Προχωρά με σκανδαλώδη τρόπο η ιδιωτικοποίηση των χώρων αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ. Πολλά τα ερωτήματα για Στασινόπουλο, Κωνσταντακόπουλο.

Προχωρά με σκανδαλώδη τρόπο η ιδιωτικοποίηση των χώρων αντισφαίρισης του ΟΑΚΑ. Πολλά τα ερωτήματα για Στασινόπουλο, Κωνσταντακόπουλο.

Το ξεπούλημα των γηπέδων τένις στο ΟΑΚΑ, για την ακρίβεια το δώρο της πολιτείας στα φιλικά τζάκια για το οποίο ανέφερε το Sportime προ ημερών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο Γιάννης Ιπποκράτης Στασινόπουλος και εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου είναι έτοιμοι να λάβουν «κοψοχρονιά» τεράστιες εκτάσεις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μέχρι την 21η Φεβρουαρίου μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν προσφορές για το ΟΑΚΑ. Οι προσφορές ήταν οι… εξής μία. Καμία έκπληξη, διότι ήταν έτσι γραμμένη η διάταξη που δεν θα μπορούσε καμία άλλη εταιρεία πλην της «Στάδιο 2020 ΑΕ» να καταθέσει φάκελο.

Διότι, στον φωτογραφικό διαγωνισμό υπήρχε ως προαπαιτούμενο η διετής εμπειρία στη διαχείριση παρόμοιων δομών. Η «Στάδιο 2020 ΑΕ», η οποία ανήκει κατά 90% στους Γιάννη Ιπποκράτη Στασινόπουλο και την ΤΕΜΕΣ ΑΕ, εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, δημιουργήθηκε το 2020 (όπως αναγράφεται και στην ονομασία της άλλωστε) ακριβώς γι’ αυτό τον σκοπό. Για να μην υπάρχει «αντίπαλος» που θα είναι σε θέση να «ματσάρει» την πρόταση. Σε διαφορετική περίπτωση, η τιμή εκκίνησης των 15.000 ευρώ θα ήταν ελκυστική για κάθε επιφανή Έλληνα επιχειρηματία.

Η αξιολόγηση του φακέλου για το ΟΑΚΑ, η απουσία μηχανικού και οι fast track διαδικασίες

Η διαδικασία μπορεί (και πρέπει) να είναι δαιδαλώδης, όμως αν έχεις τον τρόπο και τα μέσα όλα γίνονται τάχιστα. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία για να συμβεί αυτό. Μέσα σε χρόνο d/t η επιτροπή διαγωνισμού άνοιξε τον τεχνικό φάκελο προς αξιολόγηση. Ωστόσο, στην επιτροπή δεν υπήρχε μηχανικός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα μέλος να αρνηθεί να αξιολογήσει.

Ο διευθυντής συντονιστής της επιτροπής και ένας εκ των αναπληρωτών του δεν έχασαν χρόνο. Προσπάθησαν με «μπαλώματα» να κλείσουν την τρύπα και να προχωρήσει ο φάκελος. Βρήκαν μηχανικούς για την τεχνική αξιολόγηση με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Η τεχνική αξιολόγηση ολοκληρώθηκε μέσα σε μόλις μία εβδομάδα από ανθρώπους που δεν είχαν πρότερη εμπειρία σε παρόμοια ζητήματα και εγκρίθηκε άμεσα από την επιτροπή διαγωνισμού.

