menu
Ρόμπερτ Γουάντλοου, ο ψηλότερος όλων των εποχών (vids+pics)


Αν το προσωνύμιο «αγαθός γίγαντας» ταιριάζει περισσότερο σε κάποιον από κάθε άλλον στον πλανήτη γη, τότε αυτός είναι ο Ρόμπερτ Γουάντλοου. Πρόκειται για τον ψηλότερο άνθρωπο στην ιστορία,  ο οποίος έχει καταγραφεί με επίσημα στοιχεία από το βιβλίο «Γκίνες». Αντίκριζε τον κόσμο από τα 2 μέτρα και 72 εκατοστά και είχε τόσο μεγάλη ψυχή και καλοσύνη, ίσα με το… μπόι του.

Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου συμπληρώνονται 79 χρόνια από τον θάνατό του και περίπου 101 από τη γέννησή του, καθώς ο Ρόμπερτ Γουάντλοου παρέμεινε σε αυτή τη γη για μόλις 22 χρόνια. Ο τόσο σύντομος βίος του δεν τον εμπόδισε όμως να ταυτιστεί με την ευγένεια, το ήθος και την θέληση για ζωή. Και να μνημονεύεται μέχρι και τις μέρες μας, διαθέτοντας ακόμη και το δικό του άγαλμα – σημείο αναφοράς.

Η αιτία του κακού

Ο Ρόμπερτ Πέρσινγκ Γουάντλοου γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1918 στο Άλτον του Ίλινοϊς. Ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε παιδιά του Χάρολντ Γουάντλοου και της Αντι Τζόνσον. Όταν γεννήθηκε ζύγιζε 3,8 κιλά και είχε ύψος 51 πόντους, αριθμοί φυσιολογικοί. Γρήγορα όμως οι γονείς του κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά…

Σε λιγότερους από έξι μήνες το βάρος του εκτοξεύθηκε στα 14 κιλά, ενώ στα πρώτα του γενέθλια το ύψος του άγγιξε το 1 μέτρο και 7 εκατοστά! Στην ηλικία των 10 ήταν σχεδόν δίμετρος (1.96μ.), ενώ στα 14 μπορούσε να κοιτάξει στα μάτια τον Γιάο Μινγκ έχοντας φτάσει τα 2.26. Όταν δε ενηλικιώθηκε το 1936, αντίκριζε τον κόσμο από τα 2.54, και ζύγιζε 177 κιλά!

Σύμφωνα με τους γιατρούς ο Ρόμπερτ Γουάντλοου έπασχε από μια υπερπλασία της υπόφυσης, πάθηση που προκαλούσε ταχεία και υπερβολική ανάπτυξη. Η πάθηση αφορά μια ανωμαλία του επιπέδου των αυξητικών ορμονών στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και λίγο πριν πεθάνει το σώμα του συνέχιζε να αναπτύσσεται και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι θα σταματούσε ποτέ!

Δείτε εδώ όλα τα προγνωστικά στοιχήματος

Στις μέρες μας μια τέτοια πάθηση θα θεραπευόταν σχετικά εύκολα (με επέμβαση και ορμονοθεραπείες), ωστόσο εκείνη την εποχή ήταν κάτι άγνωστο και ουσιαστικά ήσουν καταδικασμένος…

Ρόμπερτ Γουάντλοου: Δίψα για μόρφωση και ζωή

Παρά τη διαφορετικότητά του, που τον έκανε πασίγνωστο σε όλες τις ΗΠΑ, ο Ρόμπερτ ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή. Κι ας τον αντιμετώπιζαν ως «αξιοθέατο», ή «φρικιό» ή τέλος πάντων κάτι το τουλάχιστον περίεργο. Είχε στόχους, όνειρα και φιλοδοξίες προκείμενου να πετύχει σε διάφορους τομείς και γενικότερα να ζήσει μια όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή.

Πήγε κανονικά στο σχολείο του Άλτον, ενώ στη συνέχεια, το 1938, φοίτησε στο Shurtleff College σπουδάζοντας νομικά. Μάλιστα θέλοντας να συμπληρώσει τη μόρφωσή του, τον επόμενο χρόνο έγινε δεκτός από το φημισμένο Grand Lodge of Illinois Α.F.& A.M. για την απόκτηση πτυχίου Μάστερ. Ο Ρόμπερτ ήταν ένα ιδιαίτερα φιλικό και ανοικτό παιδί, κάτι που τον έκανε δημοφιλή και αγαπητό. Προσπαθούσε να είναι ευγενικός με όλους, ωστόσο το τεράστιο κορμί του, ειδικά για την εποχή, τον έφερνε συχνά – πυκνά σε άβολη θέση.

Κι αυτό καθώς όλοι ήθελαν τον περιεργαστούν, να συγκρίνουν τους εαυτούς τους μαζί του, γεγονός που τον έκανε να αισθάνεται ως… εξωγήινος.

Ρόμπερτ Γουάντλοου: Η εξέλιξη του ύψους του

Ρόμπερτ Γουάντλοου: Στο περίφημο τσίρκο «Ρίνγκλινγκ»

Πέρα από τις σπουδές του, το 1936 ο Ρόμπερτ Γουάντλοου είχε αποδεχθεί την πρόταση του φημισμένου εκείνη την εποχή τσίρκου των αδελφών Ρίνγκλινγκ. Έτσι συμμετείχε σε περιοδείες, αποτελώντας πάντοτε το «αξιοθέατο» για το αδηφάγο κοινό που διψούσε να δει τον αποκαλούμενο και «ανθρώπινο ουρανοξύστη». Ειδικά όταν έμπαινε σε σύγκριση με τους διάφορους νάνους που είχε το συγκεκριμένο τσίρκο, η αντίθεση ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ένα παπούτσι Νο 44-45, μοιάζει… παιδικό δίπλα σε αυτό του Γουάντλοου!

Ρόμπερτ Γουάντλοου: Παπούτσι Νο 37 αμερικάνικο!

Εν συνεχεία αποδέχθηκε μία ακόμη επαγγελματική πρόταση. Συγκεκριμένα αυτή της εταιρίας International Shoe Company προκειμένου να προωθεί τα παπούτσια της. Ποια θα μπορούσε να είναι άλλωστε η καλύτερη διαφήμιση από κάποιον που φορούσε παπούτσι Νο 37 ΑΑΑ στις ΗΠΑ, όταν το 16 αντιστοιχεί με Νο. 50 για την Ευρώπη!

Γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο δύσκολο ήταν για τον Ρόμπερτ ώστε να βρει ρούχα και παπούτσι εκείνη την εποχή. Ένα του ζευγάρι -το οποίο έπρεπε να γίνει ειδική παραγγελία φυσικά- κόστιζε τότε 100 δολάρια! Αν κάνουμε την αναγωγή σε σημερινά χρήματα τότε το ποσό αυτό ξεπερνά τα 1700 δολάρια.

Η εταιρία δέχθηκε να του παρέχει τα παπούτσια του δωρεάν και έτσι ο νεαρός Γουάντλοου ξεκίνησε μαζί με τον πατέρα του περιοδεία στις ΗΠΑ για να προωθήσει τα προϊόντα της.

Λέγεται μάλιστα ότι επιστρατεύτηκε ένα αυτοκίνητο με εφτά θέσεις και η αφαίρεση της μεσαίας σειράς καθισμάτων για να χωρέσει ο Ρόμπερτ ως συνοδηγός. Σύμφωνα με υπολογισμούς, οι δύο άνδρες ταξίδεψαν σε περισσότερες από 800 πόλεις σε 41 διαφορετικές πολιτείες, το διάστημα 1937-1940.

Ρόμπερτ Γουάντλοου: Οι δυσκολίες και η αρχή του τέλους

Η προσπάθεια για μια νορμάλ ζωή που έκανε ο Ρόμπερτ Γουάντλοου ήταν μεγάλη, ωστόσο η καθημερινότητά του μόνο εύκολη δεν ήταν. Σπίτια, δημόσιοι χώροι και διάφορα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά εμείς ήταν αδύνατο να εξυπηρετήσουν ένα άνθρωπο των διαστάσεών του.

Μάλιστα τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο δύσκολα όταν από ένα σημείο και μετά χρειαζόταν δύο μπαστούνια για να περπατήσει καθώς το τεράστιο κορμί του ήταν αδύνατο να αντέξει τόσο βάρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα 21 του που είχε φτάσει στο ύψος των 2.64μ., ζύγιζε παράλληλα 223 κιλά, τα περισσότερα που κουβαλούσε ποτέ σε όλη τη ζωή του.

Έτσι στα πόδια του, το κάτω μέρος των οποίων δεν ένιωθε πλέον, είχαν τοποθετηθεί ειδικά μεταλλικά στηρίγματα . Δυστυχώς στις 4 Ιουλίου του 1940 κάποιο από αυτά τα μεταλλικά υποβοηθήματα προκάλεσε μια μόλυνση στον έναν αστράγαλο, η οποία και του κόστισε τη ζωή…

Οι γιατροί χρειάστηκε να του κάνουν άμεσα μετάγγιση αίματος και να τον υποβάλλουν σε χειρουργική επέμβαση. Για αρκετά 24ωρα ταλαιπωρήθηκε από πυρετό και 11 μέρες μετά, στις 15 Ιουλίου του 1940 άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του,  στο Μάνιστι του Μίσιγκαν.

Λιγότερο από έναν μήνα πριν το θάνατο του όμως ο Ρόμπερτ Γουάντλοου είχε καταφέρει να γράψει το όνομά του για πάντα στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Μπορεί τα κιλά του να είχαν μειωθεί στα 199, όμως στις 27 Ιουνίου, σε ηλικία 22 ετών και 4 μηνών είχε αγγίξει τα 2 μέτρα και 72 εκατοστά!

Με επίσημα στοιχεία λοιπόν από το «Γκίνες» είχε καταγραφεί ως ο ψηλότερος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας, αφήνοντας στην 2η θέση τον επίσης Αμερικανό Τζον Ρόγκαν (1868-1905) των 2,67μ.

Ρόμπερτ Γουάντλόου: 40.000 κόσμος στην κηδεία του

Όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, ο Ρόμπερτ ήταν εξαιρετικά αγαπητός και δημοφιλής, γι αυτό στο τελευταίο αντίο έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι όλων των ηλικιών! Παρά τη διαφορετικότητά του είχε καταφέρει να γίνει παράδειγμα εγκαρδιότητας και φιλίας, ενώνοντας τους ανθρώπους γύρω του.

Όσο για τις διαστάσεις στο φέρετρό του; Κρατηθείτε: Ηταν 3.28 μέτρα μήκος, 81 εκατοστά πλάτος, 76 εκατοστά βάθος ενώ ζύγιζε 450 κιλά! Έτσι για να τον μεταφέρουν χρειάστηκαν 12 άνθρωποι.

Να σημειώσουμε οτι για αρκετό καιρό μετά την ταφή του, η οικογένειά του φοβόταν μήπως ο τάφος του πέσει θύμα τυμβωρύχων, για οικονομική εκμετάλλευση. Λέγεται πως ο πατέρας του Χάρολντ δεν επέτρεψε να εξεταστεί το σώμα του νεκρού γιου του και μάλιστα πάνω από τον τάφο του φρόντισε να ρίξει ενισχυμένο τσιμέντο.

Επιπλέον κατέστρεψε όλα τα γιγαντιαίων διαστάσεων προσωπικά αντικείμενα του Ρόμπερτ, έτσι ώστε να μην υπάρξει δυνατότητα εκμετάλλευσης από κάποιους επιτήδειους.

Ρόμπερ Γουάντλοου: Τιμές και κληρονομία

Προς τιμήν του «αγαθού γίγαντα» στήθηκε από το 1986 άγαλμα φυσικών διαστάσεων στην College Avenue στο Άλτον όπου γεννήθηκε, ενώ απέναντι υπάρχει και φυσικό μουσείο με προσωπικά του αντικείμενα (παπούτσια, φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα κ.α.). Ακόμη, σε κοντινή περιοχή έχει μεταφερθεί και το δύο δωματίων σπίτι όπου διέμενε με την οικογένεια και τα αδέλφια του.

Επίσης αγάλματά του υπάρχουν σε διάφορα μέρη, όπως π.χ. στην Κοπεγχάγη, ενώ άγαλμα-ρομπότ σε φυσικό μέγεθος υφίσταται στο μουσείο των ρεκόρ Γκίνες. Ετσι οι άνθρωποι μπορούν να συγκρίνουν τις διαστάσεις τους, κάτι που έχουν κάνει χιλιάδες κόσμου, μεταξύ των οποίων και αρκετές διασημότητες, όπως ο Σακίλ Ο’ Νιλ.

Ακόμη κι ο Σακίλ ύψους 2.16μ. μοιάζει… παιδί δίπλα στο φυσικού μεγέθους ομοίωμα του Ρόμπερτ Γουάντλοου

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Ρόμπερτ έχει γίνει και τραγούδι και συγκεκριμένα με τίτλο «The Giant Of Illinois» από τους The Handsome Family το 1998. Παράλληλα, αναφορές έχουν γίνει και από άλλους καλλιτέχνες όπως οι Talking Heads.

Βασιλική Καλιαντή: Η ψηλότερη Ελληνίδα όλων των εποχών

Ο ψηλότερος άνθρωπος του κόσμου εν ζωή στις μέρες μας είναι ο Τούρκος Σουλτάν Κοσέν (γεννημένος το 1982), με επίσημο καταγεραμμένο  ύψος 2,51μ. Μάλιστα ο Κοσέν έχει βρεθεί δίπλα σε φιγούρα φυσικού μεγέθους του Ρόμπερτ Γουάντλοου, με τη διαφορά ανάμεσα τους να είναι εμφανής (21 πόντοι).

