ΣΠΟΡ

Η «Μακιαβελική» νομοθεσία Αυγενάκη στο μικροσκόπιο της νομικής επιστήμης!

Κρύβονται πάρα πολλά πίσω από τη... βιτρίνα του Λευτέρη Αυγενάκη!
Η «Μακιαβελική» νομοθεσία Αυγενάκη στο μικροσκόπιο της νομικής επιστήμης!

Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να δούμε πίσω από τη «βιτρίνα» και τις πομπώδεις εξαγγελίες για «μεταρρύθμιση» στον αθλητισμό, μετά από μια τριετία νομοθετικών ακροβατισμών του υφυπουργού κ. Αυγενάκη! 

Αφού φυσικά οι βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης δεν είχαν και πολλά ν΄ αντιτάξουν στη Βουλή (ούτε στη συζήτηση-ψήφιση των νομοσχεδίων, ούτε με ερωτήσεις/επερωτήσεις), αφού οι αθλητικοί παράγοντες και οι Ομοσπονδίες & Σωματεία ένιωθαν εγκλωβισμένοι και έως τώρα προσπαθούν να βγουν από τους Λαβύρινθους του Ηρακλειώτη υφυπουργού, φαίνεται ότι «εστι δίκης οφθαλμός»…

Η Σύνοδος του ΙΔΕΑΔ θα εξετάσει και αναδείξει όλα τα «νομοθετικά εξαμβλώματα» της τελευταίας περιόδου, επιτρέποντας σε εμπλεκόμενους ή και απλούς φιλάθλους-πολίτες να κατανοήσουν το «τσουνάμι» που χτύπησε τον ελληνικό αθλητισμό, μέσα από όσα «κρύβει» η σειρά νόμων της σημερινής Κυβέρνησης!

Νόμοι που φυσικά δεν έδωσαν λύση σε προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, ούτε εξασφάλισαν καμιά διαφάνεια  ή χρηστή διοίκηση ούτε –πολύ περισσότερο- συνέβαλαν στην εξέλιξη και ανάπτυξή του!

Γιατί στόχος των συντακτών τους ήταν η αποσπασματική, στοχευμένη και φωτογραφική νομοθέτηση, ώστε να πληγούν κάποια πρόσωπα, να βοηθηθούν άλλα και να ελεγχθεί συνολικά ο αθλητισμός μέσα από διαδικασίες πρωτοφανούς μανδαρινισμού!

Είναι χαρακτηριστική η διαπίστωση που κάνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αθλητικού Δικαίου Δρ. Ανδρ. Μαλάτος σε μια αρχική καταγραφή των όσων συμβαίνουν νομοθετικά στον ελληνικό αθλητισμό, σημειώνοντας: «… τροπολογίες επί τροπολογιών, τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων, παρατάσεις επί παρατάσεων…

Είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα άρχισαν οι εξαιρέσεις από τις διατάξεις για τα όρια ηλικίας, οι παρατάσεις των κυρωτικών διατάξεων για την έλλειψη «ειδικής αθλητικής αναγνώρισης» και μη εγγραφή στο ηλεκτρονικό Μητρώο κ.λπ»!

Κάθε τρίτος παρατηρητής ασφαλώς αναρωτιέται αν όσοι εμπνεύσθηκαν & συνέταξαν «την μεταρρύθμιση Αυγενάκη» είναι τόσο καλοί νομικοί ώστε να κάνουν το …άσπρο μαύρο ή να βάζουν παγίδες ή τόσο άσχετοι, ώστε θα έπρεπε να σχίσουν τα πτυχία τους!

Σταχυολογώ μερικά «ατοπήματα» απ΄ όσα θα αναλυθούν στις 21 Οκτωβρίου στη Σύνοδο που προβλέπεται από συναρπαστική έως θυελλώδης…

1.Χαρακτηρίστηκε αθλητική δραστηριότητα ο αποκληθείς «πνευματικός & Ηλεκτρονικός αθλητισμός», δηλ. δράσεις με στοιχείο ανταγωνισμού, αλλά χωρίς ίχνος φυσικής & σωματικής δράσης, κάτι που αποδομεί και εξευτελίζει την από την αρχαιότητα έννοια του αθλητισμού!

