ΠΑΟΚ

Τα διπλά γενέθλια του ΠΑΟΚ!

Ο ΠΑΟΚ γίνεται 92 ετών στις 20 Απριλίου αλλα έχει γενέθλια και σήμερα.

Ο ΠΑΟΚ γίνεται σήμερα σύμφωνα με τον Ερασιτέχνη 92 ετών, ωστόσο ουσιαστικά τα γενέθλια του γιορτάζονται από τους περισσότερους στις 20 Απριλίου όταν το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης τον αναγνώρισε επίσημα!

Βέβαια βάσει του καταστατικού του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, ο ιστορικός σύλλογος γιορτάζει απόψε, αφού η 12η Απριλίου 1926 ορίστηκε ως ημέρα ίδρυσης. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτα σαφές σε όλο το φάσμα του ΠΑΟΚ ποια ακριβώς είναι η ημερομηνία ίδρυσης του συλλόγου κι αυτό γιατί, διαφορετικά κομμάτια της οικογένειας του ΠΑΟΚ επιλέγουν άλλη ημερομηνία. Υπάρχει μία άλλη εκδοχή όπως περιγράφεται και στο βιβλίο ιστορίας του συλλόγου “80 Χρόνια: Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ” του Μιλτιάδη Κανώτα.
Αυτή αναφέρει πώς η αίτηση στο Πρωτοδικείο κατατέθηκε στις 10 Απριλίου και η έγκριση για την αναγνώρισή του προέκυψε στις 28 Απριλίου. Η ιστορία βέβαια είναι μία και αυτή δεν αλλάζει:

Στις 30 Μαρτίου 1926, στη Λέσχη Κωνσταντινουπολιτών συγκεντρώθηκαν οι Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Κωνσταντίνος Κοεμτζόπουλος, Κωνσταντίνος Κρητικός, Μιχάλης Θεοδοσιάδης, Ιωακείμ Ιωακειμόπουλος, Αριστόδημος Δημητριάδης, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος και Μενέλαος Τσούλκας και υπέγραψαν το πρωτόκολλο ιδρύσεως του νέου «ποδοσφαιρικού και Αθλητικού Σωματείου υπό την επωνυμίαν «Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών» όπως αναφέρεται και στο σχετικό έγγραφο. Ηταν η επίσημη έναρξη των διαδικασιών για την ίδρυση του ΠΑΟΚΣτις 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας, ενώ στις 10 Απριλίου υπογράφηκε από τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ η αίτηση αναγνώρισης του συλλόγου στο Πρωτοδικείο. Δέκα ημέρες αργότερα, στις 20 Απριλίου 1926 το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την απόφαση αριθμό 822 αναγνώρισε και επίσημα τον ΠΑΟΚ.

«Ο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ είναι η ιστορική συνέχεια του Κωνσταντινουπολίτικου αθλητικού και πολιτιστικού Σωματείου «Ερμής», που δημιουργήθηκε από Έλληνες της Πόλης το έτος 1877, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης – το Πέρα, όπου έδρευαν όλες οι πρεσβείες ξένων χωρών στην οθωμανική αυτοκρατορία. Το πρώτο έμβλημα του ΠΑΟΚ (1926) ήταν το τετράφυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Τα φύλλα ήταν πράσινα και πάνω από το καθένα ήταν χαραγμένα τα αρχικά της λέξης ΠΑΟΚ. Το σκέφτηκε ο αείμνηστος Κώστας Κοεμτζόπουλος που πήρε την ιδέα από το πακέτο τσιγάρων μάρκας “ΛΗΘΗ” που κάπνιζε.

Τα χρώματα που επιλέχθηκαν για τον Σύλλογο ήταν το Μαύρο ως ένδειξη πένθους και λύπης για την απώλεια των χαμένων πατρίδων και το λευκό που συμβολίζει την ελπίδα και την αισιοδοξία. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ 1926-1927 που εκλέχθηκε στην πρώτη Γενική Συνέλευση του σχηματίστηκε στις 5 Απριλίου του 1926.

Μετά την απορρόφηση των τμημάτων της ΑΕΚ, το 1929, ο ΠΑΟΚ άλλαξε και το έμβλημα του. Το νέο έμβλημα έγινε ο Δικέφαλος Αετός – που παραμένει ως σήμερα – και συμβολίζει την προέλευση του συλλόγου και την επάνοδο της μνήμης στις ρίζες και την κληρονομιά των προσφύγων (Βυζάντιο και Κωνσταντινούπολη). Ο Δικέφαλος κρατούσε ένα σπαθί και μία κορώνα, με τα δύο κεφάλια να ατενίζουν την Ανατολή και τη Δύση.

ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ Η ΤΟΥΜΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ
Το όραμα, ο θεμέλιος λίθος
και οι φανατικοί οπαδοί του

Το όραμα των ιδρυτών αλλά και των φίλων της ομάδας για τη δημιουργία έδρας πήρε σάρκα και οστά το 1928, έπειτα από πολλή προσπάθεια και έτσι στις 12 Δεκεμβρίου 1930 μπήκε ο θεμέλιος λίθος στο γήπεδο του Συντριβανίου, του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε 18 μήνες αργότερα χάρη στις αμέτρητες ώρες προσωπικής εργασίας επώνυμων και ανώνυμων φίλων του ΠΑΟΚ και ήταν η πρώτη έδρα της ομάδος ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου του 1959 η ομάδα απέκτησε τη θρυλική Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ έχει στην τροπαιοθήκη του μόλις επτά τίτλους (5 Κύπελλα και 2 πρωταθλήματα) αλλά μεγάλο τον κάνουν οι φανατικοί και πολλοί φίλαθλοι του σε Ελλάδα και εξωτερικό όπως και οι δοξασμένες στιγμές του στην Ευρώπη όπως και το γεγονός ότι είναι το πιο πετυχημένο σωματείο εκτός λεκανοπεδίου. Η αρχή έγινε το 1972 και συνεχίστηκε το 1974 με την κατάκτηση δύο Κυπέλλων. Το 1976 ο ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ελλάδας, κάτι που έκανε ξανά το 1985. Αυτό ήταν και το τελευταίο πρωτάθλημα μέχρι σήμερα. Δεκαέξι χρόνια μετά το 2001 ο ΠΑΟΚ επιστρέφει στους τίτλους και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Ολυμπιακό στο γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας για τρίτη φορά στην ιστορία του. Ενώ δύο χρόνια μετά σηκώνει το ίδιο τρόπαιο μέσα στην Τούμπα με αντίπαλο τον Άρη (1-0 με γκολ του σημερινού του προπονητή Γ.Χ Γεωργιάδη). Πέρσι οι «ασπρόμαυροι» στον τελικό του Βόλου έκανα επτά τους τίτλους τους, σε έναν θεσμό που έπαιξαν αρκετές φορές τελικούς αλλά απέναντι σε ομάδες της Αθήνας στην έδρα του αντιπάλου.

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Τοσκίτσης

Ο Νίκος Τοσκίτσης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 12/8/1980. Πρώτος του σταθμός ήταν στα 18 του τα "ΣΠΟΡ του Βορρά". Έχει εργαστεί σχεδόν σε όλες τις αθλητικές εφημερίδες της πόλης ενώ έχει δουλέψει μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ, την sportday, της Πράσινη, το sport42 και στο sdna. Με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ ασχολείται από το 2006. Ήταν ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας inpaok. Παραμένει εξωτερικός συνεργάτης της γερμανικής εφημερίδας Bild.

ΣΧΟΛΙΑ