ΠΑΟΚ

Κωνσταντέλιας-Έουπεν: Στα χνάρια των Ουαγκέ και Ονιεκούρου με τη βοήθεια Έλληνα προπονητή!

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας κάνει μια επιλογή καριέρας που έχει συγκεκριμένο σκεπτικό και ελληνική... βοήθεια!
Κωνσταντέλιας-Έουπεν: Στα χνάρια των Ουαγκέ και Ονιεκούρου με τη βοήθεια Έλληνα προπονητή!

Τι γυρεύει ένα μεγάλο ταλέντο του ΠΑΟΚ σε αυτή τη γωνιά του Βελγίου; Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας δίνεται δανεικός στην Έουπεν.

Στο Βέλγιο μιλάνε κατά βάση ολλανδικά και γαλλικά. Φλαμανδοί από τη μία, Βαλόνοι από την άλλη. Και μαζί και χώρια, έχουν ένα δικό τους τρόπο εκεί πάνω. Και λες και δεν ήταν αρκετά μπερδεμένο ήδη, ένα μικρό τμήμα της χώρας μιλάει (και) γερμανικά! Αυτοί, πάντως, είναι οι… καλύτεροι του χωριού. Μακριά από διαμάχες, κάνουν ήρεμα και ωραία τη ζωή τους, πλήρως ενταγμένοι στο σύνολο.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το Έουπεν. Μια μικρή πόλη στα ανατολικά της Λιέγης. Και μια μέρα, τον Ιούνιο του 2012, ένα γκρουπ επιχειρηματιών κατέφτασε στα μέρη αυτά, μιλώντας… αραβικά. Ήταν εκπρόσωποι της Aspire Zone Foundation. Ίδρυμα του Κατάρ με στόχο την προώθηση του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού ποδοσφαίρου στη χώρα.

Εκμεταλλεύτηκαν την ατυχή (ή μήπως ευτυχή;) συγκυρία για τα «Πάντα» -ο τότε πρόεδρος ήταν ένα βήμα πριν από τη φυλάκιση λόγω χρεών. Και απέκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Αλλάζοντας την ιστορία του βελγικού κλαμπ που έγινε από τότε μόνιμο μέλος της ελίτ.

Σκαλοπάτι στην Ευρώπη

Για να καταλάβουμε τα κίνητρα αυτής της απόφασης, πρέπει να έχουμε ως βάση τούτο: Ο αθλητισμός είναι το όχημα που στο Κατάρ έχουν επιλέξει για να κερδίσουν τη διεθνή αναγνώριση. Αυτό περνάει μέσω διάφορων επενδύσεων. Είτε άκρως εντυπωσιακών (όπως η εξαγορά της Παρί Σεν Ζερμέν και οι χορηγίες στην Μπαρτσελόνα) είτε λιγότερο προβεβλημένων αλλά μολαταύτα σημαντικών. Όπως η συγκεκριμένη.

Στην Ακαδημία της Aspire στην Ντόχα έτρεχε επί σειρά ετών πρόγραμμα που «σκάναρε» χιλιάδες νεαρούς παίκτες από Αφρική και Ασία, δίνοντας υποτροφίες στους καλύτερους εξ αυτών. Το μόνο που έλειπε ήταν η ομάδα-σκαλοπάτι στην Ευρώπη για να προοδεύσουν πραγματικά και να προκύψει κέρδος. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η Έουπεν. Υπήρχαν και σκέψεις να γίνει αυτή κάτι σαν «σχολείο» για Καταριανούς διεθνείς με ορίζοντα το Μουντιάλ του 2022, αλλά αποδείχτηκε εκτός ρεαλισμού και υπεριφιλόδοξο σενάριο.

Ουαγκέ και Ονιεκούρου, οι πιο γνωστοί

Αρκετοί Αφρικανοί έκαναν το ταξίδι ως το φιλόξενο και πολυπολιτισμικό αυτό κομμάτι του ανατολικού Βελγίου. Μεταξύ αυτών, δύο που γνωρίζουμε καλά στη χώρα μας. Ο πολύ άτυχος Μούσα Ουαγκέ, ακόμα μια σύνδεση της ομάδας με τον ΠΑΟΚ, είναι ο πρώτος. Και ο Χένρι Ονιεκούρου του Ολυμπιακού, ο δεύτερος.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η λογική άρχισε να αλλάζει. Κι από το καλοκαίρι και έπειτα, ήρθε η ανακοίνωση της νέας φιλοσοφίας. Η Aspire θα συνεχίσει να βοηθάει το κλαμπ οικονομικά για ακόμα δύο χρόνια. Μετά, τέλος η κάνουλα. Η Έουπεν θα πρέπει ως τότε να έχει βρει τρόπο να είναι από μόνη της βιώσιμη.