Εξάλλου, η ψηλότερη καταγεγραμμένη γυναικά στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι η Κινέζα Ζενγκ Γινλιάν, με ύψος 2, 48μ. που πέθανε σε ηλικία μόλις 17 ετών (1964-1982).

Εξάλλου να σημειωθεί πως μια συμπατριώτισσά μας, η Βασιλική Καλιαντή, συμπεριλαμβάνεται στην λίστα με τις ψηλότερες γυναίκες όλων των εποχών. Με καταγωγή από την Κόρινθο, αντίκριζε τον κόσμο από τα 2,29μ. ύψος, ωστόσο το γεγονός οτι έζησε πολύ παλιά (1882-1904), δεν μας επιτρέψει να έχουμε πολλές πληροφορίες. Κάποια λίγα στοιχεία μόνο από μια εφημερίδα του 1967, ενώ δεν υπάρχουν φωτογραφίες.

Πέθανε σε ηλικία μόλις 22 ετών (κάποιες αναφορές κάνουν την θέλουν να «έφυγε» στα 26), με τις πληροφορίες να λένε οτι τα μάτια της ήταν μεγάλα σαν αυγά όρνιθας! Έπασχε από ακρομεγαλία και λέγεται πως διέθετε χέρια και πόδια τεραστίων διαστάσεων. Κατάφερε να αποφύγει τα τσίρκα, τα οποία την εποχή εκείνη ζητούσαν διακαώς ανθρώπους «τέρατα», ωστόσο καταγράφηκε από το βιβλίο Γκίνες επισήμως.

Πάντως δεν αποκλείεται η Βασιλική να ήταν και ο ψηλότερος άνθρωπος ελληνικής καταγωγής ανεξαρτήτου φύλλου, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει άλλος Ελληνας ακόμη και άνδρας, που να είναι ψηλότερος, με επίσημα στοιχεία.

Ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών

Αναφορικά με τον ψηλότερο μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, είναι ο Λίβυος Σουλεϊμάν Αλί Νασνούς. Ο Νασνούς, που γεννήθηκε το 1943 και πέθανε το 1991 σε ηλικία 47 ετών, είχε ύψος 2,46μ. και ήταν ανάμεσα στους μόλις 20 ανθρώπους στην ιστορία, που έχουν ξεπεράσει τα 8 πόδια. Δηλαδή τα 2,44μ. Εχει μάλιστα παίξει στην ταινία του διάσημου Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι «Satyricon» το 1969.

Ο Αλεξάντερ Σιζονένκο και ο… νάνος Σαμπόνις

Μία ακόμη σημαντική περίπτωση θηριώδους καλαθοσφαιριστή, είναι ο Ουκρανός (τότε Σοβιετικός) Αλεξάντερ Αλεξέγεβιτς Σιζονένκο, που έζησε για 52 χρόνια (1959-2012), Το ύψος του δεν έχει οριστεί με απόλυτη βεβαιότητα και αναφέρεται μεταξύ 2,39μ. έως 2,45μ. Μάλιστα ο Τύπος της εποχής τον σύγκρινε με τον Άρβιντας Σαμπόνις που είχε ύψος 2,21μ. Όπως βλέπετε στην παρακάτω κοινή τους φωτογραφία, ο Λιθουανός άσος μοιάζει σαν… γιος του Σιζοζένκο.

Η ψηλότερη μπασκετμπολίστρια «έφυγε» στη γέννα

Οσον αφορά την ψηλότερη γυναίκα, αθλήτρια του μπάσκετ, είναι η Μαλγκορζάτα (ή Μάργκο) Ντίντεκ από την Πολωνία η οποία μάλιστα αγωνίστηκε για 10 χρόνια στο γυναικείο ΝΒΑ. Η Πολωνή σέντερ είχε ύψος 2,18μ.(!) δυστυχώς όμως έζησε για μόλις 37 χρόνια. Εχοντας γεννηθεί το 1974, έφυγε από τη ζωή το 2011, καθώς υπέστη καρδιακή προσβολή κατά τη γέννηση του τρίτου παιδιού της.

Πέτυχε πάντως σπουδαία πράγματα στην αθλητική της καριέρα, καθώς αγωνίστηκε σε δύο All Star Game, υπήρξε κορυφαία μπλοκέρ στο WNBA για οκτώ σεζόν, αλλά και κορυφαία όλων των εποχών στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες για τον Ρόμπερτ Γουάντλοου

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news