WORLD FOOTBALL

Τρίντσε Κάρλοβιτς: Πέθανε «ο κορυφαίος Αργεντινός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών»

Ο Τρίντσε Κάρλοβιτς δεν κατέκτησε ποτέ τίποτα στην καριέρα του. Η μεγαλύτερη ομάδα που έπαιξε μπάλα ήταν η Ροσάριο Σεντράλ και αυτή για μία σεζόν. Δεν κατέγραψε ούτε μία συμμετοχή με την εθνική ομάδα της Αργεντινής. Και όμως! Για πολλούς από τους Αργεντινούς, για μερικούς από τους κορυφαίους όλων των εποχών όπως ο Λουίς Σέζαρ...
Τρίντσε Κάρλοβιτς: Πέθανε «ο κορυφαίος Αργεντινός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών»

Ο Τρίντσε Κάρλοβιτς δεν κατέκτησε ποτέ τίποτα στην καριέρα του. Η μεγαλύτερη ομάδα που έπαιξε μπάλα ήταν η Ροσάριο Σεντράλ και αυτή για μία σεζόν.

Δεν κατέγραψε ούτε μία συμμετοχή με την εθνική ομάδα της Αργεντινής.

Και όμως!

Για πολλούς από τους Αργεντινούς, για μερικούς από τους κορυφαίους όλων των εποχών όπως ο Λουίς Σέζαρ Μενότι και φυσικά ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Τόμας «Ελ Τρίντσε» Κάρλοβιτς υπήρξε ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που έβγαλε ποτέ η χώρα.

Ο Κάρλοβιτς πέθανε την Παρασκευή 8 Μαΐου, σε ηλικία 71 ετών.

Προσπάθησε να αποτρέψει την κλοπή της μηχανής του στη γειτονιά του Ροσάριο, που δεν εγκατέλειψε ποτέ.

Οι κλεφτές προφανώς μη γνωρίζοντας ποιος είναι, τον χτύπησαν με λοστό στο κεφάλι.

Νοσηλεύτηκε για μέρες στην εντατική αλλά το αιμάτωμα στον εγκέφαλο δεν έφυγε ποτέ.

 

Ποιος ήταν ο Κάρλοβιτς

Ο Κάρλοβιτς έμεινε στην ιστορία ως ο «βασιλιάς της ποδιάς». Του άρεσε να… αφήνει άφωνους τους αντιπάλους του, περνώντας την μπάλα κάτω από τα πόδια.

Το έκανε και μια και δυο και τρεις φορές μέσα σε ένα παιχνίδι. Και ο κόσμος τρελαινόταν.

Γεννήθηκε το 1949 στο Ροσάριο, την πόλη που λάτρευε.

Παρά τις προτάσεις που είχε κατά καιρούς και μάλιστα με πολλά λεφτά, δεν έπαιξε σε καμία από τις μεγάλες ομάδες του Μπουένος Άιρες.

Ξεκίνησε την καριέρα του από τη Ροσάριο Σεντράλ αλλά το μεγαλύτερο μέρος της το πέρασε στη μεγάλη του αγάπη τη Σεντράλ Κόρντομπα, που φυσικά εδρεύει στο Ροσάριο.

Φόρεσε επίσης αλλά για μικρό χρονικό διάστημα τη φανέλα των Κολον Σάντα Φε, Φλαντρία, Ιντεπεντιέντε Ριβαντάβια, Ντεπορτίβο Μαϊπού.

Καμία σχέση δηλαδή με το ταλέντο του.

«Δεν ήθελα ποτέ να φύγω από την πόλη μου, τους φίλους και την οικογένειά μου. Δεν ήθελα ποτέ να φύγω μακριά από το μπαρ που πηγαίνω, από τη γειτονιά μου» ήταν η απάντηση του Τρίντσε Κάρλοβιτς στο αιώνιο ερώτημα γιατί δεν έπαιξε ποτέ σε ομάδες όπως οι Μπόκα, Ρίβερ, Ιντεπεντιέντε, Ράσινγκ ή Σαν Λορένσο.

 

Ο μύθος του

Δύο είναι τα γεγονότα που γιγάντωσαν τον μύθο του Κάρλοβιτς.

Το ένα ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα στη Σεντράλ Κόρντομπα και την Ταγιέρες. Στο γήπεδο της Κόρντομπα ή όπου αγωνιζόταν ο Κάρλοβιτς πήγαιναν και τον έβλεπαν και οπαδοί άλλων ομάδων.

Ήταν ένα εξαιρετικό 8αρο-10αρο.

Έπαιζε δηλαδή και επιθετικό χαφ αλλά και οργανωτής.