Άλλαξε η λογική και ο Κωνσταντέλιας ταιριάζει στη φιλοσοφία

Η καινούρια αυτή πραγματικότητα άλλαξε το οργανόγραμμα και τη δομή του ρόστερ. Τέρμα οι παίκτες από την Ντόχα. Τέρμα τα πολλά πολλά με τους Καταλανούς (τέτοιοι κατείχαν κομβικές θέσεις στο παρελθόν, Ζόρντι Κόντομ ως κόουτς, Ζόσεπ Κόλομερ ως αθλητικός διευθυντής).

Η Έουπεν πλέον επιζητά να στηρίζεται είτε σε δικά της ταλέντα είτε σε ταλέντα που ανακαλύπτει εκεί έξω. Οι δανεικοί, τύπου Κωνσταντέλια, δεν εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά κολλάνε με το νεανικό προφίλ του κλαμπ, με τη θέλησή του να παγιωθεί ως «εκκολαπτήριο» με διεθνή φήμη.

Ο Βαλκάνης έκανε το «κονέ» και ο Κωνσταντέλιας

Και πώς βρέθηκε ο Κωνσταντέλιας στα «Πάντα»; Χάρη σε έναν άλλο δικό μας! Ο Μιχάλης Βαλκάνης, πρώην βοηθός του Τζον φαν΄τ Σχιπ στην Εθνική, ανέλαβε πρόσφατα την ίδια θέση στην Έουπεν. Προσωπική επιλογή του Τιμ Κέιχιλ, θρύλου του ποδοσφαίρου της Αυστραλίας και πλέον μέλος του διοικητικού συμβουλίου της βελγικής ομάδας.

Αυτός ήρθε σε επαφή με τον Ελληνοαυστραλό Βαλκάνη, τον οποίο είχε προπονητή το 2016, στη Melbourne City. Για μικρό διάστημα, αλλά αρκετό ώστε να αποκτήσει πολύ καλή άποψη για τις ικανότητες του. Παρακολούθησε με προσοχή την πορεία του σε Ολλανδία και Εθνική Ελλάδος και τώρα που προέκυψε χώρος, έκανε το «κονέ».

Οικογενειακός τρόπος λειτουργίας

Έχει την «πλάκα» του το ότι ο Βαλκάνης στην πρώτη του εβδομάδα στην Έουπεν κλήθηκε να εκτελέσει χρέη υπηρεσιακού. Η ομάδα έίχε 14 κρούσματα, μεταξύ αυτών και του προπονητή Στέφαν Κρέμερ. Έτσι ο Ελληνοαυστραλός βγήκε μπροστάρης κόντρα στη Σερκλ Μπριζ.

Ένα ματς που η Έουπεν ζήτησε να αναβληθεί. Δεν εισακούστηκε. Για την ιστορία και σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι παίκτες γύρισαν την πλάτη την ώρα της παρουσίασης ενώ δεν παίχτηκε από τα μεγάφωνα ύμνος της Jupiler Pro League κατά το παραδοσιακό «ιεροτελεστικό» πριν από κάθε αγώνα.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, η Έουπεν έχει υποχωρήσει μεν στη βαθμολογία μετά την εξαιρετική της εκκίνηση, αλλά ακόμα ελέγχει τη μοίρα της. Επίσης, έχει περάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου Βελγίου, θα αντιμετωπίσει την Άντερλεχτ.

Όλο το σκηνικό αποτελεί μια πολύ καλή ποδοσφαιρική ευκαιρία. Έστω για ένα εξάμηνο όπως ο Κωνσταντέλιας, αφού δεν προβλέπεται οψιόν αγοράς. Είναι ένα κλαμπ με σωστή δομή και οργάνωση. Με ανθρώπινο επίσης τρόπο λειτουργίας, αυτό που περιγράφουμε και ως οικογενειακό. Θα έχει πολλά να μάθει και θα του είναι πολύ χρήσιμα στην επιστροφή του στον ΠΑΟΚ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κωνσταντέλιας-Έουπεν: Στα χνάρια των Ουαγκέ και Ονιεκούρου με τη βοήθεια Έλληνα προπονητή!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.