ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Παράνομη χρηματοδότηση των επαγγελματικών ομάδων!

«Άϊντε τα λεφτά κάνουν το άσπρο μαύρο, τον βάζελο τον κάνουν γαύρο, το κλεφτρόνι αστυνόμο…». Γράφει για την παράνομη χρηματοδότηση ο Γιάννης Μαμουζέλος.
«Άϊντε τα λεφτά κάνουν το άσπρο μαύρο, τον βάζελο τον κάνουν γαύρο, το κλεφτρόνι αστυνόμο…». Γράφει για τη χρηματοδότηση ο Γιάννης Μαμουζέλος.

Κάτι τέτοια λέει ένας στίχος από αυτά τα «εμπνευσμένα» τραγούδια της Βίσση, αλλά φαίνεται ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης βρήκε στα λεφτά τη …λύση!

Έτσι, με πρόσχημα την πρόοδο και το καλό του αθλητισμού, βρήκε την ευκαιρία να κρατήσει «ζεστές σχέσεις» με τις ιδιωτικές αθλητικές εταιρίες, δηλ. ΠΑΕ, ΚΑΕ και ΤΑΑ (δηλ. με τους γνωστούς και ως «προεδράρες» ιδιοκτήτες τους…) επιχορηγώντας τις από την πολυδιαφημισμένη φορολόγηση του Στοιχήματος, πράγμα και ψευδεπίγραφο και παράνομο!

Δείτε λοιπόν τι κατασκεύασε η ευφάνταστη πολιτική στον αθλητισμό, μέσα από τις διαπιστώσεις του ετήσιου συμποσίου του ΙΔΕΑΔ, που έρχονται τώρα στο προσκήνιο με αφορμή το lockdown της Super League 2 στο πρωτάθλημα!

 

  1.  Τα χρήματα δεν αποτελούν φορολόγηση των εταιριών Στοιχημάτων (λ.χ. ειδική φορολογία στα κέρδη τους ή άλλο παρόμοιο) αλλά ποσοστό που μπαίνει σε ειδικό λογαριασμό από τη φορολόγηση των κερδών των νικητών, που ούτως ή άλλως προβλέπεται από ένα ποσό κι επάνω σε όλα τα παιχνίδια!
  2.  Τα παραπάνω χρήματα είναι ουσιαστικά φορολογικά έσοδα του Κράτους και φυσικά μπαίνουν στο Δημόσιο Ταμείο, απλώς ένα μέρος τους προωθείται στον αθλητισμό, ως ειδική χρηματοδότηση, έξω από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.
  3. Αυτό όμως σημαίνει ότι με κρατικά χρήματα ενισχύονται και ερασιτεχνικές Ομοσπονδίες ή σωματεία αλλά και οι εταιρίες του επαγγελματικού αθλητισμού!
  4. Αλλά το δίκαιο της ΕΕ απαγορεύει την χρηματοδότηση από το Κράτος (δηλ. με φορολογικά έσοδα που καταβάλλονται από τους πολίτες) σε ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΑ, και η όποια χρηματοδότηση είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ!
  5. Τεράστιο ολίσθημα του κ. Αυγενάκη που εμφάνισε την έξτρα αυτή χρηματοδότηση του αθλητισμού ως φορολόγηση του στοιχήματος, αφήνοντας να αιωρείται ότι πήρε κάτι από τις εταιρίες που το διαχειρίζονται… Απόλυτα ψευδές!
  6. Τα χρήματα λοιπόν αυτά που εξασφαλίστηκαν με αυτό τον τρόπο ανήκουν πραγματικά και έπρεπε να διατίθενται ολοκληρωτικά στις Ομοσπονδίες των ερασιτεχνικών αθλημάτων ή και στα ερασιτεχνικά σωματεία σύμφωνα με το άλλο πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα αξιολόγησης κ.λπ.
  7.  Εντελώς διαφορετικό θέμα είναι αν οι επαγγελματικές ομάδες θα έπρεπε ή θα μπορούσαν να διεκδικήσουν από τον ΟΠΑΠ ή την όποια εταιρία αποζημίωση για τη χρήση των ονομάτων & των αγώνων τους στα κουπόνια του στοιχήματος!
  8.  Η χτεσινή ατελέσφορη συζήτηση στη Super League για την ενίσχυση της Super League 2, ήταν ουσιαστικά για χρήματα που δεν της ανήκουν (όπως σωστά τοποθετήθηκε η ΠΑΕ ΑΕΚ) και τα οποία –συμπληρώνουμε εμείς- δεν έπρεπε να πάρουν ποτέ επαγγελματικές εταιρίες αθλητικού θεάματος!

 

Είναι προφανές ότι το σχέδιο αυτό επινοήθηκε σκόπιμα μήπως παρακαμφθεί η κοινοτική νομοθεσία και φυσικά είναι μια σκανδαλώδης ενέργεια, που ξεπερνά και τις γνωστές στο παρελθόν «οικονομικές διευκολύνσεις» με τις απαλλαγές ή περικοπές χρεών προς το Δημόσιο των ΠΑΕ & ΚΑΕ (κυρίως), κάτι που είχε επικριθεί στο παρελθόν απ΄ όλα τα Κόμματα!

Φαίνεται όμως ότι τότε ήταν «ζεστά» ακόμη τα μνημόνια, ενώ τώρα ξαναγυρίζουμε στα παλιά και φυσικά χωρίς να τραγουδάει κανείς το στίχο του Αντύπα «για τα λεφτά τα κάνεις όλα, για τα λεφτά δεν μ΄αγαπάς»…

Το παράδοξο είναι ότι έως τώρα δεν έχει «κουνηθεί φύλλο» στην Ελλάδα! Αλήθεια κανείς υπεύθυνος δεν το πήρε είδηση; Φταίνε οι υπηρεσίες της ΕΕ στην Ελλάδα ή η νιρβάνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ή κάτι άλλο; Κάποιοι οφείλουν να ξυπνήσουν..

Πρωτίστως οι πρόεδροι και τα ΔΣ των αθλητικών Ομοσπονδιών των ερασιτεχνικών αθλημάτων, γιατί τα χρήματα που νόμιμα δικαιούνται πηγαίνουν –αυθαίρετα και παράνομα- στα χέρια άλλων! Μπορούν λοιπόν να καταγγείλουν όσα συμβαίνουν (όπως και τα αθλητικά σωματεία…) στα θεσμικά όργανα, δηλ. στη Δικαιοσύνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού!

Κλείνουμε με την τοποθέτηση του ΙΔΕΑΔ: Υπάρχει κάποιος που θα αντιδράσει σε όλη αυτή την αυθαιρεσία;

Θα το δούμε-συμπληρώνω- αν και όταν αφυπνισθούν οι εν δικαίω κοιμώμενοι παράγοντες ή και πολιτικοί…

Facebook Twitter LinkEdin WhatsApp Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Μαμουζέλος

Άφησε το αγωνιστικό τρέξιμο στο στίβο για τις νομικές σπουδές και την δημοσιογραφία, όπου έμεινε επαγγελματικά για 40 χρόνια, δουλεύοντας στην τηλεόραση, σε αθλητικές & πολιτικές εφημερίδες, περιοδικά & ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μάλλον είναι ρέκορντμαν Ελλάδας, αφού ταξίδεψε σε 36 χώρες 5 ηπείρων, σε πάνω από 110 πόλεις, κάλυψε 13 ΟΑ (θερινούς/χειμερινούς), 33 Παγκόσμια & Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στίβου (ανοικτού/κλειστού) 4 Μουντιάλ & 1 Euro ποδοσφαίρου, 6 Μεσογειακούς και αμέτρητους αγώνες πολλών σπορ! Εμβάθυνε στον αθλητισμό και στα ΜΜΕ μέσα από διάφορους τομείς δράσης και εμπειριών, εμπνεύσθηκε τον τίτλο της εφημερίδας Sportime (1994) και εισήγαγε στην ΕΡΤ τους χειμερινούς ΟΑ (1992)! Τιμήθηκε από το Ίδρυμα Μπότση, την ΕΟΕ, τον ΣΕΓΑΣ κ.α. φορείς. Συγγραφέας ή 6 βιβλίων, γράφει θέματα & άρθρα για να ενοχλείται η εξουσία & να μαθαίνουν οι νεότεροι…

ΣΧΟΛΙΑ