Ο Ιβάν Σαββίδης

Τι είπε ο Ιβάν Σαββίδης κατά τον απολογισμό των τεσσάρων χρόνων της Έδρας Ποντιακών Σπουδών

Σαββίδης: Έκανε τον απολογισμό των τεσσάρων ετών από την έναρξη της Έδρας των Ποντιακών Σπουδών, όπως μπορείτε να δείτε στο video.

«Εμείς είμαστε από πίσω σου, ας είσαι δυνατός, μη φοβάσαι», είπε, μεταξύ άλλων, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον επίκουρο καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκου Χατζηκυριακίδη.

Θυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση γίνεται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα που φέρει το όνομα του Σαββίδη.

Από την πρώτη μέρα, το ενδιαφέρον των φοιτητών ήταν πολύ μεγάλο, με τους εγγεγραμμένους στα μαθήματα να ξεπερνούν τους 2.400.

«Η ποντιακή γλώσσα πάνω απ’ όλα και πέρα απ’ όλα, είναι γλώσσα της καρδιάς και όχι του στεγνού νου. Δεν μπορείς να την αναπαράξεις απλά και τεχνικά. Αυτή τη γλώσσα πρέπει να την αισθάνεσαι με την καρδιά», είπε ο Σαββίδης.

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών και το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών έχουν δικαιολογήσει το δικαίωμά τους για μακροχρόνια λειτουργία. Επιλέξαμε να τα δημιουργήσουμε στην Ελλάδα, σε ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια των Βαλκανίων και στη Θεσσαλονίκη, όπου ζουν πολλοί Πόντοι.

Πρέπει να είναι τέτοιοι οι ρυθμοί μας, ώστε να συμπληρώσουμε αυτά που δεν έγιναν στο παρελθόν, στα 100 χρόνια που μοιάζαμε… νυσταγμένοι. Εμείς κάναμε το πρώτο βήμα και τώρα το λόγο έχει η Πολιτεία. Να γίνει η Πολιτεία ο εντολέας έρευνας των θεμάτων του ποντιακού ελληνισμού. Αυτό θα γίνει με το άνοιγμα κρατικών θέσεων.

Όχι επειδή εμείς δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε, αλλά για να εξυψώσουμε το στάτους τους και να διευρύνουμε τις δυνατότητές τους. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε, σαν να ζητιανεύουμε. Είμαστε στη χώρα μας, είμαστε φορολογούμενοι πολίτες, έχουμε τα δικαιώματά μας».

Παράλληλα, ο διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας και επικεφαλής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι στα τέσσερα ακαδημαϊκά χρόνια λειτουργίας της Έδρας και μέχρι τον περασμένο Ιούνιο παρακολούθησαν τα μαθήματά της συνολικά 2.481 προπτυχιακοί φοιτητές.

Ρεπορτάζ από όσα είπε ο Ιβάν Σαββίδης

 

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο