«Βόμβα» για το Euro: Κάθε δύο χρόνια η διοργάνωση!

Ο πρόεδρος της FIFA μίλησε για Euro κάθε δύο χρόνια, κάτι, που αν συμβεί θα αλλάξει ριζικά τον ποδοσφαιρικό χάρτη.

Ο Tζιάνι Ινφαντίνο έριξε «βόμβα» για το Euro σε δηλώσεις του στο Rai Radio 1. Κάθε δύο χρόνια η μεγαλύτερη εθνική ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης.

Ο ισχυρός άνδρας του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στάθηκε στα πλεονεκτήματα της διεξαγωγής του Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια και είπε πως κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA για το Euro:

«Πρώτα απ’ όλα, θέλω να διευκρινίσω ότι η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια δεν είναι δική μου πρότασή. Το 88% του συνεδρίου, συμπεριλαμβανομένης της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών, ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής μια μελέτη για τη σκοπιμότητα ενός Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια.

Έχουμε κάνει μια πολύ σοβαρή μελέτη, η οποία δείχνει ότι από αθλητική άποψη το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα λειτουργούσε κάθε δύο χρόνια: θα υπήρχαν λιγότεροι αγώνες των εθνικών ομάδων, αλλά περισσότεροι αγώνες με μεγαλύτερο αντίκτυπο σε συναισθηματικό επίπεδο, ενώ και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα μπορούσε να διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Η Ιταλία συμμετέχει πολύ συχνά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και ο αντίκτυπος που έχει αυτή η διοργάνωση για μια χώρα είναι πολύ σημαντική από αθλητική άποψη. Ωστόσο, πολλές χώρες του κόσμου δεν έχουν αυτή την τύχη, γιατί συμμετέχουν μόνο 32.

Όταν αποφασίστηκε, πριν από εκατό χρόνια, ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο έπρεπε να παίζεται κάθε τέσσερα χρόνια, υπήρχαν μόνο σαράντα χώρες που έπαιζαν ποδόσφαιρο στον κόσμο, στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Σήμερα υπάρχουν περισσότερες από διακόσιες και αυτή η κατάσταση πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ο οικονομικός αντίκτυπος, λοιπόν, θα ήταν θετικός για όλους, τόσο γι’ αυτούς που έχουν περισσότερα όσο και για εκείνους που έχουν λιγότερα».

«Αυτό το έργο είναι για να προστατεύσει τα εθνικά πρωταθλήματα γιατί θα υπήρχαν λιγότερες διακοπές, καθώς και για να προστατεύσει τους παίκτες, γιατί γι’ αυτούς θα υπήρχε ένα διάλειμμα τον Ιούλιο τουλάχιστον τριών εβδομάδων, προκειμένου να ανακάμψουν μετά το Μουντιάλ , που δεν υπάρχει τώρα. Για να συμπληρώσει τον αριθμό των αγώνων που διοργανώνει το ιταλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε ένα χρόνο, η FIFA χρειάζεται τριάντα χρόνια. Δεν νομίζω ότι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάθε δύο χρόνια μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Είναι σημαντικό να βρούμε την ισορροπία ανάμεσα στο να κάνουμε τους παίκτες να ταξιδεύουν λιγότερο, να προστατεύουν την υγεία τους και να μεγαλώσουμε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο».

«Δεν υπάρχει κανένας εναντίον του Πάολο Ρόσι. Όλοι οι Ιταλοί πρέπει να υποστηρίξουν αυτήν την ιδέα. Κανείς όπως ο Παμπλίτο δεν είχε πραγματικά τόσο θετικό αντίκτυπο σε ένα ολόκληρη γενιά Ιταλών στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Με την απλότητά του έδειξε ότι το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό. Ήμουν δώδεκα χρονών στο Μουντιάλ του 82, αλλά το θυμάμαι πολύ καλά και μπορώ να πω ότι μετά από αυτό άρχισε ο κόσμος βλέποντας όλους τους Ιταλούς στο εξωτερικό, στους οποίους ήμουν μέρος, με διαφορετικό τρόπο. Για μένα λοιπόν, το να ονομαστεί το κεντρικό στάδιο της Ιταλίας, με το όνομα του Πάολο Ρόσι, είναι κάτι που πρέπει να γίνει γρήγορα. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να θυμούνται τον Πάολο Ρόσι, να γνωρίζουν την ιστορία του και τι έχει κάνει για εμάς».

 

Η γνώμη σας μετρά. Σχολιάστε το άρθρο