Η «ποδιά», η μπάλα δηλαδή κάτω από τα πόδια των αντιπάλων του ήταν το σήμα κατατεθέν του.

Σε εκείνο το παιχνίδι με την Ταγιέρες ο κόσμος ζητούσε από τον Κάρλοβιτς με συνθήματα να κάνει διπλή «ποδιά». Και εκείνος το έκανε.

Σε μια φάση πέρασε τον αντίπαλό του αλλά αντί να πάει προς την περιοχή γύρισε πίσω. Εκείνος σαστισμένος ξαναπήγε πάνω του και ο Κάρλοβιτς του έκανε ξανά «ποδιά». Η απόλυτη… ξεφτίλα δηλαδή του αντιπάλου.

Ήταν τόσο δημοφιλές αυτό που έκανε ο Κάρλοβιτς, που οι ομάδες που αγωνιζόταν του έδιναν ένα μικρό μπόνους για κάθε τέτοια ντρίμπλα.

Το δεύτερο γεγονός που γιγάντωσε τον Κάρλοβιτς ήταν ένα φιλικό το 1974.

Η εθνική ομάδα της Αργεντινής προετοιμαζόταν για το Μουντιάλ της Γερμανίας και το τελευταίο ματς που θα έδινε θα ήταν ένα φιλικό στο Ροσάριο με ομάδα επιλέκτων.

Ηγέτης της ομάδας επιλέκτων ήταν ο Κάρλοβιτς.

Το πρώτο ημίχρονο εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τους διεθνείς της μουντιαλικής Αργεντινής.

Ο Κάρλοβιτς τους έκανε ότι ήθελε, το σκορ έγραφε 3-0 για τους επίλεκτους του Ροσάριο.

Στο ημίχρονο ο εκλέκτορας της εθνικής απαίτησε να γίνει αλλαγή ο Κάρλοβιτς για να μην ξεφτιλιστεί η ομάδα που θα πήγαινε στο Μουντιάλ.

Έτσι και έγινε. Η εθνική τελικά έχασε 3-1.

 

Η αποθέωση από τον Μαραντόνα

Ίσως η πιο δημοφιλής ατάκα που έχει ειπωθεί ποτέ για τον Κάρλοβιτς είναι αυτή που αποδίδεται στον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Όταν το 1993, ο μεγάλος Ντιέγκο πήγε να παίξει στο Ροσάριο με τη φανέλα των Νιούελς Ολντ Μπόις, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας ήταν το γεγονός της χρονιάς.

Ένας δημοσιογράφος στην παρουσίασή του, είπε πως ο Μαραντόνα είναι ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής, που θα έχει παίξει ποτέ στο Ροσάριο.

Ο Ντιεγκίτο τον διέκοψε και είπε: «ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που έχει παίξει ποτέ στο Ροσάριο, είναι ο κορυφαίος Αργεντινός όλων των εποχών. Ο Τρίντσε Κάρλοβιτς».

Ο θάνατος του Κάρλοβιτς έχει σκορπίσει θρήνο στη χώρα και οι περισσότερες ομάδες αν και ο Κάρλοβιτς δεν είχε παίξει ποτέ, έχουν βγάλει συλλυπητήριες ανακοινώσεις.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τρίντσε Κάρλοβιτς: Πέθανε «ο κορυφαίος Αργεντινός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Χωριανόπουλος

Για χάρη της δημοσιογραφίας δεν τελείωσε ποτέ το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου της Κέρκυρας. Πρώτο δημοσιογραφικό «σπίτι» η εφημερίδα Derby από τον Ιούνιο του 2001 έως και το καλοκαίρι του 2009. Ασχολήθηκε (Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας γαρ) με τα λεγόμενα (αλλά ποτέ) μικρά σπορ και στη συνέχεια με το ρεπορτάζ του υγρού στίβου αλλά και του Παναθηναϊκού. Επόμενος σταθμός ο Sport FM και η SportDay το 2009, με υγρό στίβο και Πανιώνιο ενώ από τον Ιανουάριο του 2013 η είσοδος στο δύσκολο αλλά συνάμα συναρπαστικό ρεπορτάζ της ΑΕΚ. Από τον Οκτώβριο του 2015 Αρχισυντάκτης, έμεινε ως το 2017, χρονιά κατά την οποία κυκλοφόρησε το Sportime ξανά στα περίπτερα. Διευθυντής Σύνταξης πλέον στο sportime.gr και την e-Sportime, τον συναρπάζουν οι μεταγραφές. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων και συνεργάτης σε αρκετά περιοδικά (Sportive, Περιοδικό της ΕΟΕ κ.ά).