Η υπηρεσία τροφίμων και ποτών της Αμερικής, έδωσε το πράσινο φως στο IDx-DR, ένα ειδικό λογισμικό που θα μπορεί να ανιχνεύει οφθαλμικές παθήσεις χωρίς την παρουσία γιατρού για την ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, απλά θα τσεκάρει φωτογραφίες ασθενών και μέσω του αμφιβληστροειδή τους θα “καταλαβαίνει” αν νοσούν. Ο αλγόριθμος του μηχανήματς, θα εξετάζει πρώτα...

Η υπηρεσία τροφίμων και ποτών της Αμερικής, έδωσε το πράσινο φως στο IDx-DR, ένα ειδικό λογισμικό που θα μπορεί να ανιχνεύει οφθαλμικές παθήσεις χωρίς την παρουσία γιατρού για την ανάγνωση των αποτελεσμάτων. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, απλά θα τσεκάρει φωτογραφίες ασθενών και μέσω του αμφιβληστροειδή τους θα “καταλαβαίνει” αν νοσούν.

Ο αλγόριθμος του μηχανήματς, θα εξετάζει πρώτα πόσο καθαρή ανάλυση έχει η εκάστοτε φωτογραφία και στην συνέχεια θα αναλύει τα δεδομένα, προκειμένου να ανγνωρίσει αν ο ασθενής πάσχει από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μια μορφή ασθένειας των ματιών κάτα την οποία, υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού. Πρόκειται για μια εξαιρετικά συνηθισμένη επιπλοκή που συμβαίνει στα άτομα με διαβήτη και αριθμεί περίπου 200.000 ασθενείς το χρόνο.

Σε μια σημαντική δκιμή με περίπου 900 φωτογραφίες, το IDx-DR, έπεσε μέσα στο 87% των περιπτώσεων.  Είναι λοιπόν ένα εξαιρετικά χρήσιμο βήμα για την ιατρική και κάτι που σίγουρα θα διευκολύνει την ζωή επιστημόνων και ασθενών στο μέλλον!