WORLD FOOTBALL

Μιλόγεβιτς: Ο «Θεός» του Βελιγραδίου

Ύστερα από 2,5 χρόνια επιτυχίας στον Ερυθρό Αστέρα, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς έχει κερδίσει το δικαίωμα ν’ αποφασίζει αυτός για το μέλλον του
Μιλόγεβιτς: Ο «Θεός» του Βελιγραδίου

Αρχές Ιουνίου του 2017 ήταν όταν ο Ερυθρός Αστέρας ανακοίνωνε την πρόσληψη του Βλάνταν Μιλόγεβιτς. Δεν ήταν άγνωστος στο «Μαρακανά», αυτό όμως δεν επαρκούσε.

Οι αντιδράσεις αρκετές, αφού δεν θεωρήθηκε τότε επαρκής, ικανός για να βγάλει την «ζβέζντα» από τη θέση του σχεδόν μόνιμου κομπάρσου στον κυριαρχικό ρόλο της Παρτιζάν στον 21ο αιώνα. Η θητεία του ως παίκτης με τα ερυθρόλευκα για μια σεζόν το 1996, χαμένη στη λήθη.

Είχε πάει ακολουθώντας τον κατά 6 χρόνια μεγαλύτερο αδερφό του (και νυν προπονητή), Γκόραν (ένας από τους λίγους που έχουν φορέσει τη φανέλα και των δύο αιώνιων στη Σερβία), αλλά δεν φτούρησε στον Αστέρα (ομάδα που ο ίδιος υποστήριζε μεγαλώνοντας, ακολουθώντας τα πατρικά… πιστεύω).

Επέστρεψε ύστερα από 11 χρόνια ποδοσφαιρικής καριέρας στην Ελλάδα, όπου και τερματίζοντας την πήρε τόσο υπηκοότητα και δίπλωμα προπονητικής και με αυτό ανά χείρας, ξεκίνησε την σταδιοδρομία στους πάγκους αναλαμβάνοντας για 3 χρόνια πόστο στις ακαδημίες του Αστέρα και πάλι όμως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ο Μάνταλος πήρε το μέρος του Λιβάια

Αυτό που για περισσότερο εκτιμήθηκε από τους οπαδούς της νέας του ομάδας ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Σερβίας με την Τσουκαρίτσκι το 2015, όταν και επικράτησε της Παρτιζάν. Εκεί είχε δώσει τα πρώτα προπονητικά του διαπιστευτήρια παίρνοντας  μια ομάδα από τη Β’ κατηγορία, ανεβάζοντας την στα σαλόνια, στέλνοντας την (δις) στα προκριματικά του Europa League και κερδίζοντας και τον μόνο τίτλο της ιστορίας της. Ακολούθησε το αγροτικό στην Κύπρο (Ομόνοια) και μια εντυπωσιακή σεζόν στον Πανιώνιο και… that’s it, Αστέρας!

Δυόμιση χρόνια μετά, γράφει ρεκόρ, συλλέγει τίτλους, έχει αλλάξει το ριζικό, την πορεία της ομάδας του. Δύο πρωταθλήματα (και φουλ για 3ο σερί), μόλις 3 ήττες συνολικά σε αυτό το διάστημα στη Super Liga (όπου μάλιστα «έτρεξε» ένα εντυπωσιακό αήττητο 56 παιχνιδιών), συμμετοχή στους ομίλους του Europa League, επιστροφή πέρυσι σε ομίλους Champions League ύστερα από 26 χρόνια και «καπάκι», φέτος, 2η σερί, χωρίς να έχει καν ηττηθεί σε νοκ άουτ αναμέτρηση προκριματικών για 3 διαδοχικά καλοκαίρια, ξεπερνώντας, στις αρχές του μήνα, τις 100 νίκες σε αυτό το διάστημα ως προπονητής του Αστέρα.

Κάπως έτσι, ο «Μίλογε» απολαμβάνει στάτους… θεού στο ερυθρόλευκο κομμάτι του Βελιγραδίου. Δεν το επιδιώκει. Σπάνια θα τον δεις μετά τις 7-8 το βράδυ να κυκλοφορεί. Για την ακρίβεια, σπάνια θα τον δεις έξω από το γραφείο του και εκεί, 2-3 βιβλία, πέραν αυτών για την εξέλιξη του ποδοσφαίρου, διαβάζει πολύ ψυχολογία (μανία που «τροφοδότησε» η σύζυγος του, με την οποία φέτος συμπληρώνουν 30 χρόνια ως ζευγάρι, έχοντας δύο παιδιά) και πεζογραφία, ένα λάπτοπ, ένας πίνακας με σημειωμένα τα ζητούμενα της εβδομάδας και του επερχόμενου ματς, ο κόσμος του όλος.

Η μπάλα, η δουλειά του, η ζωή του. Άνετα συζητάει για την γερμανική προπονητική σχολή (πέρασε αρκετούς μήνες και ταξίδια «εκπαίδευσης» σε διάφορες ομάδες και τεχνικούς), εύκολα θα σου αναλύσει τον Μουρίνιο, τη σύγχρονη ιταλική φιλοσοφία και τον τρόπο που στην Αγγλία αφομοιώνονται τα πάντα. Η δική του; Αποτυπώνεται από το ότι θεωρεί ως μεγαλύτερο παράσημο της καριέρας του, την ατάκα μια Σλοβένας καθαρίστριας, όταν η Τσουκαρίτσκι έκανε καλοκαιρινή προετοιμασία στη χώρα της, πως ποτέ της δεν είχε συναντήσει τόσο πειθαρχημένη κι οργανωμένη ποδοσφαιρική ομάδα στο ξενοδοχείο που δούλευε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Μπαρτσελόνα: «Κούκλα» με Γκαγιάρδο στον πάγκο

Γι’ αυτόν δεν υπάρχει ο τέλειος προπονητής (παρότι αναγνωρίζει τον πρωταθλητή Ευρώπης Γιούργκεν Κλοπ, τον όποιο πέρυσι κέρδισε στο Βελιγράδι), παρά μόνο οι τέλειες συνθήκες, το ιδανικό περιβάλλον που επιτρέπει αρμονική συνεργασία. Ανταπαντά στις κρίσεις πως είναι αμυντικογενής, αυτοχαρακτηριζόμενος ως προσεκτικός. Δεν πρόκειται να το παραδεχτεί αλλά υποστηρίζει Μπαρτσελόνα και Μέσι και γι’ αυτό συχνά κοντράρεται με τον γιο του, Νεμάνια, ο οποίος είναι στον… άλλο πόλο (Ρεάλ και Ρονάλντο) και -κυρίως- όντας Βαλκάνιος, γνωρίζει πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει happy end για κανέναν. Γι’ αυτό και το περασμένο καλοκαίρι, στο peak του στο Βελιγράδι, ήταν κοντά στο ν’ αποχωρήσει από τον Αστέρα. Θα μπορούσε να το είχε κάνει και στα τέλη Αυγούστου, όταν τον πρωτοπροσέγγισε η ΑΕΚ, αλλά εξασφαλίζοντας πως θα κουνήσει (και πάλι) «σεντόνι», παρέμεινε στο «Μαρακανά», σε μια σεζόν που πολλοί προεξοφλούν ως τελευταία του εκεί.

Δυο φορές ο Ολυμπιακός κι άλλη μία ο ΠΑΟΚ, παλιότερα, είχαν χτυπήσει την πόρτα του. Για διαφορετικούς λόγους, τίποτα δεν προχώρησε. Χωρίς δική του ευθύνη. Τώρα, με το ενδιαφέρον της ΑΕΚ πιο σοβαρό από ποτέ, έχει ίσως τη ρεαλιστικότερη πιθανότητα να επιστρέψει στην Ελλάδα (που αναγνωρίζει την εδώ θητεία του ως καταλυτική για την εξέλιξη του ως επαγγελματίας και άνθρωπος). Με μια διαφορά, απότοκο των εντυπωσιακών επιτευγμάτων του στον Αστέρα: Πλέον, αυτός είναι που αποφασίζει…

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Γεράσιμος Μανωλίδης

Η λέξη Sport έμελλε να είναι συνδετική, όχι απλώς επαγγελματικά, αλλά σε κάθε βήμα της πορεία του. Από κολύμβηση, μπάσκετ μέχρι ποδόσφαιρο. Εκεί κάπου «έδεσε» στα γούστα του. Ανάλογη και η επαγγελματική πορεία που έχει ο Γεράσιμος Μανωλίδης. Από sport, σε sport! Από το site του Sport-Fm το 2008, γρήγορη μετάβαση την ίδια χρονιά στη SportDay που ασχολήθηκε με το διεθνές ποδόσφαιρο και το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Εκεί έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα για να γίνει το πρώτο ηλεκτρονικό free press αθλητικό online έντυπο στη χώρα μας. Γενικός διευθυντής στο Sportime.gr πλέον, γράφει για ότι απασχολεί. Αθλητικό και μη…

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ποδόσφαιρο: Η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε Ελληνική ομάδα

Η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε Ελληνική ομάδα

Απίστευτο και όμως περισσότερο Ελληνικό αν τελικά η Ρεάλ Μαδρίτης προχωρήσει και σε νέα αλλαγή προπονητή φέτος

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ιράν: Απειλεί με αποχώρηση από το Μουντιάλ 2026

Ιράν: Απειλεί με αποχώρηση από το Μουντιάλ 2026

Το Ιράν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στο Μουντιάλ 2026 μετά τις εξελίξεις με ΗΠΑ και Ισραήλ

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ισπανία: Διαιτητής κατηγορείται για απάτη με εισιτήρια

Ισπανία: Διαιτητής κατηγορείται για απάτη με εισιτήρια

Διαιτητής συνελήφθη στην Καστεγιόν για απάτη με εισιτήρια της Βιγιαρεάλ, χρησιμοποιώντας κλεμμένα στοιχεία ποδοσφαιριστών.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Σκάνδαλο στη Νορβηγία με συλλήψεις παικτών

Σκάνδαλο στη Νορβηγία με συλλήψεις παικτών

Επτά ποδοσφαιριστές συνελήφθησαν στη Νορβηγία για υπόθεση χειραγώγησης αγώνων. Δύο ανήκουν στην ΚΦΟΥΜ σύμφωνα με νορβηγικά μέσα.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Παραλίγο ΣΟΚ με Καρέτσα

Παραλίγο ΣΟΚ με Καρέτσα

Το ιατρικό επιτελείο παρακολουθεί στενά την κατάστασή του.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ο Μουρίνιο δήλωσε ότι φεύγει αν γίνει αυτό

Ο Μουρίνιο δήλωσε ότι φεύγει αν γίνει αυτό

Η Μπενφίκα έχει ζητήσει επίσημα από τη FIFA πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Οι λόγοι πτώσης της αξίας του παικταρά Χουάνγκ Ιν Μπεομ

Οι λόγοι πτώσης της αξίας του παικταρά Χουάνγκ Ιν Μπεομ

Η αγοραία αξία του Χουάνγκ Ιν Μπομ έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Τραυματισμοί ηλικία και αγωνιστική αστάθεια εξηγούν την τάση.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Χαμός για τον Καρβαλιάλ, πρώην του Ολυμπιακού – Βέβαια έχει ατζέντη τον Μέντες

Χαμός για τον Καρβαλιάλ, πρώην του Ολυμπιακού – Βέβαια έχει ατζέντη τον Μέντες

Σε μια αγορά όπου οι διασυνδέσεις παίζουν ρόλο, ο Καρβαλιάλ παραμένει ενεργός παίκτης, ακόμη κι αν στον Πειραιά δεν... ακούμπησε.

Ποδόσφαιρο
Ποδόσφαιρο: Ρίο Άβε: Πάλι ήττα για την ομάδα του Συλαϊδόπουλου, 1-2 από τη Μορεϊρένσε

Ρίο Άβε: Πάλι ήττα για την ομάδα του Συλαϊδόπουλου, 1-2 από τη Μορεϊρένσε

Η Ρίο Άβε έκανε την 5η σερί ήττα στο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά η ομάδα του Συλαϊδόπουλου ηττήθηκε 1-2 από τη Μορεϊρένσε

Ποδόσφαιρο