ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ

Πρόσφορο έδαφος για ντόπινγκ η Ελλάδα! Απουσιάζει η σοβαρή εποπτεία στους αθλητές

Τα ντόπινγκ κοντρόλ των αθλητών είναι μια… πονεμένη ιστορία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ειδικότερα από τότε που άρχισε να υπολειτουργεί το ΕΣΚΑΝ, το οποίο έχει μειώσει αισθητά τον αριθμό των ελέγχων του, συγκριτικά με το παρελθόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία έχει δημοσιεύσει το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, το 2017 έγιναν...
Πρόσφορο έδαφος για ντόπινγκ η Ελλάδα! Απουσιάζει η σοβαρή εποπτεία στους αθλητές

Τα ντόπινγκ κοντρόλ των αθλητών είναι μια… πονεμένη ιστορία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ειδικότερα από τότε που άρχισε να υπολειτουργεί το ΕΣΚΑΝ, το οποίο έχει μειώσει αισθητά τον αριθμό των ελέγχων του, συγκριτικά με το παρελθόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία έχει δημοσιεύσει το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, το 2017 έγιναν 190 έλεγχοι εκτός αγώνων, δηλαδή 113 λιγότεροι από το 2016 (303) που ήταν Ολυμπιακή χρονιά και η Ολυμπιακή Επιτροπή ζήτησε να περάσουν από τεστ τα μέλη της αποστολής για το Ρίο.

Ο έλεγχος εκτός αγώνων δεν συνιστά απαραίτητα αιφνίδιο κοντρόλ, που είθισται να είναι η αποτελεσματικότερη τακτική για να βρεθούν οι παραβάτες των κανονισμών περί φαρμακοδιέγερσης. Τον Ιούλιο του 2017 και ενώ οι αθλητές ετοιμάζονταν για μεγάλες διοργανώσεις στο στίβο και στον υγρό στίβο δεν έγινε ούτε ένα out of competition τεστ. Μηδέν! Αυτό -εν ολίγοις- σημαίνει ότι όχι μόνο το ΕΣΚΑΝ δεν ασχολήθηκε, αλλά ούτε ο ΣΕΓΑΣ και η Κολυμβητική Ομοσπονδία πήραν την πρωτοβουλία να ζητήσουν να ελεγχθούν οι αθλητές τους και πέρα από τις διοργανώσεις.

Τα drug tests γίνονται κατά παραγγελία 

Τον Αύγουστο διενεργήθηκαν μόλις τέσσερα out of competition κοντρόλ, όλα στο μπάσκετ. Τον Μάιο τρία, εκ των οποίων τα δύο στο ποδόσφαιρο και το άλλο στο μπάσκετ και τον Ιούνιο μόνο ένα, επίσης στην καλαθοσφαίριση. Απορήσατε προφανώς για ποιο λόγο ελέγχονται -εκτός αγώνων- κυρίως οι αθλητές του μπάσκετ. Οι καλαθοσφαιριστές περνούν από drug test πριν υπογράψουν συμβόλαιο με κάποια ομάδα. Είναι κλεισμένο ραντεβού το τεστ αυτό και συνεπώς δεν πρόκειται για έλεγχο που γίνεται με απόφαση του ΕΣΚΑΝ, αλλά… κατά παραγγελία! Ως εκ τούτου, -αν εξαιρεθούν οι έλεγχοι στους αθλητές μπάσκετ- σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2017, κανείς άλλος δεν πέρασε από κοντρόλ εκτός αγώνων και ιδιαίτερα αιφνίδιο. Εξυπακούεται ότι αυτή η τακτική δεν βοηθάει στην ύπαρξη ενός «καθαρού» αθλητισμού. Το αντίθετο συμβαίνει. Οσο απουσιάζει η εποπτεία του… γάτου, τα ποντίκια μπορούν να στήσουν ανενόχλητα το χορό τους! Και τώρα έχουν την άνεση να το πράξουν.  

