχει παρθεί η απόφαση από την κεντρική κυβέρνηση και τον δήμο Αθηναίων να δοθεί ζωή σε μία εγκαταλελειμμένη -επί δεκαετίες- περιοχή, τότε και ο Παναθηναϊκός θα παρασυρθεί προς τα πάνω.

Το θέμα, όμως, δεν είναι να περιμένει ο σύλλογος από τη γενική αναβάθμιση που θα υποστεί ο Βοτανικός για να δει άσπρη μέρα. Οι εποχές που γέμιζαν τα γήπεδα έχουν περάσει. Ακόμα κι ένα σύγχρονο στάδιο, αν η ομάδα δεν… βλέπεται, θα είναι μισοάδειο μετά από 2-3-4 χρόνια. Εκτός πια αν γίνει σαν το NBA, όπου οι φίλαθλοι πάνε περισσότερο για τα γύρω-γύρω, παρά για τον αγώνα. Σενάριο όχι ρεαλιστικό για μία χώρα όπως η Ελλάδα.

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ενότητα

Να θυμίσουμε ότι το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι διεθνών προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων και περιλαμβάνει:

– Έως 40.000 θέσεις θεατών

– 1.300 θέσεις σε σουίτες

– 325 υπόγειες θέσεις πάρκινγκ

– 7 εμπορικά καταστήματα

Επίσης, η Διπλή Ανάπλαση προβλέπει:

– Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού Μουσείου και υπόγειου πάρκινγκ

– Στον Βοτανικό αθλητικές εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Αθηναίων, χώρους πρασίνου και αστικές υποδομές

Καλά όλα αυτά, όμως, μέχρι να γίνουν, θα πρέπει ο κόσμος της ομάδας να αποκτήσει ενότητα. Να σεβαστούν όλοι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και να σκεφτούν με αισιοδοξία για το μέλλον. Η Λεωφόρος θα παραμένει όρθια μέχρι να παραδοθούν οι εγκαταστάσεις. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Βήμα-βήμα. Επίσης, πολλά έχουν δει τα μάτια μας. Το χθεσινό αποτέλεσμα είναι ακόμα ένα κομμάτι του παζλ. Μεγάλο, αλλά απλό κομμάτι. Έχει μέλλον η υπόθεση.

Δείτε όλα όσα έγιναν χθες: