Σφαγή στο Δίστομο: Ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Ναζί στην Κατεχόμενη Ελλάδα, πριν από 77 χρόνια.

Σφαγή στο Δίστομο: Ήταν πρωί της 10ης Ιουνίου του 1944, σαν σήμερα δηλαδή, όταν γερμανικές δυνάμεις των SS ξεκίνησαν από τη Λειβαδιά για την Αράχωβα με σκοπό την εκκαθάριση των αντάρτικων δυνάμεων. Στο Δίστομο ενώθηκαν με άλλη γερμανική ομάδα που είχε ξεκινήσει από την Άμφισσα και προχώρησαν προς το Στείρι. Οι κάτοικοι είχαν λάβει εντολή να μην απομακρυνθούν από την περιοχή μέχρι να επιστρέψουν οι Γερμανοί.

Ωστόσο οι Γερμανοί στη θέση Καταβόθρα δέχθηκαν επίθεση από αντάρτες της ΕΛΑΣ και μετά από σφοδρή μάχη υποχώρησαν, αφήνοντας ωστόσο 15 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες. Οι γερμανικές απώλειες ανήλθαν σε 6 νεκρούς και 15 τραυματίες.

Οι Γερμανοί απέδωσαν την επίθεση του ΕΛΑΣ σε ειδοποίηση των κατοίκων του Διστόμου και επέστρεψαν στο χωριό για να εκδικηθούν. Με διαταγή του διοικητή τους, υπολοχαγού Χανς Ζάμπελ, το Δίστομο πυρπολήθηκε και 218 κάτοικοι (114 γυναίκες και 104 άνδρες) εκτελέστηκαν απάνθρωπα. Μεταξύ των νεκρών, 45 παιδιά και έφηβοι και 20 βρέφη.

Η θηριωδία και το αποτρόπαιο περιστατικό έγινε αμέσως γνωστό μέσω του BBC και προκάλεσε την κατακραυγή της διεθνούς κοινής γνώμης. Η Γερμανική Διοίκηση της Αθήνας έριξε τις ευθύνες στους κατοίκους του Διστόμου, καθώς δεν συμμορφώθηκαν, όπως αναφέρουν, στις στρατιωτικές εντολές που είχαν δώσει.

Μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, το Ελληνικό Γραφείο Εγκληματιών Πολέμου μπόρεσε να ανακαλύψει τον υπεύθυνο της Σφαγής, Χανς Ζάμπελ, ο οποίος είχε καταφύγει στο Παρίσι και είχε συλληφθεί. Οι γαλλικές αρχές τον παρέδωσαν στις ελληνικές, οι οποίες τον προφυλάκισαν.

Τον Αύγουστο του 1949 ομολόγησε την έκταση των γερμανικών θηριωδιών στο Δίστομο, αλλά δικαιολογήθηκε ότι εκτελούσε διαταγές ανωτέρων του. Κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, ο Ζάμπελ εκδόθηκε προσωρινά στη Δυτική Γερμανία για άλλη υπόθεση, αλλά δεν επέστρεψε ποτέ στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

MasterChef τελικός: Όταν ο Κοντιζάς έπαιζε σε spot για το κυκλοφοριακό της Πάτρας!

Μακρόν: Τον χαστούκισαν σε ζωντανή σύνδεση! (vid)

«Ψυχρή λίμνη» – Το φαινόμενο πίσω από την κακοκαιρία σε όλη τη χώρα