Σαν σήμερα το 1971, ο Μοχάμεντ Άλι και ο Τζο Φρέιζερ έδωσαν έναν αγώνα που έμεινε αξέχαστος στην ιστορία.

Στις 8 Μαρτίου του 1971, έγινε ο πρώτος αγώνας από τους τρεις, ανάμεσα στον Μοχάμεντ Άλι και τον Τζο Φρέιζερ, που έμεινε γνωστός ως ο «αγώνας του αιώνα».

Στο «Madison Square Garden» της Νέας Υόρκης έλαβε χώρα η σπουδαία… μάχη έναντι αμοιβής 2.5 εκατ. δολαρίων.

Στο 15ο γύρο ο Φρέιζερ ρίχνει τον Άλι στο καναβάτσο και ανακηρύσσεται νικητής με ομόφωνη απόφαση που προσβάλλει ο Άλι στο Ανώτατο Δικαστήριο και ανακηρύσσεται αυτός νικητής.

Ο Μοχάμεντ Άλι είχε πλεονέκτημα 9 πόντων στο ύψος (1.91 έναντι 1.82 του αντιπάλου του) και 18 πόντων στο άνοιγμα των χεριών (2.03 έναντι 1.85), ενώ ζύγιζε 97,5 κιλά (ο Φρέιζερ βρισκόταν στα 93,2).

Το τέλος και η κορυφαία νίκη της καριέρας του Φρέιζερ ήρθε στο 25ο δευτερόλεπτο του 15ου γύρου, όταν ο Άλι άφησε τελείως εκτεθειμένη τη δεξιά του πλευρά και δέχθηκε έναν αριστερό «κεραυνό» στο σαγόνι που τον αποτελείωσε.

Αυτή ήταν μόλις η τρίτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο στη διάρκεια της καριέρας του Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος φανερά ζαλισμένος και επηρεασμένος σηκώθηκε, άντεξε μέχρι το τελευταίο καμπανάκι, αλλά δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη (9-6, 11-4, 8-6 οι βαθμολογίες των τριών κριτών, όλες υπέρ του Φρέιζερ), ωστόσο ο αγώνας ήταν τόσο βίαιος που οι δυο πυγμάχοι μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Από τότε έχουν περάσει 50 ολόκληρα χρόνια και με εξαίρεση ίσως την κόντρα Φλόιντ Μέιγουεδερ-Μάνι Πακιάο της 2ας Μαΐου 2015 δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη μονομαχία στην ιστορία της πυγμαχίας.

Τα βίντεο του αγώνα:

Η ατζέντα της ημέρας (8/3)

Απίθανες προσφορές και σούπερ πακέτα σε παιδικά περιοδικά και παραμύθια στο Magbox.gr.