Τι αναφέρουν στην Τουρκία για την Ελλάδα και τα F-35

Τι αναφέρουν στην Τουρκία για την Ελλάδα και τις επαφές με την αμερικανική πλευρά

Τουρκία: Αναφορά στην Ελλάδα και την προσπάθεια αγοράς των F-35 από τις ΗΠΑ, έκαναν σήμερα (24/11) ιστοσελίδες της γειτονικής χώρας.

Διαβάσατε αρχικά στο Sportime τι πιστεύουν οι Ρώσοι για τα «γαλανόλευκα» σχέδια με τα συγκεκριμένα μαχητικά.

Σχετικά με όσα λένε στη γειτονική χώρα, παρατίθεται ενδεικτικά ένα απόσπασμα από το δημοσίευμα της «Milliyet»:

«Τα ελληνικά Mέσα έγραψαν ότι η Αθήνα, η οποία κυνηγά τα πολεμικά αεροσκάφη που αγόρασε η Τουρκία, θα δυσκολευτεί να πάρει αυτό που θέλει από την Ουάσιγκτον.

Το κόστος των F-35 αποτελεί ακόμη ένα από τα σημεία που φοβίζουν την Ελλάδα.

Αν και πηγές προσκείμενες στο θέμα λένε ότι οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά είναι πολιτικές, το πρόβλημα εδώ είναι τα οικονομικά δεδομένα.

Πρόσφατα, ωστόσο, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα για διαθεσιμότητα υλικού και εκτιμώμενες τιμές για το F-35.

«Κρίση με την Τουρκία θα φέρουν οι ΗΠΑ»

Οι ΗΠΑ, οι οποίες τάχθηκαν ανοιχτά στο πλευρό της Ελλάδας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, προχωρούν σε μια επίσημη κίνηση που θα προκαλέσει κρίση με την Τουρκία, σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα ζήτησε επισήμως αεροσκάφη F-35 από τις ΗΠΑ πριν από το τέλος του 2020 και μέχρι τον Ιούνιο του 2021, είχε υποβληθεί νομοσχέδιο από τον Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Στη Γερουσία εξετάζεται τώρα το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας που έφερε στην ημερήσια διάταξη ο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος είναι γνωστός για την αντίθετη στάση του με την Τουρκία.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021» έχει συμπεριληφθεί ως τροπολογία στο πακέτο προϋπολογισμού για την άμυνα των ΗΠΑ (NDAA).

Η εξέλιξη αυτή ίσως ανοίξει τον δρόμο για την ταχεία ψήφιση του νομοσχεδίου.

Τώρα το πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Γερουσίας, έπειτα από την Ημέρα των Ευχαριστιών (σ.σ. 25 Νοεμβρίου).

Θα ακολουθήσει συζήτηση, κατά την οποία θα προκύψει ένα τελικό κείμενο που θα γίνει νόμος, μεταξύ

  • Βουλής
  • Γερουσίας

Το Κογκρέσο θεωρεί ότι είναι συμφέρον για τις ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ελλάδα να διακόψει την τρέχουσα εξάρτησή της από τον ρωσικό εξοπλισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ 2022 και 2026, προβλέπεται να δοθεί στην Αθήνα ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 25.000.000 δολαρίων».