ΣΤΙΒΟΣ

Στίβος: Το 2021 μπορεί να είναι η χρονιά των παγκοσμίων ρεκόρ

Το 2021 εκτός των άλλων είναι και ολυμπιακή χρονιά κάτι που σημαίνει πως εκείνο το διάστημα το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι οι αθλητές που θα πάνε στο Τόκιο θα βρίσκονται στην καλύτερη τους κατάσταση. Ίσως μάλιστα το 2021 αποτελέσει και την χρονιά των παγκοσμίων ρεκόρ. Μιας και πολλά…τρέμουν. Ήδη από την περσινή χρονιά έστω...
Στίβος: Το 2021 μπορεί να είναι η χρονιά των παγκοσμίων ρεκόρ

Το 2021 εκτός των άλλων είναι και ολυμπιακή χρονιά κάτι που σημαίνει πως εκείνο το διάστημα το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι οι αθλητές που θα πάνε στο Τόκιο θα βρίσκονται στην καλύτερη τους κατάσταση. Ίσως μάλιστα το 2021 αποτελέσει και την χρονιά των παγκοσμίων ρεκόρ. Μιας και πολλά…τρέμουν.

Ήδη από την περσινή χρονιά έστω και αν η χρονιά εξελίχθηκε περίεργα,  κάποια παγκόσμια ρεκόρ καταρρίφθηκαν(βλέπε επι κοντώ Ντουπλάντις) και κάποια άλλα παραλίγο να σπάσουν(βλέπε Κράουζερ σφαιροβολία, Βάρχολμ 400μ εμπόδια και Βέτερ ακοντισμός).

Το 2021 λοιπόν, κάμποσα παγκόσμια ρεκόρ και σε πολλά αθλήματα αναμένεται να σπάσουν. Και αν όντως συμβεί αυτό, να σπάσουν δηλαδή περίπου στα 10 με 11 παγκόσμια ρεκόρ,  αναμφίβολα θα μιλάμε στο τέλος της αγωνιστικής χρονιάς του 2021 για την χρονιά των παγκοσμίων ρεκόρ. Ας αριθμήσουμε λοιπόν τα ρεκόρ που είναι πιο πιθανό να σπάσουν φέτος.

Αρχικά, ένα παγκόσμιο ρεκόρ που είναι πιθανό να καταρριφθεί το 2021 είναι αυτό του ημιμαραθωνίου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.  το σπάσιμο των ρεκόρ σε αυτές τις αποστάσεις είναι σχεδόν… καθημερινό φαινόμενο. Για αυτό τον λόγο τίποτα δεν αποκλείεται φέτος. Στους άνδρες, το παγκόσμιο ρεκόρ κατέχει ο Κίπγουοτ Κάντι με 57.32 από πέρσι. Στις γυναίκες παγκόσμια ρεκορντγούμαν είναι η Πέρες Τσεπτσιρτσιρ με 1:05:16 επίσης από την περσινή χρονιά.

Το επόμενο ρεκόρ κόσμου που κινδυνεύει κατά την διάρκεια της χρονιάς είναι το 6.15 στον ανοιχτό και 6.18 στον κλειστό του Μόντο Ντουπλάντις στο άλμα επι κοντώ που σημειώθηκαν και τα δύο πέρσι. Ποιος είναι ο κάτοχος τους; Φυσικά, ο ίδιος ο Ντουπλάντις ο οποίος το 2020 έκανε πράγματα και θαύματα σε μια χρονιά που ουσιαστικά κατέληξε να είναι αδιάφορη από πλευράς μεγάλων διοργανώσεων. Με το 2021, να έχει στο πρόγραμμα και τους ολυμπιακούς αγώνες, την διοργάνωση που ο κάθε αθλητής έχει ως όνειρο να αγωνιστεί, το νέο… ατομικό-παγκόσμιο ρεκόρ απο τον Σουηδό θαυματουργό νεαρό, θεωρείται σχεδόν σίγουρο.

Η μεικτή  σκυταλοδρομία 4χ400, η οποία αναμένεται να εμφανιστεί για πρώτη φορά σε ολυμπιακούς αγώνες, αναμένεται να κλέψει την παράσταση και να καταρρίψει το δικό της ρεκόρ που είναι  3:09:34 από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα το 2019.

Η Γιούλιμαρ Ρόχας, η οποία έχει ήδη από πέρσι σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του τριπλούν στον κλειστό στίβο με 15.43, όχι μόνο θα επιδιώξει να κάνει το ίδιο και στον ανοιχτό στίβο, πηδώντας πιο μακριά από το 15.50 της Ινέσα Κράβετς που είναι και το ρεκόρ κόσμου από το 1995,  αλλά σύμφωνα με τα λεγόμενα της θα προσπαθήσει να σπάσει όλα τα κοντέρ και να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα φτάσει τα 16 μέτρα. Να θυμίσουμε πως η Ρόχα αναδείχθηκε αθλήτρια της χρονιάς από την World Athletics για το 2020.

