WORLD FOOTBALL

Φάμπιο Καπέλο: Ας ακούσουμε προσεκτικά το μάθημα τακτικής ενός από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών

O Φάμπιο Καπέλο δηλώνει αντίθετος με την κατεύθυνση που έχει πάρει τακτικά το ποδόσφαιρο και εξηγεί, πειστικά, το γιατί...
Φάμπιο Καπέλο: Ας ακούσουμε προσεκτικά το μάθημα τακτικής ενός από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών

Φάμπιο Καπέλο: Όταν ένας από τους από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών μιλάει για μπάλα, ακούς προσεκτικά.

«Ο σεβασμός κερδίζεται. Δεν απαιτείται». Χιλιοειπωμένο κι αν είναι ως ατάκα, για κάποιο λόγο όταν το ξεστόμισε ο Φάμπιο Καπέλο, την περίοδο που ήταν εκλέκτορας της εθνικής Αγγλίας, απέκτησε μια μυστικιστική χροιά. Μόλο που τα καλύτερα επαγγελματικά του χρόνια ήταν οριστικά και αμετάκλητα πίσω του. Παρότι το status του ως σταρ της προπονητικής έσβηνε σταδιακά και έπαυε να είναι πια συνώνυμο της νίκης, της επιτυχίας. Ήταν, μάλλον, επειδή μιλούσε το βάρος της ιστορίας σε μια καμπή που δεν ήταν το ίδιο ισχυρός όσο άλλοτε. Έδωσε ένταση στο συναίσθημα, στις αναμνήσεις, στην ουσία των λόγων του. Ο Καπέλο είναι ένας από τους κορυφαίους κόουτς ever στο ποδόσφαιρο. Και ναι, το σεβασμό όντως τον κέρδισε. Και ήταν τόσο δύσκολο όσο εύκολα, πια, λέγεται.

Πραγματιστής, ο ορισμός

Ένας πραγματικός ποδοσφαιράνθρωπος. Με τίτλους σε Μίλαν, Ρόμα, Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης. Το πρώτο πράγμα που θυμάται κανείς απ’ αυτόν είναι το πόσο πραγματιστής υπήρξε. Ως λέξη ξυπνάει αρνητικούς συνειρμούς. Δεν θα έπρεπε. Δεν σημαίνει «θυσιάζω κάθε διασκέδαση στο βωμό της σκοπιμότητας». Σημαίνει να «προσεγγίζω τα πράγματα ρεαλιστικά και πρακτικά και όχι με θεωρητικές υποθέσεις». Κανείς δεν ταιριάζει καλύτερα σε αυτήν την περιγραφή από τον Φάμπιο Καπέλο. Σε όλη του την προπονητική καριέρα, χαρακτηρίστηκε από ζηλευτή κατανόηση των συνθηκών, τακτικά και ανθρώπινα, των καταστάσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί. Και δεν είναι ότι φοβήθηκε την αλλαγή. Η τακτική ευελιξία ήταν από τα βασικά ατού του. Αλλά τις βασικές αρχές, αυτές ποτέ δεν τις «τάραξε». Γιατί ήξερε ότι η βάση, είναι η αρχή.

Το μάθημα του «Δον Φάμπιο»

Μακριά από τους πάγκους πια, στα 75 του, βλέπει σταθερά με καθαρή ματιά τις εξελίξεις στο αγαπημένο του άθλημα. Και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακούσουμε προσεκτικά τα όσα έχει να μας πει, να μας διδάξει. Εξελίσσεται το ποδόσφαιρο στο κομμάτι της τακτικής; Όχι, σύμφωνα με τον «Δον Φαμπιο». Με τα δικά του, επεξηγηματικά, λόγια: «Η αλφαβήτα του ποδοσφαίρου είναι η εξής: “Κλέβω τη μπάλα, την στέλνω μπροστά, σου κάνω ζημιά”. Το ποδόσφαιρο δεν γεννήθηκε για να είναι κατοχή μπάλας στο δικό σου μισό. Κάποια στιγμή αποφασίσαμε ότι αυτό είναι το μοντέρνο. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι στασιμότητα. Οποίος εξελίχθηκε, στέλνει τη μπάλα μπροστά. Διαφορετικά, αν την στέλνει πίσω, η αντίπαλη άμυνα οργανώνεται».

Κατά τη φιλοσοφία του Καπέλο, το «play safe» αδρανοποιεί την ποιότητα του παιχνιδιού, αφαιρεί παρά προσθέτει, δημιουργεί «ρομποτάκια» όχι πρωταγωνιστές. «Δεν ντριμπλάρουν πλέον οι παίκτες γιατί όλοι είναι συνηθισμένοι να κάνουν πάσα πίσω, πέντε μέτρα, 10 μέτρα. Έτσι, είναι όλα πιο εύκολα, διώχνεις κάθε ευθύνη από τον παίκτη. Οι κινήσεις που πρέπει να κάνει είναι λιγότερες. Όταν βλέπω στα στατιστικά των αγώνων ότι ένας κεντρικός αμυντικός είχε περισσότερες επαφές με τη μπάλα από τον επιθετικό, σκέφτομαι ότι σε αυτή την ομάδα κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Οι συνάδελφοί μου έχουν μπερδέψει τα πάντα, σήμερα πιστεύουν ότι αυτό είναι το ποδόσφαιρο του αύριο, γεμάτο επαφές στο δικό σου μισό. Οποίος εξελίσσεται σήμερα στέλνει τη μπάλα μπροστά και όχι πίσω. Σίγουρα μπορείς να κάνεις παιχνίδι από πίσω αν έχεις τον Μπονούτσι στην ομάδα, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν όλοι».

Και καταλήγει, θεωρώντας ότι αυτή η ατολμία είναι που κρατάει πίσω το ιταλικό ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο. «Το ποδόσφαιρο στην Ιταλία είναι αργό, δεν υπάρχει ένταση και επιθετικότητα. Σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να νικήσουμε μόνο με την τακτική και την κατοχή μπάλας. Δεν έχουμε κουράγιο και στην Ευρώπη υποφέρουμε κόντρα σε ομάδες που έχουν βρει αυτό το κάτι παραπάνω από εμάς».

Το αναζωογονητικό Euro 2020

Αλήθεια είναι ότι ο θρίαμβος της Ιταλίας στο Euro 2020 στηρίχτηκε με μια συνταγή α λα παλαιά, όπως αυτή που περιγράφει ο Καπέλο. Με ποδόσφαιρο τολμηρό, στραμμένο προς τα μπροστά. Με παίκτες πρόθυμους να θυσιαστούν για το κοινό καλό, μακριά από εγωισμούς και βεντετισμούς. Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι σίγουρα ενστερνίστηκε σημεία από τη φιλοσοφία του «Δον Φάμπιο». Και ο «δάσκαλος» δεν μπόρεσε παρά να δηλώσει εντυπωσιασμένος. «Νιώθω πιο Ιταλός από ποτέ», όπως είπε, συγκινημένος και περήφανος.

Διαβάστε επίσης:

Τσιμίκας: Τρέλανε Κλοπ, Anfield και Twitter (VID & PICS)

MEGA Channel: Τότε κάνουν πρεμιέρα Μενεγάκη, Μελέτη και Μπάρκα

Σκυλακάκης: «Δεν θα υπάρξει νέο lockdown» – Τι είπε για την οικονομία

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Φάμπιο Καπέλο: Ας ακούσουμε προσεκτικά το μάθημα τακτικής ενός από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιώργος Καραχάλιος

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 το επαγγελματικό κοντέρ γράφει: GoalNews, Εξέδρα των Σπορ, Sportday και από το 2017, Sportime. Πάντα με κύριο αντικείμενο και πάθος το διεθνές ποδόσφαιρο. Εσχάτως και με έγνοιες αρχισυντάκτη. Αν τον πετύχετε κάπου, θα σας πει «football is life». Με τα break σε άλλου τύπου δημοσιογραφικά μονοπάτια (συνεργασίες με ξένα τηλεοπτικά ΜΜΕ, πολιτική επικοινωνία) να ενισχύουν παρά να αφαιρούν από αυτή του την πεποίθηση.