Τσεσμέ: Με μπαμπεσιά οι Τούρκοι πάνε να κοροϊδέψουν την Αθήνα


Διονύσης Αντωνέλλος

Τσεσμέ: Με μπαμπεσιά οι Τούρκοι πάνε να κοροϊδέψουν την Αθήνα


Τσεσμέ: Με μπαμπεσιά οι Τούρκοι θέλουν να υποστηρίξουν πως δεν θα κάνουν έρευνες στον βυθό, άρα δεν χρειάζεται να… ανησυχεί η Ελλάδα για την υφαλοκρηπίδα της.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίοι κλήθηκαν να αξιολογήσουν, την αντίδραση της Ελλάδας για το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, ανέφεραν πως οι έρευνες του Τσεσμέ, «δεν καλύπτουν τον βυθό» και θα πραγματοποιηθούν «σε πλήρη συμμόρφωση με τη Σύμβαση της Βέρνης του 1976».

Οι τουρκικές πηγές υπενθύμισαν ότι «παρόμοιες δραστηριότητες είχαν πραγματοποιηθεί πρόσφατα από την Ελλάδα», τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2020, από «το ερευνητικό σκάφος του ελληνικού ναυτικού HS Naftilos», στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Λέσβου και στα βόρεια του νησιού της Χίου, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών υδάτων».

Άρα οι Τούρκοι αναφέρουν πως το τουρκικό υδατογραφικό δεν θα κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή τον βυθό.

Βέβαια, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Το τουρκικό πλοίο θα κάνει, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη, απεικόνηση του ανάγλυφου του ελληνικού βυθού, άρα θα κάνει έρευνα επί του βυθού, άρα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί η άποψη πως το τουρκικό υδατογραφικό κάνει χαρτογράφηση του ανάγλυφου του βυθού για τα τουρκικά υποβρύχια, σε αντίθεση με το Oruc Reis που έκανε έρευνες για πετρέλαιο και αέριο.

Αυτή είναι η μυστική αποστολή του Τσεσμέ στο Κεντρικό Αιγαίο, να δείξει το δρόμο στα τουρκικά υποβρύχια.

Οι Τούρκοι φέρουν βαρέως την ήττα τους το καλοκαίρι στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το Τσεσμέ με την… πρόφαση της χαρτογράφησης του βυθού για την δημιουργία χαρτών για την ναυσιπλοϊα, στην ουσία θέλει να αποτυπώσει το ανάγλυφο του βυθού, ώστε να μην την… πατήσουν ξανά τα τουρκικά υποβρύχια, τα οποία δεν τολμούσαν να βγουν στο Αιγαίο το περασμένο καλοκαίρι.

Η Άγκυρα δεν ξέχασε τα χουνέρια που πέρασε το καλοκαίρι από τους Έλληνες, έτσι προετοιμάζεται για το μέλλον.

Ποτέ δεν κατάφεραν οι Τούρκοι να βρουν τα ελληνικά υποβρύχια, έτσι δεν θέλουν να την… ξαναπατήσουν.

Πολλές ήταν οι επιτυχίες των Ελλήνων επί των Τούρκων στον ουρανό καθώς και πάνω και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, από την αρχή της ελληνοτουρκικής κρίσης το καλοκαίρι έως και σήμερα.

Όπως διαπίστωσε και ο πιο δύσπιστος, το επιχειρησιακό επίπεδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων παραμένει υψηλό, με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία να καθηλώνουν τους Τούρκους όπου χρειάστηκε.

Αυτό επίσης που διαπιστώθηκε τις ημέρες τη κρίσης, έως και σήμερα, είναι πως τα ελληνικά υποβρύχια και ειδικά τα τύπου 214 «Παπανικολής» αποτελούν έναν μόνιμο πονοκέφαλο για την Τουρκία.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπάθησαν πολλές φορές να βρουν τα ελληνικά υποβρύχια όμως αυτό στάθηκε αδύνατο.

Μάλιστα τα τουρκικά υποβρύχια πέρασαν δύσκολες ώρες από τους Έλληνες διώκτες τους όσες φορές προσπάθησαν να κάνουν επίδειξη σημαίας κοντά σε κάποια ελληνική ακτή.

Σε κάποιες περιπτώσεις το χουνέρι των Τούρκων έκανε και γύρο του κόσμου.

Αυτό που δεν κατάφεραν οι Τούρκοι είναι όχι να βρουν τα ελληνικά υποβρύχια, αλλά να βρουν τα «καρτέρια» τους, δηλαδή τις κρυψώνες όπου αθόρυβα περιμένουν τους Τούρκους για να τους πλήξουν.

Τα «καρτέρια» αυτά παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό με τους Τούρκους να πονοκεφαλιάζουν κάθε φορά που βγάζουν τα πολεμικά πλοία τους από τα λιμάνια.

Ουσιαστικά βαδίζουν στο άγνωστο, μην έχοντας εικόνα που μπορούν να τους πλήξουν οι Έλληνες.

Τα 214 αποτελούν τα καλύτερα υποβρύχια του τύπου τους στον κόσμο.

Η Ελλάδα μπορεί βάσει τη σύμβασης που έχει με τους Γερμανούς να ενεργοποιήσει την αγορά άλλων έξι 214 (2+2+2) όμως η πλάτες της Γερμανίας στην Τουρκία και η αγορά από την Άγκυρα έξι γερμανικών τύπου 214 έχει εξοργίσει την Αθήνα.

Τα ελληνικά 214 διορθώθηκαν στην Ελλάδα, όμως οι άνθρωποι που δούλεψαν πάνω σ’ αυτά έχουν πλέον αποχωρήσει από τα ελληνικά Ναυπηγεία.

Έτσι η κατασκευή των άλλων γερμανικών υποβρυχίων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση αφού θα πρέπει να εκπαιδευτεί και το προσωπικό των ναυπηγείων.

Διαβάστε επίσης:

Τσεσμέ: Δεν θα κάνουμε έρευνες στον βυθό λένε οι Τούρκοι

Τσεσμέ: Είναι το τουρκικό πολεμικό πλοίο Α 599

Τσεσμέ: Με μπαμπεσιά οι Τούρκοι πάνε να κοροϊδέψουν την Αθήνα

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news

Sportime Extras