ΣΤΙΒΟΣ

Νικητής στο 39ο Σπάρταθλον ο Φώτης Ζησιμόπουλος

Ο Έλληνας δρομέας υπεραποστάσεων από το Αγρίνιο, ισοφάρισε ένα από τα ρεκόρ του Γιάννη Κούρου από το 1986
Νικητής στο 39ο Σπάρταθλον ο Φώτης Ζησιμόπουλος

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος ήταν ο νικητής του φετινού 39ου Σπάρταθλον καλύπτοντας την απόσταση της ιστορικής διαδρομής Αθήνας- Σπάρτης σε 21:57.20.

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος

Ο Αγρινιώτης αθλητής των υπεραποστάσεων, φάνηκε εξαιρετικά διαβασμένος, και προετοιμασμένος, για τον αγώνα. Είχε πολλές εκπλήξεις. Απίστευτο για πολλούς… και όμως αληθινό για όλους εκείνους που είδαν με τα μάτια τους την αγωνιστική εξέλιξη του αγώνα.

Ο Έλληνας δρομέας με την επίδοσή του ισοφάρισε ένα από τα ρεκόρ του Γιάννη Κούρου, που είχε κάνει το 1986. Φτάνοντας λίγο πριν τον τερματισμό του αγώνα, ο αθλητής Ζησιμόπουλος επευφημήθηκε από τους πολίτες της πόλης της Σπάρτης. Ξενύχτησαν περιμένοντας, την άφιξη του. Εν συνεχεία αγκάλιασε το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα στις 04:57 τα ξημερώματα, και τυλίχτηκε με την γαλανόλευκη σημαία.

Πίσω από τον νικητή του αγώνα, τερμάτισε δεύτερος ο Τσέχος Ράντεκ Μπρούνερ με χρόνο 23:17:30, γνωστός και αγαπητός στο κοινό του Σπαρτάθλου. Έχει τερματίσει και τις πέντε φορές που έχει συμμετάσχει και μάλιστα τις τέσσερις τελευταίες είναι σταθερά εντός 3άδας.

Την τρίτη θέση κατέλαβε, ο επίσης Τσέχος αθλητής, Μίλαν Σούμνι με χρόνο 23:52:57, βελτιωμένος και αυτός από την προηγούμενη φορά που συμμετείχε το 2018 (σ.σ. είχε βγει 5ος κάνοντας 1,5 ώρα επιπλέον).

Την πρώτη εξάδα συμπλήρωσαν, ο Ισπανός Ιβάν Λόπεζ Πενάλμπα, ο Λετονός Μάτις Βεκβαγκάρις, ο Τσέχος Γίρι Χορτσίσκα, καθώς και η πρώτη γυναίκα δρομέας, η Ντιάνα Τζαβίτσα που είναι Λετονή που ζει στην Αυστρία, η οποία τερμάτισε σε χρόνο 25:23.59.

Σπάρταθλον γυναίκες

Ήταν αξιοσημείωτος ο τερματισμός τριών γυναικών στην πρώτη δεκάδα του αγώνα, καθώς 9η στη γενική και δεύτερη στις γυναίκες ήταν η Ουγγαρέζα Ζουζάνα Μάρατς και 10η στη γενική και τρίτη τερμάτισε η Φινλανδή Νούρα Χονκάλα.

Από τις ελληνικές συμμετοχές την τριάδα ανδρών συμπλήρωσαν, ο συναθλητής του Ζησιμόπουλου, Γιώργος Γκάτσιος 24oς στη γενική κατάταξη και ακολούθησε ο Μανώλης Κωνσταντουλάκης 34oς στη γενική.

Και οι Ελληνίδες έδωσαν για ακόμη μια φορά το παρών τους στον αγώνα . Τρεις καλύτερες ήταν η Σταυρούλα Μπάκα, 80η στη γενική, η Μαρία Σταμούλη, 156η και η Ειρήνη Γιάννε 167η.

Λίγο πριν την παρέλευση των 36 ωρών, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί γύρω από το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα. Είχε ξεκινήσει και χτυπούσε ρυθμικά παλαμάκια συνοδεύοντας τους καταπονημένους αθλητές στα τελευταία μέτρα του αγώνα.

Συγκλονιστική ήταν και η στιγμή κατά την οποία, τερμάτισαν οι δύο Ελληνίδες αθλήτριες, Μαρία Σταμούλη και Ειρήνη Γιάννε. Αμέσως μετά τον τερματισμό τους καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο της Σπάρτης που αποχαιρετούσε το αγωνιστικό σκέλος του 39ου Σπάρταθλον.

Ο δήμος Σπάρτης τίμησε την πρώτη εξάδα των Σπαρταθλητών.

Σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, ο δήμαρχος της πόλης, Πέτρος Δούκας. Σε μια λαμπρή τελετή απένειμε αναμνηστικά διπλώματα στην πρώτη εξάδα του αγώνα σε άνδρες και γυναίκες. Το άκουσμα του εθνικού ύμνου συγκίνησε, όχι μόνο τους κατοίκους της πόλης, αλλά και όλους τους αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στο Σπάρταθλον, προερχόμενοι από 49 χώρες του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος του συνδέσμου, Βαγγέλης Πολυμέρης, συνεχάρη όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν στο 39ο Σπάρταθλον.  Ευχαρίστησε το δήμαρχο Σπάρτης για την πολύτιμη βοήθεια του, ανανέωσε το ραντεβού όλων για το 40ο Σπάρταθλον το οποίο θα λάβει χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου του 2022.

Μεγάλη ήταν η προσφορά των συνοδών, οι οποίοι σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, δεν έπαψαν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των αθλητών. Οι ανάγκες των οποίων αυξάνονταν, καθώς λιγόστευαν τα χιλιόμετρα που απέμεναν για τον τερματισμό τους.

Οι τρεις πρώτοι νικητές και νικήτριες

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Νικητής στο 39ο Σπάρταθλον ο Φώτης Ζησιμόπουλος», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Τόλης Λελεκίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.