Τα 10.000μ γυναικών, είναι ένα ακόμα αγώνισμα του οποίου το παγκόσμιο ρεκόρ είναι πιθανό να έχει νέο κάτοχο το 2021. Το 29::17:45 της Αλμάζ Αγιάνα από το 2016 κινδυνεύει από την Λετεντσέμπετ Γκίντει αλλά και την Σιφάν Χασάν. Αν δεν έχει σπάσει μέχρι τον τελικό των ολυμπιακών αγώνων, σε εκείνη την κούρσα και με τις δύο να βρίσκονται -αν όλα πάνε καλά- εκεί το ρεκόρ θα είναι παρελθόν πριν καν ακουστεί το ‘μπαμ’ του αφέντη .

Στα 400μ με εμπόδια σε άνδρες και γυναίκες αναμένεται να δούμε φοβερά πράγματα την φετινή σεζόν. Στους άνδρες το ενδιαφέρον θα είναι κυρίως  μονόπλευρο για το αν τελικά θα καταφέρει να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Κέβιν Γιάνγκ που κρατάει από την Βαρκελώνη το 1992, ο φοβερός Νορβηγός Κάρστεν Βάρχολμ. Μιας και τα δύο τελευταία χρόνια έχει δείξει πως βρίσκεται τουλάχιστον ένα επίπεδο παραπάνω σε σχέση με τους διώκτες του. Να θυμίσουμε, πως πέρσι παρά την παράξενη χρονιά και τους λίγους αγώνες, ο Βάρχολμ βρέθηκε μια ανάσα από το 46:78 του Γιάνγκ, καθώς έκανε 46:87. Από την άλλη πλευρά στις γυναίκες θα έχουμε μεγάλη μάχη τόσο μέσα στην χρονιά όσο όμως ακόμα περισσότερο στον τελικό των ολυμπιακών αγώνων. Εκεί, οπού Νταλάιλα Μοχάμαντ και Σίντει Μακλάφλιν θα κοντραριστούν για το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και πιθανόν η νικήτρια να χρειαστεί να κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ.  Αξίζει να σημειωθεί πως το 2019 η Μοχάμαντ έκανε 2 παγκόσμια ρεκόρ με το ένα μάλιστα να σημειώνεται στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Ντόχα. Με την δεύτερη τότε Μακλάφλιν να τερματίζει την κούρσα της σε γρηγορότερο χρόνο από το προηγούμενο ρεκόρ κόσμου. Καταλαβαίνετε  τι μας περιμένει…

Ο Κρίστιαν Τέιλορ στο παρελθόν είχε δηλώσει πως θα ήθελε μέχρι το τέλος της καριέρας του να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ στο τριπλούν του Τζόναθαν Έντουαρντς, που είναι 18:29 και κρατάει από  το 1995. Για τον 30χρονο πλέον Τέιλορ, φαντάζει ως η τελευταία του ευκαιρία φέτος να σπάσει το συγκεκριμένο ρεκόρ. Μένει να φανεί αν όντως θα συμβεί.

Ένα ακόμα άθλημα στο οποίο την περσινή χρονιά είδαμε απίστευτα πράγματα είναι η σφαιροβολία των ανδρών, όπου αρκετοί αθλητές πλησίασαν τα 23 μέτρα. Αυτός που έφτασε βέβαια πιο κοντά από ποτέ στο παγκόσμιο ρεκόρ του Ράντι Μπάρνς είναι ο εξωπραγματικός Ράιαν Κράουζερ, ο οποίος έχει ρίξει βολή στα 20.20 με 9κιλη σφαίρα, ενώ έκανε ρεκόρ πέρσι 22.91 με την κανονική σφαίρα.  Το παγκόσμιο ρεκόρ λοιπόν ειναι πιθανό να σπάσει.

Τέλος, ο ακοντισμός έφτασε και αυτός πολύ ψηλά με τον Γιοχάνες Βέτερ, να ρίχνει μια τεράστια βολή στα 97.76 που αποτελεί και την δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Λίγα εκατοστά μόλις, πίσω από το μεγάλο 98.48 του Γιάν Ζελέζνι. Θα καταφέρει ο Γερμανός το 2021 να κάνει δικό του το ρεκόρ;

 

 

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Στίβος: Το 2021 μπορεί να είναι η χρονιά των παγκοσμίων ρεκόρ», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Τάσος Βουγιουκλίδης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.