Πρόσφατα, με αφορμή το θετικό δείγμα που προέκυψε στην άρση βαρών, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός σχολίασε στο λογαριασμό του στο Facebook: «Το εργαστήριο, μέσα από πολλές δυσκολίες, θα εξακολουθεί να κάνει το χρέος του και το ΕΣΚΑΝ θα τηρεί απαρέγκλιτα τους νόμους. Αμείλικτα. Πόλεμο στον πόλεμο των ντοπαριστών». Πόσο αμείλικτος μπορεί να γίνει ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ, όταν δεν πραγματοποιεί αιφνίδιους και όχι απλά εκτός και εντός διοργάνωσης ελέγχους είναι απορίας άξιο.

Το κάθε δείγμα κοστίζει 120 ευρώ

Ντόπινγκ κοντρόλ έχει δικαίωμα να ζητήσει και η εκάστοτε ομοσπονδία. Ενημερώνει σχετικά το ΕΣΚΑΝ, δίνει τα ονόματα των αθλητών που θέλει να ελέγξει, αλλά και τις ημερομηνίες, στις οποίες επιθυμεί να γίνει η δειγματοληψία. Συνήθως, το πράττει αυτό πριν από τις διοργανώσεις, για να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις και διεθνή διασυρμό κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου αθλητικού γεγονότος. Ο έλεγχος του κάθε δείγματος κοστίζει 120 ευρώ σε κάθε ομοσπονδία, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το ποσό η αμοιβή των δειγματοληπτών. Αν -για παράδειγμα- μια ομοσπονδία σκοπεύει να τσεκάρει τους αθλητές μιας δεκαμελούς αποστολής, με προκαθορισμένο, αλλά και με αιφνίδιο ελέγχο, τότε θα πληρώσει το λιγότερο 2.400 ευρώ.

Ομως, τα έσοδα των ομοσπονδιών από τις επιχορηγήσεις είναι μειωμένα πλέον και κάποιες εξ’ αυτών έκαναν περικοπές και στο… ντόπινγκ κοντρόλ. Δεν ζητούν πια με την ίδια συχνότητα τον έλεγχο των αθλητών τους. Συνεπώς, ένας αθλητής που εξαπατά κάνοντας χρήση αναβολικών ουσιών πιο δύσκολα θα γίνει αντιληπτός τώρα, συγκριτικά με το παρελθόν. Ντόπινγκ κοντρόλ ζητά και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την ελληνική αποστολή πριν αυτή αναχωρήσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Μεσογειακούς Αγώνες, ενώ και ο WADA λαμβάνει δείγματα είτε με αιφνίδιες επισκέψεις των γιατρών του είτε κατά τη διάρκεια των διοργανώσεων.

Στις 11 Δεκεμβρίου 2017, ο Γιώργος Μαυρωτάς (πρώην αθλητής της υδατοσφαίρισης που υπήρξε μέλος του ΕΣΚΑΝ και νυν βουλευτής με το Ποτάμι) με ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι έγιναν μόλις τέσσερις έλεγχοι εκτός αγώνων (3 στο στίβο και ένας στην άρση βαρών) από την 1/01/2017 έως τις 31/08/2017, χωρίς να συνυπολογίσει σε αυτούς τα κοντρόλ στο μπάσκετ.

Μεταξύ των ερωτημάτων που έθεσε ήταν «τι είδους ελέγχους αφορούν οι εκτός αγώνων έλεγχοι σε αθλητές καλαθοσφαίρισης το διάστημα 2014-2017; Πρόκειται για ελέγχους εκτός αγώνων σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα των διεθνών κανονισμών ή για drug tests κατόπιν προσυνεννόησης;». Τα παρακάτω ερωτήματα ακόμη δεν έχουν απαντηθεί, παρόλο που είναι σοβαρά. 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Πρόσφορο έδαφος για ντόπινγκ η Ελλάδα! Απουσιάζει η σοβαρή εποπτεία στους αθλητές», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μαρία Καούκη

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.