Στις 8 Μαρτίου 1971, ο Μοχάμεντ Άλι και ο Τζο Φρέιζερ διασταυρώνουν τα ξίφη τους για πρώτη φορά (από τις συνολικά τρεις) και γράφουν ιστορία, σε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς αγώνες όλων των εποχών.

Στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης γίνεται έλαβε χώρα η σπουδαία μάχη έναντι αμοιβής 2.5 εκατ. δολαρίων.

Στο 15ο γύρο ο Φρέιζερ ρίχνει τον Άλι στο καναβάτσο και ανακηρύσσεται νικητής με ομόφωνη απόφαση που προσβάλλει ο Άλι στο Ανώτατο Δικαστήριο και ανακηρύσσεται αυτός νικητής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η νύχτα που ο Κάσιους Κλέι έγινε Μοχάμεντ Άλι (vid, pic)

Ο Μοχάμεντ Άλι είχε πλεονέκτημα 9 πόντων στο ύψος (1.91 έναντι 1.82 του αντιπάλου του) και 18 πόντων στο άνοιγμα των χεριών (2.03 έναντι 1.85), ενώ ζύγιζε 97,5 κιλά (ο Φρέιζερ βρισκόταν στα 93,2).

Το τέλος και η κορυφαία νίκη της καριέρας του Φρέιζερ ήρθε στο 25ο δευτερόλεπτο του 15ου γύρου, όταν ο Άλι άφησε τελείως εκτεθειμένη τη δεξιά του πλευρά και δέχθηκε έναν αριστερό «κεραυνό» στο σαγόνι που τον αποτελείωσε.

Αυτή ήταν μόλις η τρίτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο στη διάρκεια της καριέρας του Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος φανερά ζαλισμένος και επηρεασμένος σηκώθηκε, άντεξε μέχρι το τελευταίο καμπανάκι, αλλά δεν μπόρεσε να ανατρέψει την κατάσταση.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη (9-6, 11-4, 8-6 οι βαθμολογίες των τριών κριτών, όλες υπέρ του Φρέιζερ), ωστόσο ο αγώνας ήταν τόσο βίαιος που οι δυο πυγμάχοι μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.

Από τότε έχουν περάσει 42 ολόκληρα χρόνια και με εξαίρεση ίσως την κόντρα Φλόιντ Μέιγουεδερ-Μάνι Πακιάο της 2ας Μαΐου 2015 δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη μονομαχία στην ιστορία της πυγμαχίας.

Δείτε τον «αγώνα του αιώνα»: