ΠΑΟΚ

Έρευνα: Η αλήθεια για το FFP και τι ποσό ψάχνει ο ΠΑΟΚ για να απαλλαγεί από τον… βραχνά του

Τι ακριβώς όμως είναι το FFP, τι ελέγχει και πως ο ΠΑΟΚ έφτασε σε αυτό το σημείο; Πόσο βελτιώθηκε η κατάσταση από το καλοκαίρι...
Έρευνα: Η αλήθεια για το FFP και τι ποσό ψάχνει ο ΠΑΟΚ για να απαλλαγεί από τον… βραχνά του

Λόγω της κακοδιαχείρισης του ρόστερ και των πολλών ακριβών μεταγραφών μπήκε στη ζωή του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια το Financial Fair Play (FFP) με την ομάδα από πέρσι να αναγκάζεται να αλλάξει εντελώς πολιτική όσον αφορά τα έξοδα της ώστε να μην έχει κυρώσεις από την UEFA.

Τι ακριβώς όμως είναι το FFP, τι ελέγχει και πως ο ΠΑΟΚ έφτασε σε αυτό το σημείο; Πόσο βελτιώθηκε η κατάσταση από το καλοκαίρι ως τώρα και πόσα χρήματα χρειάζεται ακόμα ο Δικέφαλος, για να απαλλαγεί από τον… βραχνά του και να μπορεί να κάνει και πάλι μεταγραφές που σου αλλάζουν (πολύ δαπανηρές) γρήγορα επίπεδο; Το Sportime έχει τις απαντήσεις…

Τι είναι το FFP

Το ποδοσφαιρικό «μνημόνιο» της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας (επισήμως) αποσκοπεί στην αυτάρκεια των ομάδων, η οποία εγγυάται και υγεία στα ταμεία τους. Στόχος της UEFA είναι οι σύλλογοι να επιτύχουν διετή/τριετή κύκλο εργασιών, στον οποίο καλύπτουν το σύνολο των εξόδων τους σε ένα μεγάλο σημείο. Το ετήσιο ποσό των ζημιών που επιτρέπεται είναι μέχρι 5 εκατομμύρια και οι ΑΜΚ που γίνονται ανεκτές φορολογικά μέχρι 25 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ποσό δηλαδή φτάνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας. Έτσι ώστε οι σύλλογοι να μην… ξεφεύγουν τελείως, στηριζόμενοι αποκλειστικά στην ισχυρή οικονομική επιφάνεια των μετόχων τους.

Ποια έσοδα υπολογίζονται

Υπολογίζονται ως έσοδα, αυτά από εισιτήρια, δικαιώματα προβολής, χορηγίες και διαφημίσεις, εμπορικές δραστηριότητες και λοιπές λειτουργίες, μεταγραφικά έσοδα, καθώς και έσοδα από εσωτερική χρηματοδότηση. Δεν υπολογίζονται έσοδα από εξωαθλητικές δραστηριότητες ή η πιθανή υπεραξία σε χορηγίες, η οποία υπολογίζεται από την UEFA .

Ποια έξοδα υπολογίζονται

Υπολογίζονται έξοδα για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές και υπαλλήλων, μεταγραφικά έξοδα, έξοδα απόσβεσης αξίας ενός παίκτη, έξοδα χρηματοδότησης και μερισμάτων.

Πώς έφτασε ο ΠΑΟΚ να έχει πρόβλημα

Από την πρώτη στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, πλήρωσε πολλά εκατομμύρια για να καλύψει τις οικονομικές ζημιές που προερχόντουσαν από τα διοικητικά λάθη και τις άστοχες επιλογές που έγιναν στο αγωνιστικό τμήμα. Το 2015 ο ΠΑΟΚ είχε 15 εκατομμύρια ευρώ άνοιγμα, το 2016 δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Η καταστροφική τριετία 2017-2019

Αρχικά το 2017 οι «ασπρόμαυροι» έκλεισαν την χρονιά με ζημιά 5 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή έκαναν δυνατές μεταγραφικές κινήσεις όπως των Βαρέλα και Πρίγιοβιτς. Παρόλα αυτά τα έσοδα από την καλή ευρωπαϊκή πορεία και τις πωλήσεις των Γκάρι Ροντρίγκες και Ρόμπερτ Μακ, μείωσαν αισθητά την… ζημιά.

Το μεγάλο «κραχ» πραγματοποιήθηκε το επόμενο καλοκαίρι. Ο ΠΑΟΚ απέκτησε πού σπουδαίους ποδοσφαιριστές όπως οι Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο, ο Ελ Καντουρί και ο Ρέι ενώ δεν έλλειψαν και οι επιλογές τύπου… Λεβέκ. Οι οποίοι στο βάθος του χρόνου του έφεραν συνεχόμενες σπουδαίες αγωνιστικές επιτυχίες (δύο Κύπελλα και το νταμπλ).

Όμως ο αποκλεισμός της ομάδας από την Έστερσουντ εκείνο το καλοκαίρι (πριν έρθουν οι μεταγραφές) και η μη είσοδος στο Champions League το επόμενο καλοκαίρι (κληρώθηκε στα προκριματικά ως πρωταθλητής με τον Άγιαξ) έφεραν την καταστροφή.

Ζημιές ΠΑΟΚ σε ευρώ (Αποτέλεσμα εσόδων-εξόδων λειτουργίας ΠΑΕ)

2014-2015 – 15 εκ.

2015-2016 – 9,9 εκ.

2016-2017 – 5,3 εκ.

2017-2018: – 20 εκ.

2018-2019: – 5,2 εκ.

