ΠΑΟΚ

Τιάγκο Ντάντας: Αγαπημένο παιδί του Χάνσι Φλικ στην Μπάγερν Μονάχου – Διαχρονική αδυναμία του Ζοσέ Μπότο και ο ΠΑΟΚ ως ευκαιρία να απελευθερώσει το πλούσιο potential του!

Ο νέος άσος του Δικεφάλου έχει το χάρισμα να κερδίζει τις καρδιές ανθρώπων που γνωρίζουν το ποδόσφαιρο όσο λίγοι!
Τιάγκο Ντάντας: Αγαπημένο παιδί του Χάνσι Φλικ στην Μπάγερν Μονάχου – Διαχρονική αδυναμία του Ζοσέ Μπότο και ο ΠΑΟΚ ως ευκαιρία να απελευθερώσει το πλούσιο potential του!

ΠΑΟΚ και Τιάγκο Ντάντας θα διαβούν μαζί το μέλλον στο πλαίσιο μπαράζ εξελίξεων, πώς φτάσαμε ως το δανεισμό του 21χρονου μέσου από την Μπενφίκα με οψιόν αγοράς.

Με «αν και εφόσον» δουλειά δεν έγινε ποτέ, αλλά είναι μεγάλος ο πειρασμός να σκεφτεί κανείς πως η πορεία του Τιάγκο Ντάντας στην Μπάγερν Μονάχου θα ήταν διαφορετική αν δεν είχε φύγει από εκεί ο Χάνσι Φλικ. Ο κόουτς του sextuple του 2020 μιλούσε πάντα με τα καλύτερα λόγια για τον νεαρό Πορτογάλο. Τον είχε κάτι σαν προστατευόμενο του και πίστευε πως αν αυτός δουλευτεί σωστά, μπορεί να κάνει μεγάλα πράγματα. Δυστυχώς και για τους δύο, ο Γερμανός κόουτς δεν έκατσε στην Μπάγερν όσο καιρό θα έπρεπε ώστε να φανεί αν είχε δίκιο. Eίχε τους λόγους του, που αν και σούπερ πετυχημένος, βρέθηκε στην πόρτα της εξόδου. Παράπλευρη συνέπεια, δεν μάθαμε έτσι την κατάληξη που θα μπορούσε να είχε ιδανικά η ιστορία του Ντάντας στο Μόναχο.

Η φιλία του Μπότο και του Φλικ οδήγησε τον Ντάντας ως την Μπάγερν

Ξέρουμε, όμως, πως ξεκίνησαν όλα. Κι εδώ μπαίνει, αν… βγήκε δηλαδή ποτέ, στην πορεία των πραγμάτων ο Ζοσέ Μπότο. Αρχικά, ως head scout της Μπενφίκα, θέση την οποία υπηρέτησε συνολικά για μια 8ετία (2010-18). Ο Φλικ ήταν βοηθός προπονητή στην Μπάγερν και αθλητικός διευθυντής στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γερμανίας. Οι δυο τους έχτισαν μια καλή σχέση η οποία παρεμπιπτόντως κρατάει μέχρι σήμερα.  Κάποια στιγμή, ο νυν γενικός δερβέναγας του ΠΑΟΚ τον προσκάλεσε σε μια διάλεξη στη Λισαβόνα. Εκείνη την εποχή γινόταν παραλλήλως κι ένα διεθνές τουρνουά νέων. Ο Φλικ δεν έχανε τέτοιες ευκαιρίες, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου κάνει… κλικ. Κι όντως, είδε κάτι που τον θάμπωσε. Ήταν, καλά φανταστήκατε, ο Τιάγκο Ντάντας. Από εκεί κι έπειτα, δεν έπαψε ποτέ να προσπαθεί να μάθει νέα του. Κι όταν πια μπόρεσε, ως κόουτς πια, έκανε τα πάντα ώστε ο μικρός να πάει στη Γερμανία. Τόσο πολύ «έψησε» τον μικρό για το τι θα έκαναν μαζί, ώστε αυτός βρήκε το θάρρος (διάβαζε: θράσος) κι έστειλε… SMS στον πρόεδρο της Μπενφίκα προκειμένου να του ζητήσει να τον αφήσει να φύγει!

