Ο Σεπ Μπλάτερ μίλησε για σκάνδαλα, FIFA, Πλατινί, VAR και… Ρονάλντο στην Marca

Για τις εις βάρος του κατηγορίες που τον άφησαν εκτός FIFA, την σχέση του με τον Μισέλ Πλατινί, αλλά και άλλα πολλά, μίλησε ο Σεπ Μπλάτερ στην Marca.

Ο Ελβετός πρώην πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων σχολίασε πως δεν ήταν ποτέ μαφία η FIFA και πως ο ίδιος δεν έχει κατηγορηθεί για διαφθορά. Αναφέρθηκε και στα σχόλιά του για την προτίμηση που έχει στον Μέσι αντί του Ρονάλντο (είχε πει πως θα προτιμούσε η κόρη του να βγει με τον Μέσι, γιατί ο Ρονάλντο περνάει πολύ ώρα στον καθρέφτη), ενώ τόνισε τις αμφιβολίες του για τις ικανότητες του Ινφαντίνο στον προεδρικό θώκο και το VAR.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

Για την εκλογή του Κατάρ για το Μουντιάλ του 2022: «Θυμάμαι τον πρωθυπουργό της Αγγλίας να λέει πως εγώ είπα ότι δεν θα πάρουν ποτέ το Μουντιάλ και θα δοθεί στο Κατάρ. Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Αυτοί που έχασαν στην ψηφοφορία ενώθηκαν και έκαναν επίθεση εναντίον μου και της FIFA. Ήθελαν να με βγάλουν από την άκρη και το κατάφεραν».

Για το σκάνδαλο με τους χρηματισμούς: «Τίποτα δεν έχει αποδειχθεί στα Ελβετικά και τα Αμερικάνικα δικαστήρια. Δεν υπήρχε ποτέ FIFAGate, αλλά ConfederationGate, γιατί όσα έγιναν, έγιναν στις ομοσπονδίες της Νότιας και της Βόρειας Αμερικής».

Για το αν νοιώθει προδομένος από τους συνεργάτες του: «Προφανώς, αλλά δεν μπορώ να είμαι υπεύθυνος για τις πράξεις ανθρώπων που δεν επέλεγα εγώ για συνεργάτες. Ήταν οι άνθρωποι από τις συνομοσπονδίες που τους επέλεξαν. Υπήρχε μια επιτροπή ελέγχου το 2012, αλλά η UEFA την εξαφάνισε γιατί δεν θεώρησε σκόπιμο να υπάρχει με επικεφαλή τον άνθρωπο που τώρα είναι ο πρόεδρος της FIFA.

Για την ημέρα που αποκαλύφθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του: «Ήταν έξι το πρωί στην Ζυρίχη. Παρουσία Αμερικανών δημοσιογράφων, έγινε ότι έγινε. Ήταν σαν να έπεσε το ταβάνι να με πλακώσει. Έχασα μέρες από την ζωή μου. Η αμερικανική δικαιοσύνη είπε ότι η FIFA ήταν οργάνωση μαφίας και ότι έπρεπε να καταστραφεί. Η Ελβετική κυβέρνηση ήξερε τι συμβαίνει και αρχικά ο υπουργός δικαιοσύνης που είπε πως δεν ήμουν κατηγορούμενος».

Για την «επίθεση» από άγνωστο που του πέταξε δολάρια σε συνέντευξη Τύπου: «Το πρώτο σημάδι ήταν όταν εμφανίστηκε εκείνος ο Άγγλος που πετούσε χαρτονομίσματα. Αποτύχαμε στο θέμα της ασφάλειας. Εκεί ήταν η πρώτη φορά που φάνηκε πως κάτι συμβαίνει. Η δεύτερη ήταν την μέρα που εμφανίστηκε η αστυνομία στο γραφείο μου κατά την διάρκεια συνεδρίασης. Όλα όσα έγιναν ήταν συνέπεια της αντιπολίτευσης στην ομοσπονδία».