Ήδη οι μειωμένες ζημιές των 5,2 εκατομμυρίων την χρονιά 2019, συνέβαλαν ώστε να περιοριστεί κάπως το απίστευτο άνοιγμα του 2018.

Ο απόλυτος εξορθολογισμός του 2020

Τη φετινή σεζόν ο  ΠΑΟΚ βρέθηκε κοντά στην τιμωρία αλλά λόγω της πανδημίας καιρών χαμένων εσόδων των συλλόγων, η UEFA ανακοινώσε ότι κάθε ομάδα θα έπρεπε να δώσει τον φάκελο της το καλοκαίρι του 2021 και πως θα υπολογιστούν δύο χρονιές μαζί. Έτσι το μεγάλο άνοιγμα των 40 εκατομμυρίων ευρώ είχε την ευκαιρία να το κλείσει φέτος ο δικέφαλος .

Ο ΠΑΟΚ πήρε ως τεχνικό του διευθυντή τον Όλαφ Ρέμπε με στόχο να πουλήσει και να βγάλει το καράβι σε χρόνο ρεκόρ από τα… παγόβουνα.

Αρχικά, αυτοσκοπός ήταν ο ΠΑΟΚ να παίξει στους ομίλους κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, καθώς όποτε δεν το κατάφερε στο παρελθόν, η κατάσταση ξέφυγε τελείως οικονομικά.

O Δικέφαλος είχε το καλοκαίρι να καλύψει ένα ποσό 40 εκατομμυρίων ευρώ. Έτσι η πρόκριση επί της Μπεσίκτας και η είσοδος τουλάχιστον σε γκρουπ του Europa League ήταν αναγκαία για να μπορέσει το κλαμπ να κινηθεί σε λίγο πιο ήρεμους ρυθμούς.

Τελικά το γεγονός πως το σύνολο τότε του Αμπέλ Φερέιρα «πέταξε» εκτός συνέχειας και την Μπενφίκα ήταν πολύ βαθιά ανάσα για τον ΠΑΟΚ. Το… όνειρο όμως της εισόδου στους ομίλους του Champions League το… φρέναρε η Κράσνονταρ.

Η συμμετοχή σ’ αυτή την φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θα έφερνε την απόλυτη αγωνιστική καταξίωση αλλά και το «σβήσιμο» των οικονομικών προβλημάτων λόγω FFP. Επίσης η πρόκριση στην φάση των «32» του Europa League θα ήταν μία σπουδαία οικονομική ενίσχυση για τα ταμεία της ΠΑΕ, που όμως δεν επιτεύχθηκε.

Τα φετινά έσοδα

Παρόλα αυτά η συνολική του ευρωπαϊκή του περιπέτεια, του απέφερε περί τα 16.6 εκ. ευρώ. Αν σ’ αυτά υπολογιστούν τα 7εκ. από το τηλεοπτικό συμβόλαιο του με την Nova και οι πωλήσεις ποδοσφαιριστών σε άλλες ομάδες (Λημνιός, Άκπομ, Πέλκας) τα έσοδα του ανέρχονται στα 30 εκ. περίπου.

Έσοδα ΠΑΟΚ από πωλήσεις παικτών

Λημνιός σε Κολωνία – 3 εκ.

Άκπομ σε Μίλντεσμπρο – 1.8 εκ.

Πέλκας σε Φενέρμπαχτσε – 1.6 εκ.

Παράλληλα όμως προχώρησε και σε δύο προσθήκες παικτών. Του Αντόνιο Τσόλακ και του Τόμας Μουργκ. Για τον Κροάτη στην Ριέκα (3κ.) και για τον Αυστριακό στην Ραπίντ Βιέννης (2εκ), δόθηκαν περίπου 5εκ. ευρώ.

Δηλαδή αν συνυπολογίσουμε τα 40 εκατομμύρια που έπρεπε να καλύψει στις αρχές του καλοκαιριού, τα 30 εκ. από τα έσοδα και τα 5 εκ. που πρέπει να δώσει για τις αγορές του, υπολείπεται ένα ποσό γύρω στα 15 εκ. για να βρεθεί ως το καλοκαίρι.

Το θετικό στο όλο γεγονός είναι πως η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, επειδή αρκετά έσοδα λείπουν από τις ομάδες λόγω του Κορονοϊού, όπως πχ. τα χρήματα από τις κάρτες διαρκείας και τα εισιτήρια έχει χαλαρώσει αρκετά τα κριτήρια της. Ενώ θα εξετάσει την τριετία (ως ενιαία) για το FFP αυτή που αποτελείται από τις σεζόν: 2017-18, 2018-19, 2019-2020 και 2020-2021 (Δείτε εδώ).

Επίσης «όπλο» στα χέρια των επιτελών του ΠΑΟΚ όταν θα έρθει η ώρα, να παρουσιάσει τα οικονομικά στοιχεία του στην οικονομική επιτροπή της UEFA και το Δικαστικό Επιμελητήριο της το καλοκαίρι, θα είναι πως ήδη έχει μειώσει πάρα πολύ τις απολαβές των ποδοσφαιριστών του σε σχέση με πέρσι.

Σε κάθε περίπτωση ο δικέφαλος θα ψάξει γι’ αυτό το άνοιγμα των 15 εκατομμυρίων ευρώ, πωλήσεις με το όνομα του Δημήτρη Γιαννούλη να είναι πρώτο στη λίστα. Ο δικέφαλος περιμένει προτάσεις 6 ως 8 εκατομμύρια ευρώ στην προσπάθεια του να απαλλαγεί μια και καλή από το FFP.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Έρευνα: Η αλήθεια για το FFP και τι ποσό ψάχνει ο ΠΑΟΚ για να απαλλαγεί από τον… βραχνά του», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.