Τα αποθεωτικά σχόλια έμειναν στα… σχόλια

Το αυτό συνέβη. Με τον νεαρό χαφ να πηγαίνει δανεικός στο Μόναχο για ένα χρόνο με οψιόν αγοράς στα 7,5 εκατ. ευρώ. Σκοπός ήταν να ξεκινήσει από τη β’ ομάδα και να πάρει σιγά σιγά τα πάνω του ώστε να ενταχθεί στην α’. Εξ αρχής πάντως, και με παρέμβαση του Φλικ, έκανε προπονήσεις με τους επαγγελματίες και μάλιστα τον είχε από κοντά ο Τόμας Μίλερ, ο θρύλος των Βαυαρών είχε αναλάβει να βοηθήσει στην προσαρμογή τον καινούριο. «Είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής, ανοιχτόμυαλος και φιλομαθής. Είναι χαρά μου, ως προπονητή, να δουλεύω μαζί του», έλεγε ο σημερινός εκλέκτορας της Εθνικής Γερμανίας. Παντού και πάντα όμως, η ίδια επιφύλαξη για τον Ντάντας. «Τσίρος» εμφανισιακά, όσο ταλέντο κι αν έχει, το σώμα του τον κρατάει πίσω, δεν έχει τη δύναμη, μεταφορικά και κυριολεκτικά, για το πολύ υψηλό επίπεδο. «Είναι μικροκαμωμένος, αλλά με ισχυρή θέληση. Θα δουλέψει τη φυσική του κατάσταση και έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για να φτάσει στο σημείο που πρέπει», είχε απαντήσει ο Φλικ, αλλά το είπαμε, το ξαναλέμε, δεν έκατσε ποτέ όσο καιρό θα έπρεπε στον πάγκο των Βαυαρών ώστε να δούμε ποιο ήταν αυτό το πλάνο και αν ήταν το σωστό ή όχι.

Από τα ψηλά στα χαμηλά ο Ντάντας

Ως εκ τούτου ούτε ο Ντάντας έμεινε στο Allianz Arena. Επέστρεψε στην πατρίδα του. Προκειμένου να βρεθεί κάπου που θα παίζει και θα αναλάμβανε ευθύνες, δεν είχε κανενός είδους τουπέ να δεχτεί να πάει δανεικός στην Τοντέλα. Ήταν πολιτισμικό σοκ αυτό που έπαθε. Από ένα μεγαθήριο του παγκόσμιου φουτμπόλ, βρέθηκε σε μια ταπεινή, άσημη ομάδα. Οι φωτογραφίες του από την παρουσίασή του, όταν δεν είχε καν τη δύναμη να χαμογελάσει στο φωτογραφικό φακό, μαρτυρούσαν το πώς ένιωθε.

Προσπάθησε, πάντως, να μετατρέψει το ξενέρωμα σε δημιουργικότητα. Δεν του βγήκε. Χωρίς να είναι κακός, δεν ήταν και… καλός. Προς υπεράσπισή του, ήταν εξόχως δύσκολο. Παίζοντας σε μια μετριότατη ομάδα, που εν τέλει υποβιβάστηκε, πώς θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά; Χωρίς εμπειρία, χωρίς στήριξη. Τουλάχιστον έπαιξε, πολύ. Για πρώτη φορά συνεπώς, πήρε εμπειρίες από ποδόσφαιρο Α’ Κατηγορίας καταγράφοντας γεμάτη σεζόν (34 ματς/4 γκολ/2 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις). Εμφάνισε επίσης και μέρος από τα στοιχεία που τον ξεχωρίζουν. Κοντρόλ game, οργανωτικότητα, συντονισμός, υψηλού επιπέδου τεχνική.…

Να αναπληρώσει το χαμένο χρόνο, να πάρει επιτέλους μπρος

Μην το ωραιοποιούμε, ωστόσο. Ουσία είναι ότι ενώ θεωρούταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της γενιάς του 2000 του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, τόσο ώστε στο πρώτο του συμβόλαιο με την Μπενφίκα να μπει ρήτρα 88 εκατ. ευρώ (!), δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες, καθόλου. Ο Μπότο πάντως, ποτέ δεν ξέχασε αυτόν που κάποτε είχε αποκαλέσει ισάξιο του Ζοάο Φέλιξ (παρεμπιπτόντως ο σταρ της Ατλέτικο Μαδρίτης είναι πολύ καλός φίλος με τον Ντάντας, από τα χρόνια τους στις Ακαδημίες της Μπενφίκα). Αυτόν που άλλοτε, προσπάθησε μάταια να τον πάρει στη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Τα κατάφερε τώρα, στον ΠΑΟΚ. Ο επιμένων νικά. Να δούμε αν στη Θεσσαλονίκη ο 21χρονος μέσος θα βρει αυτά που του λείπουν για να απελευθερώσει το πλούσιο potential του.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τιάγκο Ντάντας: Αγαπημένο παιδί του Χάνσι Φλικ στην Μπάγερν Μονάχου – Διαχρονική αδυναμία του Ζοσέ Μπότο και ο ΠΑΟΚ ως ευκαιρία να απελευθερώσει το πλούσιο potential του!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.