Για τις «χλιδές» που είχαν οι άνθρωποι της FIFA και ο ίδιος: «Πολυτελή αυτοκίνητα είχαμε γιατί μας τα είχαν δώσει οι χορηγοί. Ο πρόεδρος και τα μέλη της εκτελεστικής εξουσίας είχαν πολυτελή αυτοκίνητα. Ήταν φυσιολογικό. Όταν ξεκίνησα ως πρόεδρος, η FIFA είχε χρέος 60 εκατομμυρίων δολαρίων. όταν έφυγα, το 2015 είχαμε 2 δις αποθέματα και 1.4 δις σε χρήμα. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, όχι για άλλα πράγματα».

Για το αν κοιμάται ήσυχος τα βράδια: «Τώρα ναι. Όταν μου αποδόθηκαν οι κατηγορίες, δεν μπορούσα».

Για το αν θα συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα για να δικαιωθεί: «Φυσικά. Είναι και θέμα ηθικής. Δε ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να κάνω».

Για την σχέση του με τον Πλατινί και τα χρήματα που φαίνεται πως κατατέθηκαν στους λογαριασμούς του: «Τα χρήματα εκείνα ήταν αντικείμενο μια προφορικής συμφωνίας. Πληρώσαμε το μισθό του, που εμφανίστηκε στα βιβλία της FIFA. Όταν έσκασε το θέμα όμως πήγε δικαστικά γιατί ήθελε να διαχωριστεί από εμάς, προκειμένου να αποδείξει πως είναι αθώος. Ακόμη είναι στην ίδια κατάσταση μαζί μου. Είχα ζητήσει από την δικαιοσύνη να λυθεί το θέμα με τον Πλατινί άμεσα, αλλά αργεί η διαδικασία».

Για την προεδρία του Ινφαντίνο: «Δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν μου αρέσει πως διοικεί. Μιλήσαμε μόνο δύο φορές ως τώρα και τα προβλήματα στην ομοσπονδία δεν έχουν λυθεί. Δεν θέλει όμως να μιλήσει μαζί μου, κάτι που γίνεται μόνο μέσω δικηγόρων. Αυτό δείχνει έλλειψη σεβασμού».

Για το αν θεωρει τον εαυτό του αθώο: «Ναι. Ποτέ δεν ερευνήθηκα για διαφθορά. Με πληγώνει μάλιστα πως η εγγονή μου στο σχολείο της έχει προβλήματα επειδή της λένε τα παιδιά ότι είμαι κακός άνθρωπος».

Για το αν κέρδισε χρήματα στην FIFA: «Σίγουρα κέρδισα, αλλά έχω βοηθήσει ανθρώπους με τα χρήματα αυτά».

Για το αν η FIFA είναι μαφία όπως λένε: «Όχι. Και όσοι το είπαν θα πρέπει να το πάρουν πίσω».

Για το τί του έχει δώσει το ποδόσφαιρο και αν ήταν αξιόπιστο στην θητεία του: «Θεωρώ τον εαυτό μου ιεραπόστολο του ποδοσφαίρου. Το ανέπτυξα σε όλο τον κόσμο και το έκανα καλύτερο. Η FIFA δεν ήταν μαφία. Υπήρχαν 11 άτομα και τώρα είναι 800 που δουλεύουν γι’ αυτήν».

Για το VAR: «Κάναμε κάποια πειράματα με αυτό… Πλέον δεν υπάρχει διαιτητής με αυτό το πράγμα. Το πρόβλημα είναι πως υπάρχει διαφορετική ερμηνεία σε κάθε συνομοσπονδία για ορισμένες φάσεις και δεν υπάρχει κοινή γραμμή για το πως χρησιμοποιείται»

Για τα όσα είχε πει για τον Ρονάλντο σε σύγκριση με τον Μέσι: «Είχα πει πως προτιμώ τον Μέσι γιατί ο ένας ήταν καθαρό ταλέντο και ο άλλος όχι. Ο Ρονάλντο ήταν… στρατιώτης που δεν έπαψε να εργάζεται από την πρώτη ημέρα. Και του αξίζουν συγχαρητήρια για όσα έχει πετύχει. Όταν είπε ότι προτιμώ τον Μέσι, ο πρόεδρος της Ρεάλ θύμωσε…».