×

Στίβος ΝΕΟ

Sportime BET

Media

ΠαραFootball

Editorial

Στοίχημα

Βαθμολογίες

Το πλάνο της FIFA για τα συμβόλαια των παικτών και τις πληρωμές


    Λευτέρης Παυλίδης

Το πλάνο της FIFA για τα συμβόλαια των παικτών και τις πληρωμές


Ο κορονοϊός έχει βάλει «φρένο» εδώ και αρκετό καιρό σε κάθε αθλητικό δραστηριότητα παγκοσμίως και μεταξύ αυτών και στο ποδόσφαιρο. Πρόθεση της UEFA όπως έχει γίνει γνωστό είναι τα πρωταθλήματα να ολοκληρωθούν έστω και «βαθιά» μέσα στο καλοκαίρι, αν αυτό φυσικά καταστεί δυνατόν και το επιτρέψουν οι κυβερνήσεις, κάτι το οποίο με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα δεν  φαίνεται και το πιθανότερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: UEFA: «Ποτέ δεν είπε ο Τσέφεριν ότι η σεζόν τελειώνει στις 3 Αυγούστου»

Η κυπριακή ιστοσελίδα shootandgoal εξασφάλισε έγγραφο της FIFA στο οποίο υπάρχει ένας «οδικός χάρτης» για το τι θα συμβεί με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που λήγουν, τα χρήματα που έχουν να πάρουν, αλλά και άλλα ζητήματα.

Μεταξύ άλλων:

– Τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών που ολοκληρώνονται, θα ανανεώνονται αυτόματα μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της χρονιάς που θα οριστεί από τις Ομοσπονδίες.

– Συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για τη νέα χρονιά, θα έχουν νέα ισχύ όταν αυτή η νέα χρονιά ξεκινήσει και όχι σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί. Δηλαδή αν η έναρξη της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς σε ένα πρωτάθλημα οριστεί η 1η του Οκτώβρη (όχι τα παιγνίδια αλλά γενικά η ημερομηνία έναρξής της), τότε τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί ήδη θα έχουν ισχύ από την 1η Οκτωβρίου.

– Αν υπάρχουν ημερομηνίες που έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους, τότε προτεραιότητα έχει η ομάδα στην οποία βρίσκεται ο ποδοσφαιριστής αυτή τη στιγμή. Για παράδειγμα, αν το πρωτάθλημα της Κύπρου ολοκληρωθεί τον Αύγουστο και ποδοσφαιριστής Κυπριακής ομάδας έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο με ομάδα άλλης χώρας που θα αρχίσει πιο νωρίς τις υποχρεώσεις της, τότε προτεραιότητα έχει η Κυπριακή ομάδα. Θα ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του στην Κύπρο και μετά θα μεταβεί στη νέα του ομάδα, εκτός αν οι δύο ομάδες έρθουν σε μεταξύ τους συμφωνία για κάτι άλλο.

Αναφορικά με το θέμα πληρωμής των ποδοσφαιριστών και για την προστασία των ομάδων λόγω της οικονομικής πτυχής της πανδημίας, η FIFA προτείνει τα ακόλουθα:

– Ομάδες και ποδοσφαιριστές/προπονητές καθίσουν στο τραπέζι για να συμφωνήσουν είτε σε επίπεδο ομάδας είτε σε επίπεδο λίγκας, όρους απασχόλησης για οποιαδήποτε περίοδο αναστολής των διοργανώσεων λόγω της επιδημίας COVID-19. Οι συμφωνίες αυτές θα καλύπτουν, χωρίς περιορισμό: αμοιβές (μη πληρωμές μισθών ή περιορισμό τους ή μηχανισμούς προστασίας), και άλλα οφέλη όπως προγράμματα κρατικών ενισχύσεων, συνθήκες κατά τη διάρκεια παρατάσεων συμβάσεων.

– Οι μονομερείς αποφάσεις για τη διαφοροποίηση των συμφωνιών θα αναγνωρίζονται μόνον όταν γίνονται σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο ή επιτρέπονται εντός των δομών της Ομοσπονδίας ή άλλου μηχανισμού συλλογικών συμβάσεων.

– Εναλλακτικά αν δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, όλες οι συμφωνίες μεταξύ σωματείων και εργαζομένων θα πρέπει να «ανασταλούν» κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε αναστολής των διοργανώσεων με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί η κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη και ότι θα μπορούν να βρεθούν κατάλληλοι εναλλακτικοί τρόποι στήριξης του εισοδήματος των παικτών/προπονητών κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

Σε σχέση με τις περιόδους που επιτρέπονται μεταγραφές, η FIFA προτείνει μεταξύ άλλων:

–  Να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις για παράταση της τρέχουσας ημερομηνίας λήξης των διοργανώσεων.

– Να εγκριθούν όλες οι αιτήσεις παράτασης ή τροποποίησης των μεταγραφικών περιόδων που έχουν ήδη αρχίσει, υπό την προϋπόθεση ότι η διάρκειά τους συμμορφώνεται με το μέγιστο όριο (δηλαδή 16 εβδομάδες).

– Όλες οι αιτήσεις τροποποίησης ή αναβολής των μεταγραφικών περιόδων που δεν έχουν αρχίσει να εγκριθούν, υπό την προϋπόθεση ότι η διάρκεια τους συμμορφώνεται με το μέγιστο όριο (δηλαδή 16 εβδομάδες).

για το τι θα συμβεί με τα συμβόλαια και όχι μόνο.

Λέει αναλυτικά Όπως, αν όλα πάνε καλά και το επόμενο διάστημα έχουμε ποδόσφαιρο, η ποδοσφαιρική χρονιά θα αργήσει να ολοκληρωθεί και υπάρχει μεγάλο θέμα με τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών, που αφορούν και τα χρήματα που έχουν να πάρουν αλλά και αυτών των οποίων τα συμβόλαια ολοκληρώνονται Μάη-Ιούνη.