2.Απαγορεύτηκε σε στελέχη σωματείων με εργασιακή/υπαλληλική σχέση να γίνουν μέλη του (να εκλέγονται κ.α.) πριν την παρέλευση έτους από τη λήξη της σχέσης, αλλά επιτράπηκε σε όσους ήταν υπάλληλοι σε Ενώσεις ή σε Ομοσπονδία να θέσουν υποψηφιότητα απλώς με παρέλευση ενός ή μηνών! Αν κάτι κάνει «νιάου –νιάου» σε κάποια γραφεία σήμερα να ξέρετε είναι …γάτα (όχι των Ιμαλαϊων, αλλά της Κρήτης…)

3.Αφού εξέβαλε αναγκαστικά απ΄ τον αθλητισμό όσους είχαν ηλικία άνω των 70 ετών (καταφανώς αντισυνταγματική διάταξη) τροποποίησε εφέτος τα σχετικά με την ΕΟΕ ηλιακά όρια και τα έβαλε στα 75 και μάλιστα στο τέλος του έτους που το μέλος της συμπληρώνει το ηλικιακό όριο και μάλιστα ο υπολογισμός θα ισχύσει από τη θητεία 2025-28! Το ότι εξυπηρετούν όλα αυτά πρόσωπο με μακρές σχέσεις με την οικογένεια Μαρινάκη είναι απλώς σύμπτωση… Απλώς στο έλασσον (Ομοσπονδία) δεν μπορεί κάποιος να εκλέγεται, στο μείζον όμως (ΕΟΕ, κορυφαίο θεσμικό, μη κυβερνητικό όργανο του Αθλητισμού) μπορεί!

4.Θέλετε τώρα να μάθετε και πόσο δημοκρατικός και φιλεύσπλαχνος είναι ο εκ Κρήτης πολιτικός; Με ασαφείς προσδιορισμούς (λ.χ. αθλητική ομάδα) και με αντισυνταγματική διαδικασία χρηματοδοτεί –παράνομα ουσιαστικά- ΠΑΕ, ΚΑΕ & ΤΑΑ, δηλ. εμπορικές επιχειρήσεις από χρήματα όχι του ΟΠΑΠ αλλά των πολιτών, μέσα από την φορολόγηση των κερδών των παιχνιδιών που εισπράττουν! Αν δεν το θεωρείτε ξεδιάντροπο δούλεμα , πείτε μας τι είναι εσείς, αγαπητοί αναγνώστες…

Καταλαβαινόμαστε τώρα, δεν χρειάζονται περισσότερα… Συνέλθετε απ΄ όσα διαβάσατε και τα λέμε ξανά σε επόμενο θέμα…

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Γιάννης Μαμουζέλος

Άφησε το αγωνιστικό τρέξιμο στο στίβο για τις νομικές σπουδές και την δημοσιογραφία, όπου έμεινε επαγγελματικά για 40 χρόνια, δουλεύοντας στην τηλεόραση, σε αθλητικές & πολιτικές εφημερίδες, περιοδικά & ραδιοφωνικούς σταθμούς. Μάλλον είναι ρέκορντμαν Ελλάδας, αφού ταξίδεψε σε 36 χώρες 5 ηπείρων, σε πάνω από 110 πόλεις, κάλυψε 13 ΟΑ (θερινούς/χειμερινούς), 33 Παγκόσμια & Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στίβου (ανοικτού/κλειστού) 4 Μουντιάλ & 1 Euro ποδοσφαίρου, 6 Μεσογειακούς και αμέτρητους αγώνες πολλών σπορ! Εμβάθυνε στον αθλητισμό και στα ΜΜΕ μέσα από διάφορους τομείς δράσης και εμπειριών, εμπνεύσθηκε τον τίτλο της εφημερίδας Sportime (1994) και εισήγαγε στην ΕΡΤ τους χειμερινούς ΟΑ (1992)! Τιμήθηκε από το Ίδρυμα Μπότση, την ΕΟΕ, τον ΣΕΓΑΣ κ.α. φορείς. Συγγραφέας ή 6 βιβλίων, γράφει θέματα & άρθρα για να ενοχλείται η εξουσία & να μαθαίνουν οι νεότεροι…