Εύλογα τα ερωτήματα

Ασφαλώς και οι απορίες που τίθενται είναι εύλογες. Η επιτροπή έπρεπε να έχει προνοήσει και να διαθέτει μηχανικούς στην επιτροπή και μάλιστα των απαραίτητων ειδικοτήτων! Για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκε η τεχνική υπηρεσία του ΟΑΚΑ για παράδειγμα;

Για την οικονομία της συζήτησης όμως, ας υποθέσουμε πως η επιτροπή είχε τον δικό της μηχανισμό και εμπιστοσύνη σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Για ποιο λόγο δεν δίνονται τα στοιχεία των μηχανικών που επελέγησαν;

Ποιοι είναι οι μηχανικοί που επελέγησαν;

Με ποια διαδικασία και με ποια κριτήρια κρίθηκαν κατάλληλοι;

Τι ειδικότητες έχουν; Έχουν την τεχνογνωσία να αξιολογήσουν τον φάκελο από τη στιγμή που κάποια μέρη του έργου απαιτούν απόλυτη εξειδίκευση;

Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε και ποιο τεχνικό πρωτόκολλο, ούτως ώστε να πρόλαβαν να κάνουν τεχνική αξιολόγηση προμελετών άνω των πέντε εκατ. ευρώ;

Ερωτήματα που προκύπτουν από την κοινή λογική, διότι η αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ύψος της πραγματικής επένδυσης και βασικό κριτήριο βαθμολογίας των συμμετεχόντων!

Μίσθωμα λίγο πάνω από το τωρινό καθεστώς

Από τη στιγμή που το τεχνικό μέρος «κρίθηκε τακτοποιημένο», στη συνέχεια η επιτροπή προχώρησε στο άνοιγμα της οικονομικής προσφοράς. Αυτή ανέρχεται στο ποσό των 18.000 ευρώ μηνιαίως. Μόλις 3.000 ευρώ περισσότερα δηλαδή από την τιμή εκκίνησης. Ασφαλώς και οι κ. κ. Στασινόπουλος και Κωνσταντακόπουλος γνώριζαν εκ των προτέρων πως θα είναι οι μόνοι πλειοδότες και ίσα που ανέβασαν το αντίτιμο.

Η προσφορά περιλαμβάνει επίσης επτά εκατ. ευρώ σε επενδύσεις, οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την τεχνική αξιολόγηση, που έγινε με τον τρόπο που έγινε. Γρήγορα και πρόχειρα. Σας έχουμε αναφέρει δε, πως αυτή η επένδυση είναι ακόμα ασαφής. Όχι μόνο στον τρόπο που θα γίνει, αλλά ακόμα και στο ποιος θα την επωμιστεί τελικά.

Ας υποθέσουμε όμως, πως η «Στάδιο 2020 ΑΕ» θα είναι αυτή που θα καλύψει τη συγκεκριμένη δαπάνη. Η συνολική προσφορά, λοιπόν, για τα επόμενα 35 χρόνια είναι 18.000Χ12Χ35=7.560.000€. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν τα 7.000.000€ των επενδύσεων και συνεπώς το γενικό σύνολο είναι 7.560.000+7.000.000=14.560.000€, ήτοι 34.666€ μηνιαίως.

Αυτή τη στιγμή το ΟΑΚΑ ήδη εισπράττει 34.000€ μηνιαίως από τους χώρους που ενοικιάζει σε τρίτους! Κομμένα και ραμμένα με τρόπο σκανδαλώδη, μιας και η προσφορά μηνιαίου τιμήματος και επενδύσεων συμπίπτει με τα ήδη υπάρχοντα ενοίκια. Για την ακρίβεια τόσο όσο παραπάνω. Σε διαφορετική περίπτωση (αν δεν ήταν δηλαδή μεγαλύτερο το αντίτιμο), η προσφορά θα θεωρούνταν άκυρη.

ΟΑΚΑ: Ακόμα περισσότερα ερωτηματικά σε σχέση με την «επένδυση»

Σε ότι έχει να κάνει με την επένδυση των επτά εκατ. ευρώ, σας είπαμε, υπάρχει μόνο ασάφεια. Τα συμφραζόμενα όμως μόνο ένα συμπέρασμα βγάζουν. Το πιθανότερο σενάριο θέλει να υπάρχουν προτεινόμενα κτίρια προς ανέγερση στην προσφορά της «Στάδιο 2020 ΑΕ».

Ισχύει άραγε κάτι τέτοιο; Κι αν ισχύει, με ποιο συντελεστή δόμησης θα ανεγερθούν αυτά, όταν για το συγκεκριμένο ακίνητο δεν υπάρχει υπόλοιπο στον συντελεστή; Σχεδιάζεται κάποια αλλαγή στο χωροταξικού; Κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, πως είναι δυνατόν να το γνωρίζει εκ προοιμίου η «Στάδιο ΑΕ»;

Επίσης, το πρόσφατο ΦΕΚ που βιαστικά επινοήθηκε και η δημοσίευση του εσωτερικού κανονισμού του ΟΑΚΑ επιτρέπει ενοικίαση μόνο μέχρι 12 έτη και όχι 35!

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, άρον άρον, ο διευθυντής συντονιστής και ένας εκ των αναπληρωτών μάζεψαν τις υπογραφές των μελών της επιτροπής, για να αναδείξουν προσωρινό μειοδότη τη «Στάδιο 2020 ΑΕ». Αναμένεται η εισαγωγή του θέματος προς έγκριση στο Δ.Σ. του ΟΑΚΑ.

Έντονες οι αντιδράσεις από όλες τις πλευρές

Φυσικά όλο αυτό το σκάνδαλο που έχει δημιουργηθεί δεν έχει μείνει στο απυρόβλητο. Οι αντιδράσεις γι’ αυτό το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας είναι έντονες. Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων του ΟΑΚΑ αποφάσισε να καταγγείλει την φωτογραφική διαδικασία και ανακοίνωσε πως θα προσφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο για την ακύρωση του διαγωνισμού.

Η ΕΦΟΑ, εξέδωσε ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα, ζητώντας την επιστροφή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του τένις στην ομοσπονδία του τένις και μάλιστα με καλύτερους όρους από την προσφορά της «Στάδιο 2020 ΑΕ».

Την περασμένη Πέμπτη, ο ισχυρός άνδρας του τένις, εκπρόσωπος της ΕΦΟΑ στην ΕΟΕ και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Σπύρος Ζαννιάς, με επιστολή του ζήτησε από τον Πρόεδρο Σπύρο Καπράλο να τεθεί το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη στην προσεχή Ολομέλεια της ΕΟΕ την 29η. Μαρτίου.

Δείτε την επιστολή για τους χώρους τένις του ΟΑΚΑ


Στο όλο ζήτημα έχουν παρέμβει Κοινοβουλευτικά και με ανακοινώσεις τους ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, καθώς και η παράταξη του Λευτέρη Μαγιάκη, Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι, στον Δήμο Αμαρουσίου, καθώς και ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης με ανακοίνωσή του. Έχετε ενημερωθεί για όλες τις αντιδράσεις κομμάτων και αρμόδιων φορέων από το Sportime.

Στασινόπουλος και Κωνσταντακόπουλος εμπλέκουν το όνομά τους

Τόσο ο Γιάννης Ιπποκράτης Στασινόπουλος, όσο και η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου έχουν διαγράψει μια πετυχημένη πορεία στο «διοικείν» και στο «επιχειρείν». Η άμεση εμπλοκή τους σε αυτή τη φωτογραφική διάταξη, με τους σκανδαλώδεις όρους αφενός τους αφήνει έκθετους κι αφετέρου εγείρει ερωτήματα και κακούς λογισμούς. Σε σημείο που να αναρωτιέται κανείς πως οι αυξήσεις των τιμών σε μέταλλα και μεταφορές έχει δημιουργήσει προβλήματα στους ομίλους των εμπλεκόμενων. Ειδικά σε αυτόν που ηγείται ο Γιάννης Ιπποκράτης Στασινόπουλος. Δεν θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως μέσω του ΟΑΚΑ καλύπτει τη «χασούρα»;