ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Premier League: Αν ο Κουκουρέγια κοστίζει 68 εκατομμύρια, πόσο κοστίζει ο Τσιμίκας;

Το sportime.gr αναλύει τα προφίλ των δύο μπακ της Premier League και βγάζει... ετυμηγορία για τη χρηματιστηριακή αξία του «Τσίμι»
Premier League: Αν ο Κουκουρέγια κοστίζει 68 εκατομμύρια, πόσο κοστίζει ο Τσιμίκας;

Μπακ ο ένας, μπακ και ο άλλος. Μαρκ Κουκουρέγια και Κώστας Τσιμίκας δημιουργούν ένα ιντριγκαδόρικο debate στην Premier League.

Εδώ και λίγες ώρες, ο 24χρονος Ισπανός αριστερός οπισθοφύλακας αποτελεί τη νέα μεταγραφή της Τσέλσι. Κοντά στα 68 «χαρτιά» το όλο deal, με τον πρώην παίκτη της Μπράιτον να καλείται να δείξει την αξία του για πρώτη φορά σε ένα elite club.

Όσο για τη χρηματιστηριακή του αξία, αυτή εκτοξεύθηκε από τα 2 στα 68.000.000 σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Η διοίκηση της Μάντσεστερ Σίτι έκανε ό,τι μπορούσε για να πείσει τον παίκτη να έρθει στο «Etihad» ξεκινώντας από μια προσφορά ύψους 3ο εκατ. ευρώ, η οποία ανέβαινε.

Τελικώς, αυτή η… δημοπρασία κατέληξε σε μπλε και όχι σε γαλάζια χέρια. Ο Κουκουρέγια βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία για να κάνει το βήμα παραπάνω και αποτέλεσε μια από τις ακριβότερες μεταγραφές Ισπανού παίκτη στο εξωτερικό.

Ωστόσο, αναπόφευκτα, με αφορμή το ύψος της μεταγραφής, προκύπτει ένα ιντριγκαδόρικο debate, το οποίο το λες και λίγο «ελληνικό».

«Αν ο Κουκουρέγια κοστίζει 68 εκατ. ευρώ, τότε πόσο κοστίζει ο Κώστας Τσιμίκας;», αναρωτιούνται πολλοί σκεπτόμενοι ότι υπάρχει ένα μεταγραφικό οξύμωρο στην αξία του «Τσίμι».

Βγάζοντας τα «γαλανόλευκα» γυαλιά ή τα «κόκκινα» προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία μπορούν πάνω – κάτω να υπολογίσουν το ύψος μια ανάλογης μεταγραφής για τον 26χρονο αριστερό μπακ της Λίβερπουλ.

Premier League – Κουκουρέγια VS Τσιμίκα: Με τη γλώσσα των αριθμών

Πρόκειται για δύο περιπτώσεις που έχουν αρκετά κοινά. Αμφότεροι εξαργύρωσαν δύο εξαιρετικές χρονιές στις ομάδες τους και πήραν το εισιτήριο για ένα «μεγαθήριο».

Ο Κουκουρέγια ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Χετάφε και με τις εμφανίσεις του στους «αθουλόνες» ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο της Premier League.

Ο Τσιμίκας πάλι, παιδί του Ολυμπιακού, έκανε το αγροτικό του στη Βίλεμ, στην Eredivisie και έζησε μια μαγική χρονιά με τον Πέδρο Μαρτίνς (2019-2020). Χάρη σ’αυτή τη σεζόν, άνοιξε ο δρόμος στο «Anfield».

Επομένως, μιλάμε για δύο παίκτες που έχουν κοινά σημεία στην καριέρα τους. Πάμε όμως να δούμε και τα περσινά τους νούμερα, αμφότερων στην Αγγλία. Πριν ξεκινήσουμε, αναφερόμαστε στην κατάσταση και το status quo της δεδομένης χρονικής στιγμής και όχι του Τσιμίκα πριν δύο χρόνια.

Για την οικονομία της συζήτησης, ως βάση τίθεται η κατάσταση των δύο αυτή τη στιγμή, Όχι του Τσιμίκα ή του Κουκουρέγια πριν δύο χρόνια.

Ο Κουκουρέγια ήταν βασικός όλη την περσινή σεζόν στην Μπράιτον παίζοντας τα 35 από τα 38 ματς των «γλάρων» στο πρωτάθλημα. Συνολικά είχε 38 ματς, ένα γκολ και μια ασίστ, με την Μπράιτον να εξασφαλίζει άνετα την παραμονή της. Αυτό το επίτευγμα ήταν και το highlight της χρονιάς του κλαμπ.

Από την άλλη, ο Τσιμίκας αγωνίστηκε σε 13 παιχνίδια Premiership, ενώ συνολικά είχε 26 συμμετοχές με έξι ασίστ. Παράλληλα, έγινε ο δεύτερος Έλληνας που παίζει σε τελικό Champions League, ενώ με δικό του χτύπημα πέναλτι χάρισε το FA Cup στους «reds». Μια στιγμή που γκρέμισε το Twitter για τον Έλληνα scouser.

Αθλητικές ειδήσεις

Η Νότιγχαμ Φόρεστ έκανε τη χειρότερη κομπίνα σε εκτέλεση κόρνερ που έχεις δει ποτέ!

Ο Μάρκο Σίλβα σταμάτησε τη Λίβερπουλ – Η Φούλαμ και μια άγνωστη ιστορία με τον Πέδρο Μαρτίνς όταν ακόμα ήταν στον Ολυμπιακό

Η Κατερίνα Στικούδη χωρίς σουτιέν και τα μυαλά στα κάγκελα!

Σε επίπεδο αγωνιστικών λεπτών, ο Ισπανός επικρατεί. Όμως σε επίπεδο αποτελεσματικότητας και ατομικών επιδόσεων, ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος Τσιμίκας είναι πληρέστερος με παραστάσεις σε Αγγλία και Champions League.

Μάλιστα, από τη στιγμή που υπάρχει μια μεταγραφή – ρεκόρ, για παίκτη που δεν έχει πετύχει κάτι εντυπωσιακό μέχρι στιγμής στην καριέρα του, τότε ίσως και ο Τσιμίκας να αξίωνε ένα ποσό κοντά στο «πενηντάρι» για να φύγει με μεταγραφή.

Η Μπενφίκα ρώτησε, αλλά έφαγε πόρτα από τη Λίβερπουλ, η οποία ξέρει ότι ο «Τσίμι» δεν χρησιμεύει μόνο ως αγωνιστική λύση στο παρόν, αλλά και ως επένδυση στο άμεσο μέλλον.

Ουσιαστικά ο Κουκουρέγια εκμεταλλεύτηκε πλήρως την ανεβασμένη αξία του ισπανικού ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου, με το προϊόν να έχει ιδιαίτερη είδηση στο Νησί. Από την άλλη, ο Έλληνας μπακ, δεν είχε το πρεστίζ της LaLiga ή μιας άλλης ομάδας από Αγγλία για να ζητήσει περισσότερα.

Επομένως, το συμπέρασμα, στο οποίο μπορεί να καταλήξει κανείς, είναι ότι από τη στιγμή που με αυτούς τους αριθμούς, ο Κουκουρέγια έφτασε σε τέτοια μεταγραφή, τότε και ο Τσιμίκας ίσως να αξίζει, αν όχι περισσότερα, τουλάχιστον τα ίδια.

Αντί επιλόγου λοιπόν, κλείνουμε με μια υπόθεση εργασίας. Αν ο Τσιμίκας είχε γεννηθεί στην Ισπανία, ακολουθούσε το ίδιο μονοπάτι σε ισπανικές ακαδημίες και είχε αυτά τα στατιστικά, τότε αυτή τη στιγμή, ο κόσμος να μιλούσε περισσότερο για εκείνον, παρά για τον πρώην παίκτη της Μπράιτον. Θέμα marketing και ποδοσφαιρικής μετοχής στο φινάλε – φινάλε.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Premier League: Αν ο Κουκουρέγια κοστίζει 68 εκατομμύρια, πόσο κοστίζει ο Τσιμίκας;», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σπύρος Γιαννόπουλος

H μανία για καταγραφή και περιγραφή των γεγονότων στον κόσμο του αθλητισμού με οδήγησε αρχικά στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια στο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης για εξειδίκευση στην αθλητική δημοσιογραφία. Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα για λογαριασμό της Mundo Deportivo και της Groupo MediaPro, ενώ το 2017 οι δρόμοι μου συναντήθηκαν με την εφημερίδα Sportime και από το 2018 το sportime.gr. Η διεθνής αθλητική ειδησεογραφία και οι παντός καιρού συνεντεύξεις είναι το πάθος μου, ενώ το ρεπορτάζ του ελληνικού ποδοσφαίρου το guilty pleasure μου.