Βασίλης Σεβαστής: Στο πένθος βυθίστηκε ο ελληνικός στίβος και, κατ’ επέκταση, ο ελληνικός αθλητισμός στο άκουσμα της είδησης του χαμού του.

Ο Βασίλης Σεβαστής, ο οποίος έγραψε τη δική του μεγάλη ιστορία και έδωσε τόσα πολλά για τον στίβο, «έφυγε» σε ηλικία 72 ετών από κορονοϊό.

Ο επί χρόνια ηγέτης του ΣΕΓΑΣ νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία» αλλά, δυστυχώς, δεν άντεξε.

Ο άνθρωπος που συνεργάστηκε με τον Βασίλη Σεβαστή για περισσότερα από 22 χρόνια και ηγήθηκε στον ΣΕΓΑΣ από το 2012 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 είναι ο Κώστας Παναγόπουλος.

Μίλησε στο ethnos.gr για το πώς γνώρισε τον Βασίλη Σεβαστή στις κερκίδες του ΟΑΚΑ το 1998 και το πώς του παραχώρησε την θέση του προέδρου του ΣΕΓΑΣ.

Επίσης, αποκάλυψε τα συγκλονιστικά μηνύματα που αντάλλαξε μαζί του την 31η Μαρτίου που έγινε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ όταν ο Σεβαστής του έστελνε μηνύματα έχοντας την υποστήριξη οξυγόνου από τον θάλαμο του νοσοκομείου Σωτηρία όπου άφησε τελικά την τελευταία του πνοή.

«Είμαι συγκλονισμένος και φορτισμένος. Είναι άδικο για τον Βασίλη, είναι άδικο για όλον τον κόσμο να φεύγει από αυτή την συμφορά που μας έχει βρει.

Ο Βασίλης έφυγε δικαιωμένος από τον κόσμο του στίβου που τον εξέλεξε πανηγυρικά ως εκπρόσωπο του ΣΕΓΑΣ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αλλά και πικραμένος για τον ηλικιακό αποκλεισμό του από τις εκλογές αλλά και ένα δημοσίευμα που έγινε την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης που ήταν στο κρεββάτι του πόνου», είπε αρχικά ο Κώστας Παναγόπουλος.

Τόνισε πως του είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει την απώλεια του και αποκάλυψε τα όσα διαδραματίστηκαν την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης: «Ανταλλάσσαμε μηνύματα και ενημέρωσα πολλές φορές τους εκπροσώπους των σωματείων. Οι γιατροί του είχαν απαγορεύσει να συμμετάσχει στην εκλογοαπολογιστική τηλεδιάσκεψη.

Ηταν φορτισμένος. Προσπαθούσα και εγώ να τον κρατώ ενήμερο. Δυστυχώς εκείνη την ημέρα βγήκε και ένα δημοσίευμα με τίτλο ο Σεβαστής εγκατέλειψε τον στίβο επειδή δεν εμφανίστηκε στη Γενική Συνέλευση και ο άνθρωπος πάλευε με τον κορονοϊό. Αυτό ήταν μαχαιριά. Πικράθηκε πολύ».

Οπως τόνισε ο Κώστας Παναγόπουλος ο Βασίλης Σεβαστής «έφυγε πικραμένος καθώς θεωρούσε πως η διάταξη για τον ηλικιακό αποκλεισμό ήταν φωτογραφική για αυτόν. Πάλευε κάθε μέρα, σήκωσε μεγάλο φορτίο και σίγουρα αυτό επιβάρυνε συνολικά την υγεία του. Την ημέρα της Γενικής Συνέλευσης ήταν δύσκολα τα πράγματα.

Του έστειλα μήνυμα με τα αποτελέσματα και την εμπιστοσύνη των σωματείων στο πρόσωπο του ως εκπρόσωπος στην ΕΟΕ. Χάρηκε πολύ και συγκινήθηκε. Ευτυχώς μέσα στην πίκρα του ένιωσε και την δικαίωση, ένιωσε την αγάπη και την προτίμηση της μεγάλης οικογένειας του στίβου».

Ο Κώστας Παναγόπουλος θυμάται τη στιγμή που ο Σεβαστής ως νεοεκλεγμένος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ το 1998 ανέβηκε στην εξέδρα του ΟΑΚΑ, του συστήθηκε και του ζήτησε να βοηθήσει τον ΣΕΓΑΣ: «Ηταν μία περίοδος που λόγω των εκλογών είχα δημοφιλία αλλά ήταν και γνωστή η αγάπη μου για τον στίβο. Ηρθε στο ΟΑΚΑ που έβλεπα αγώνες και μου ζήτησε να τον στηρίξω. Στη συνέχεια μου πρότεινε να μπω στο ΔΣ στις εκλογές του 1999.

Ημουν ο μόνος που ήμουν με τη Νέα Δημοκρατία αλλά μου έλεγε πάντα “εδώ είμαστε όλοι με τον στίβο”. Το θαύμαζα πάντα. Ηταν οραματιστής, μαχητής, άνθρωπος που ήξερε τον στίβο, είχε πάθος να βλέπει τον στίβο να αναπτύσσεται. Για μένα μάλιστα ήταν παραγοντικά και ο μέντορας μου».

Οπως λέει ο Κώστας Παναγόπουλος ήταν μάθημα ζωής αλλά και συμπεριφοράς αθλητικού παράγοντα οι εξελίξεις του 2012: «Ο Σεβαστής το 2012 ήταν πανίσχυρος. Είχε το απόλυτο ποσοστό στις εκλογές και όμως με πρότεινε για πρόεδρο.

Με πίστευε ως τεχνοκράτη. Ποιος άλλος παράγοντας θα παραχωρούσε την καρέκλα του προέδρου; Πιστέψτε με, δεν γνωρίζω κανέναν. Στήριξε πολλούς ικανούς ανθρώπους και τεχνοκράτες και μαζί κάναμε θαύματα».

«Ενα από αυτά τα θαύματα ήταν η ανάδειξη του Αυθεντικού Μαραθωνίου ως το κορυφαίο ετήσιο αθλητικό γεγονός για την Ελλάδα. Θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες για τον Σεβαστή, για τα σχέδια που είχε και τα όνειρα που έκανε. Πολλά πραγματοποιήθηκαν. Δυστυχώς δε μπορούσε να διαχειριστεί τον ηλικιακό αποκλεισμό από τις εκλογές. Σήκωσε μεγάλο φορτίο.

Δυστυχώς έχασε τη μάχη για τη ζωή ενώ φαίνονταν πως είχε ανάκαμψη από τον κορονοϊό. Τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του και ελπίζω πολλοί να ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξε», είπε ο Κώστας Παναγόπουλος.

Το πρόσφατο αφιέρωμα του Sportime στον Βασίλη Σεβαστή: