Πως και πότε θα μπορούν οι ομάδες να κάνουν χρήση του βίντεο

Η… γκρίνια για την φάση που άλλαξε την ροή του αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, έφερε αποτελέσματα, καθώς η ΕΣΑΠ ανακοίνωσε πως από σήμερα (3/11) το video referee μπαίνει σε όλα τα ματς της Volley League!

Η Λίγκα με μια ανακοίνωσή της, ανέφερε πως πήρε το «ΟΚ» από όλους τους εμπλεκόμενους και έτσι οι ομάδες θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν ένσταση για έναν πόντο στα ματς, αρχής γενομένης σήμερα στο ματς Ηρακλής – Ολυμπιακός. Το μόνο θέμα είναι βέβαια πως θα χρησιμοποιείται προς το παρόν μόνο στα παιχνίδια που έχουν τηλεοπτική κάλυψη.

Η ανακοίνωση της ΕΣΑΠ:

«Μετά και την επίσημη απάντηση της Ε.Ρ.Τ.Α.Ε. πως μπορεί να υποστηρίξει τεχνικά το VIDEO REFEREE στους τηλεοπτικούς αγώνες του πρωταθλήματος, η Ε.Σ.Α.Π. ανακοινώνει πως από τους αγώνες της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Volley League 2018-19 θα υπάρχει η δυνατότητα «βίντεο ρέφερι» σύμφωνα με τους κανονισμούς που προβλέπονται από την προκήρυξη (άρθρο 10.5).

Η Ε.Σ.Α.Π. απέστειλε επιστολή προς όλα τα Τ.Α.Α. και την Κ.Ε.Δ. ώστε από τους τηλεοπτικούς αγώνες Ηρακλής – Ολυμπιακός και Κομοτηνή – ΑΕΚ να γίνει χρήση του VIDEO REFEREE σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η προκήρυξη και για τους τελικούς του πρωταθλήματος».

Πως χρησιμοποιείται από τις ομάδες

Το βίντεο σύμφωνα με τον κανονισμό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί δύο φορές από κάθε ομάδα, στα τέσσερα σετ του παιχνιδιού. Αν το ματς πάει σε πέμπτο σετ, έχουν δικαίωμα για άλλη μια χρήση του. Αν στο βίντεο, η ομάδα που έκανε ένσταση δικαιωθεί, τότε παραμένουν οι ευκαιρίες που έχει για ένσταση (αν στην πρώτη ένσταση δηλαδή που θα κάνει στο ματς δικαιωθεί, τότε θα κρατήσει τις δύο που έχει δικαίωμα στα τέσσερα σετ).

Αν η φάση ακόμη και από το βίντεο, δεν είναι ξεκάθαρη, παραμένει το σφύριγμα των διαιτητών, χωρίς να χρεώνεται με μία ένσταση η ομάδα που την έκανε.

Δικαίωμα για ένσταση έχουν οι ομάδες σε 4 περιπτώσεις.

Α. Για το αν η μπάλα έχει σκάσει εκτός ορίων του κυρίως αγωνιστικού χώρου.

Β. Για το αν υπάρχει πάτημα της τελικής γραμμής κατά την εκτέλεση ενός σερβίς

Γ. Για το αν υπάρχει αντικανονικό πάτημα της επιθετικής ζώνης από παίκτη της αμυντικής ζώνης.

Δ. Για το αν υπάρχει αντικανονική επαφή με το φιλέ.