ΣΤΙΒΟΣ

Ο Αύγουστος των μεταλλίων

Μέσα σε δύο εβδομάδες ο ελληνικός αθλητισμός διεκδικεί μετάλλια σε έξι αθλήματα
Ο Αύγουστος των μεταλλίων

Το φετινό καλοκαίρι για τα ολυμπιακά αθλήματα είναι λίγο διαφορετικό από τα άλλα. Από τις 2 Αυγούστου ως τις 12 του ίδιου μήνα, έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ένα παγκόσμιο, διεξάγονται σε Γλασκώβη, Βερολίνο και Άαρχους, με την Ελλάδα να διεκδικεί πολλά μετάλλια.

Με εξαίρεση το γκολφ, οι ελληνικές αποστολές σε στίβο, κολύμβηση, γυμναστική, ποδηλασία, κωπηλασία και ιστιοπλοΐα, έχουν πιθανότητες ακόμη και για δέκα μετάλλια (πάνω κάτω) αν όλα κυλήσουν βάσει λογικής και οι αθλητές μας είναι σε καλή κατάσταση.

Στο μοναδικό παγκόσμιο πρωτάθλημα του προγράμματος, αυτό στην ιστιοπλοΐα, τα μετάλλια δεν είναι το μόνο κίνητρο για τους αθλητές, καθώς κρίνονται και τα πρώτα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο. Αυτά θα πάνε στις ομοσπονδίες και όχι ονομαστικά στους αθλητές, που πρέπει να έχουν υψηλά πλασαρίσματα ώστε να εξασφαλιστεί πως θα υπάρχει εκπροσώπηση σε κάθε κατηγορία από την χώρα μας.

Ας δούμε ποιοι διεκδικούν τα μετάλλια στο δεκαήμερο που έρχεται…

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι)

Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής των τελευταίων πέντε χρόνων με διαφορά. Δεν λέει να χάσει στους κρίκους και σε αυτό το ευρωπαϊκό το μόνο που έχει να φοβάται, είναι ο κακός του εαυτός. Δεδομένα πάει για το χρυσό.

ΣΤΙΒΟΣ

Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ)

Δεν είναι στην καλύτερή της κατάσταση φέτος, όμως στους τελευταίους αγώνες έχει επιστρέψει στα μεγάλα άλματα. Με την εμπειρία της και μόνο θα πάρει ένα μετάλλιο. Μαζί με την Ρωσίδα Σιντόροβα λογικά θα διεκδικήσουν το χρυσό, οπότε την περιμένουμε σε μία από τις πρώτες δύο θέσεις.

Κατερίνα Στεφανίδη

Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν)

Έχοντας κάνει πάνω από τα 14,70μ. θα περιμένει κανείς το χρυσό. Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι σταθερά στις κορυφαίες και αν δεν ανέβει στο βάθρο, θα είναι γιατί δεν θα έχει κάνει καλό αγώνα και όχι γιατί οι άλλες αθλήτριες είναι καλύτερές της. Περιμένουμε μίνιμουμ το χάλκινο.

Νικόλ Κυριακοπούλου (επί κοντώ)

Η περίπτωσή της είναι ρίσκο, αλλά είναι αθλήτρια που μπορεί να μπει «σφήνα» στα μετάλλια. Ήταν στα μετάλλια στο παγκόσμιο του 2015, αλλά έρχεται από μια χρονιά απουσίας λόγω εγκυμοσύνης. Με εξαίρεση τις Στεφανίδη και Σιντόροβα, η τρίτη θέση είναι ανοιχτή και η Κυριακοπούλου είναι διεκδικήτρια. Μπορεί να φέρει ένα ακόμη μετάλλιο.

Μίλτος Τεντόγλου (μήκος)

Ο… μικρός της παρέας στον στίβο έχει την ευκαιρία να «μεγαλώσει» στο Βερολίνο. Είναι από τους κορυφαίους στην Ευρώπη στο μήκος και έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει άλματα πάνω από τα 8,20μ. Με ένα τέτοιο άλμα θα είναι σίγουρα στο βάθρο και περιμένουμε να δούμε το πρώτο του μετάλλιο σε επίπεδο ανδρών.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Ανδρέας Βαζαίος (πεταλούδα, μικτή ατομική)

Η μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας στην πισίνα. Στο προηγούμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2016, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτής και σκοπεύει να κάνει το ίδιο και τώρα. Πέρυσι στην 25αρα πισίνα του ευρωπαϊκού, κατέκτησε δύο αργυρά μετάλλια σε 200μ. μικτής και 200μ. πεταλούδας.

ΚΩΠΗΛΗΣΙΑ

Κατερίνα Νικολαΐδου (σκιφ)

Η αθλήτρια που χαρακτηρίστηκε ως το ανερχόμενο αστέρι της κωπηλασίας από την παγκόσμια ομοσπονδία πριν μερικά χρόνια, είναι μόλις 23 ετών και έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα. Πέρυσι πήρε το χρυσό μετάλλιο και φέτος θέλει να κάνει το ίδιο στην Γλασκώβη. Είναι σταθερά μέσα στα μετάλλια και συγκαταλέγεται στα φαβορί για το χρυσό στην κατηγορία της.

Νίνος Νικολαΐδης – Γιάννης Μαρόκος (διπλό σκιφ ελ. Βαρών)

Η εμπειρία του Νικολαΐδη και ο ενθουσιασμός του Μαρόκου που πριν λίγες ημέρες πήρε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Νέων, μπορούν να φέρουν ένα μετάλλιο στην κατηγορία τους. Δύσκολα βέβαια θα είναι χρυσό.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Χρήστος Βολικάκης (Κέιριν, πόντοι)

Ο Χρήστος Βολικάκης είναι πάντα στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης στα αγωνίσματά του στην ποδηλασία πίστας, αλλά δεν έχει έρθει το μετάλλιο στην μεγάλη διοργάνωση. Αυτό θέλει να κάνει στην Γλασκώβη, όμως το πρόβλημα είναι πως βρίσκεται εκεί χωρίς το ποδήλατο και τα ρούχα του, καθώς χάθηκαν στην πτήση! Υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να διεκδικήσει μετάλλιο, όμως το θέμα είναι αν  θα προλάβει να προπονηθεί καθώς δεν έχει τον εξοπλισμό του.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Μάντης – Καγιαλής (470)

Οι Ολυμπιονίκες σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι στα φαβορί για βάθρο. Σε κάθε διοργάνωση είναι φαβορί εδώ που τα λέμε… Αυτό αναμένεται να συμβεί και στο Άαρχους.

Γιάννης Μιτάκης (Finn)

Είναι σταθερά σε υψηλές θέσεις στην κατηγορία του και το λιγότερο που θα διεκδικήσει είναι η εξάδα. Αν δεν έχει κάποια άσχημη ιστιοδρομία τότε δεν αποκλείεται να μπει στα μετάλλια

Βύρωνας Κοκκαλάνης (RSX)

Η εμπειρία του σε μεγάλους αγώνες είναι αρκετή για να τον συμπεριλάβει στους υποψήφιους για ένα μετάλλιο. Δεν είχε εύκολη χρονιά, όμως έχει ελπίδες για να είναι στο βάθρο.

Βασιλεία Καραχάλιου (Laser radial)

Η Καραχάλιου είναι στην ίδια κατηγορία με τους προηγούμενους ιστιοπλόους (πλην Μάντη-Καγιαλή). Αν έχει καλά πλασαρίσματα μπορεί να μπει στα μετάλλια. Σε κάθε διοργάνωση τα διεκδικεί και αν είναι συγκεντρωμένη, μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Ευθυμιάδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.