STOIXIMAN SUPER LEAGUE

ΑΕΚ – Άρης: Ο Γιάννης Σιλεβίστας αναλύει με τη βοήθεια του Wyscout

Ο Σιλεβίστας Γιάννης, κάτοχος UEFA A με θητείες σαν προπονητής σε ομάδες Γ Εθνικής (Πανθηραϊκός, ΠΑΟ Ρουφ) και σπουδαστής του πτυχίου ανάλυσης Alfa Sports Analysis Diploma, αναλύει τον αγώνα ΑΕΚ – Άρης με την καθοδήγηση του επικεφαλής του πτυχίου Περπερίδη Ευάγγελου και την βοήθεια της πλατφόρμας Wyscout και το Sportime αναδημοσιεύει κατόπιν ειδικής συνεργασίας. Μικρή...
ΑΕΚ – Άρης: Ο Γιάννης Σιλεβίστας αναλύει με τη βοήθεια του Wyscout

Ο Σιλεβίστας Γιάννης, κάτοχος UEFA A με θητείες σαν προπονητής σε ομάδες Γ Εθνικής (Πανθηραϊκός, ΠΑΟ Ρουφ) και σπουδαστής του πτυχίου ανάλυσης Alfa Sports Analysis Diploma, αναλύει τον αγώνα ΑΕΚ – Άρης με την καθοδήγηση του επικεφαλής του πτυχίου Περπερίδη Ευάγγελου και την βοήθεια της πλατφόρμας Wyscout και το Sportime αναδημοσιεύει κατόπιν ειδικής συνεργασίας.

Μικρή εισαγωγή για το ΑΕΚ – Άρης

Σε ένα πολύ σημαντικής βαθμολογικής σημασίας παιχνίδι για την 21η αγωνιστική της Super League 1, ο Άρης ήταν καλύτερος και κέρδισε δίκαια. Στο πρώτο ημίχρονο είχε πολύ κοντά τις γραμμές του, συνήθως ασκούσε το pressing στο κεντρικό τρίτο με αποτέλεσμα αρκετές φορές να κλέψει μπάλες και να βγει γρήγορα στο transition, ενώ κατά διαστήματα πίεσε και ψηλά με αποτέλεσμα να δυσκολέψει πάρα πολύ την επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ. Προηγήθηκε από στατική φάση.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Άρης έδωσε περισσότερο χώρο στην ΑΕΚ, αμύνθηκε τις περισσότερες φορές στο δικό του μισό, όμως οι παίχτες του ήταν προσηλωμένοι στην αμυντική λειτουργία, μη δίνοντας διαδρόμους και κενούς χώρους στην ΑΕΚ, ενώ επιθετικά αν ήταν πιο προσεκτικοί θα είχαν ίσως τελειώσει το παιχνίδι νωρίτερα (στις φάσεις στο 47΄ και στο 65΄), παρόλο το μικρό (35%) ποσοστό κατοχής. Οι παίχτες που ήρθαν από τον πάγκο, βοήθησαν και συνδυάστηκαν κιόλας (Μάνος-Σίλβα) για το 0-2 στις καθυστερήσεις.

Η ΑΕΚ, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο αν και με 53% ποσοστό κατοχής, είχε πρόβλημα στην επιθετική οργάνωση της , έδωσε την εντύπωση ότι μόνο από ατομικές ενέργειες θα μπορούσε να απειλήσει. Δέχτηκε τέρμα από στατική φάση-κόρνερ που είχε αριθμητική υπεροχή 7:5 και ουσιαστικά ήταν τριπλή φάση. Kέρδισε την πρώτη κεφάλια ο Δεληζήσης, στη συνέχεια πλασάρε ο Γκαρσία και κέρδισε και το ριμπάουντ ο Ρόουζ, που ήταν τελικά ο σκόρερ. Στον άξονα δεν είχε τον ποδοσφαιριστή που θα πλαισίωνε τον Ανσαριφάρντ η θα έδινε ρυθμό και ουσία επιθετικά στην ομάδα.

Στο δεύτερο ημίχρονο παρόλο που είχε μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής (65%) και χρόνο τη μπάλα στα πόδια της, οι φάσεις που ξεκάθαρα απείλησε προήλθαν από μια κακή απομάκρυνση αμυντικών του Άρη, μετά από μια σέντρα, και σουτ του Μαχαίρα εκτός περιοχής στο δοκάρι, ενώ στην επαναφορά το σουτ του Μάνταλου έκοψε ο Ρόουζ (69 λεπτό), καθώς και μια ακόμα φάση σε επιθετική μετάβαση όπου ο Μαχαίρας βρήκε τον Μάνταλο που έκανε κεφαλιά από πλεονεκτική θέση πάνω στον συμπαίχτη του Ολιβέιρα.

AEK: Ο σχηματισμός της

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Προσπάθησε σε κάποιες φάσεις να χτίσει το παιχνίδι από την άμυνα της με τον Σιμόες να γίνεται 3ος παίχτης μπαίνοντας ανάμεσα στα στόπερ. Οι winger έπαιρναν όλο το πλάτος να ανοίξουν οι αποστάσεις των παιχτών του Άρη. Ο Λόπεζ είχε πιο συχνές προωθήσεις από το Ραντόνια.

Όσες φορές ο Αθανασιάδης έκανε μεγάλη μεταβίβαση από ελεύθερο, στόχος ήταν ο Ανσαριφάρντ.

Η ΑΕΚ δεν έφτανε εύκολα στην αντίπαλη περιοχή με συνδυαστικό παιχνίδι, ενώ οι Γκαρσία και Αλμπάνης προσπάθησαν με ατομικές ενέργειες να απειλήσουν. Μία παράλληλη σέντρα του Γκαρσία στην αγκαλιά του Κουέστα και ένα σουτ άουτ του Αλμπάνη η επιθετική συμμετοχή τους στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Άρης στο μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου ημιχρόνου κλείστηκε στο δικό του μισό. Έχοντας καλές μετατοπίσεις και διαγώνιες καλύψεις το έργο της ΑΕΚ έγινε ακόμα πιο δύσκολο. Στο 59′ μπήκε φορ στη θέση φορ (Ανσαριφάρντ-Ολιβέιρα). Τελευταία η αλλαγή Τάνκοβιτς-Σιμόες για να έχει η ΑΕΚ έναν ακόμη ποδοσφαιριστή που θα μπορούσε επιθετικά να βρει λύσεις.

Εδώ βλέπουμε τα μπακ της ΑΕΚ να είναι ψηλά και με πλάτος, και να χαμηλώνουν Τάνκοβιτς –Μάνταλος να βρουν μια ποιοτική πάσα στο επιθετικό τρίτο. Ο Άρης σε 1-4-4-2, χωρίς όμως να έχει κλειστεί. Αρκετά μέτρα έξω από μεγάλη περιοχή.

Οργανωμένη άμυνα ΑΕΚ

Στο πρώτο ημίχρονο σε φάση άμυνας ο Σιμάνσκι ανέβηκε κάποιες στιγμές πιο ψηλά σαν 1- 4-4-2 για να βοηθήσει στο press τον Ανσαριφάρντ. Η ΑΕΚ συνήθως περίμενε στο κεντρικό τρίτο τον Άρη, χωρίς να έχει μεγάλη ένταση το pressing της. Στη συγκεκριμένη φάση ο ΑΡΗΣ άλλαξε αρχικά το παιχνίδι στην αδύνατη πλευρά, οι επιστροφές των περισσοτέρων παιχτών της ΑΕΚ ήταν γρήγορες, χωρίς όμως επικοινωνία. Ο Ραντόνια έκλεισε πάρα πολύ μέσα, δίπλα στο στόπερ και έμεινε άδειος ο χώρος με αποτέλεσμα μια κλασική ευκαιρία για τον Άρη.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε την όπως ήδη αναφέρθηκε μεγάλο ποσοστό κατοχής. Πίεσε ψηλά όσες φορές προσπάθησε να αναπτυχτεί ο ΑΡΗΣ. Φυσικά έτσι πρόεκυψαν και χώροι στην πλάτη της άμυνας της.
Παρακάτω μία φάση στο δεύτερο ημίχρονο που καταλήγει σε ευκαιρία για τον ΑΡΗ. Ισαριθμία 3.3 μέσα στην περιοχή που φυσικά είναι πλεονέκτημα για τον επιτιθέμενο.

Μπορείτε να διαβάσετε την υπόλοιπη ανάλυση εδώ

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «ΑΕΚ – Άρης: Ο Γιάννης Σιλεβίστας αναλύει με τη βοήθεια του Wyscout», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.