Στην Ελλάδα βρίσκονται τα πρώτα Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Ασφάλειας Μ1117 ASV, όπως είχατε διαβάσει στο Sportime στις αρχές του μήνα.

Εντάσσονται στον Ελληνικό Στρατό τα πρώτα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117.

Στην Ελλάδα βρίσκονται τα πρώτα Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Ασφάλειας Μ1117 ASV, όπως είχατε διαβάσει στο Sportime στις αρχές του μήνα.

Ο Στρατός Ξηράς, διαθέτει ήδη υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για νέα «έξυπνα» όπλα προηγμένης τεχνολογίας.

Ανάμεσά τους και τα αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα Μ1117, με την συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ να προβλέπει την παραχώρηση 1.200 οχημάτων τέτοιου τύπου. Eννιακόσια θα χρησιμοποιηθούν επιχειρησιακά, ενώ τα άλλα 300 θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά.

Το σύνολο των τεθωρακισμένων θα φτάσει σταδιακά στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Τι θα προσφέρουν τα Μ1117 στον Στρατό Ξηράς

Το M-1117 ζυγίζει 13,4 τόνους και έχει μήκος 6 μέτρα, πλάτος 2,6 μέτρα και ύψος 2,6 μέτρα. Το όχημα κινείται από έναν πετρελαιοκινητήρα Cummins 8,3 λίτρων που αποδίδει 260 ίππους η μέγιστη ταχύτητα του αγγίζει τα 100 χιλιόμετρα την ώρα περίπου και η αυτονομία του ξεπερνά τα 650 χιλιόμετρα.

Μπορεί να μεταφέρει πέντε άτομα, ενώ ο οπλισμός που έφερε όταν κινούνταν για τον αμερικανικό στρατό περιελάβανε ένα πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και έναν αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων Mk.19 των 40 χιλιοστών.

Τα οχήματα διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG).

Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου «run flat», είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και όταν δεχθεί πυρά. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι δυσεύρετα.