Αθήνα

Πριν από 87 χρόνια ακριβώς την ίδια ημερομηνία η Αθήνα είχε παγώσει από τη χιονόπτωση κι έκαναν σκι στην Πλατεία Συντάγματος όπως διαβάζουμε

Το χιόνι στην Αθήνα δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο και η Μήδεια που βρίσκεται σε εξέλιξη μας το φέρνει. Το ξέρετε όμως ότι ακριβώς την ίδια ημερομηνία, πριν από 87 χρόνια η πρωτεύουσα είχε γίνει πολικό τοπίο; Οι λεπτομέρειες είναι συναρπαστικές.

Βρήκαμε τις εφημερίδες της 16ης Φεβρουαρίου 1934 που περιγράφουν την κατάσταση στην Αθήνα. Η κατάσταση στην πρωτεύουσα αλλά και στον Πειραιά ήταν χειρότερη απ’ ότι τώρα. Οι περιγραφές στο ρεπορτάζ είναι πολύ ενδιαφέρουσες, έχουν χιούμορ και φέρνουν στο μυαλό μας μια κατάσταση διόλου συνηθισμένη για την πρωτεύουσα.

Το κορυφαίο γεγονός είναι αυτό που αναφέρει ότι εθεάθησαν περαστικοί με… χιονοπέδιλα!

Εντάξει η φωτογραφία δεν είναι και τόσο καθαρή. Μιλάμε για εφημερίδα 87 ετών. Όμως μπορείτε να καταλάβετε πρώτον ότι σας λέμε την αλήθεια, χωρίς υπερβολή. Και δεύτερον ότι τότε η πρωτεύουσα ζούσε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Η φωτογραφία που βλέπετε δεν είναι από τις Άλπεις. Το αναφέρει και η λεζάντα της εφημερίδας. Είναι από την οδό Σταδίου, πολύ κοντά στην Βουλή και με κατεύθυνση προς την οδό Κολοκοτρώνη! Ήταν 16 Φεβρουαρίου του 1934 και η θερμοκρασία στην Αθήνα ήταν -4 βαθμούς Κελσίου. Το χιόνι είχε σκεπάσει τα πάντα. Και όλα είχαν παραλύσει.

Τα σχολεία ήταν κλειστά. Πολλά καταστήματα επίσης όπως και οι Δημόσιες Υπηρεσίες.

Τα τραμ στις 8 το πρωί ήταν ακίνητα. Μετά τις 10 άρχισαν, μερικά, να κινούνται. Τα λεωφορεία (με το χάλι που είχαν από τη μηδενική συντήρηση) επίσης δεν κινήθηκαν καθόλου.

Εξαιτίας του χιονοπόλεμου τραυματίστηκαν 15 άτομα και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με μώλωπες. Όμως είχαμε και τραγικές επιπτώσεις από την κακοκαιρία. Εξαιτίας του ψύχους έχασαν τρία άτομα τη ζωή τους.

Μπορείτε να διαβάσετε ολοκληρωμένο το άρθρο με αποκόμματα από τα ρεπορτάζ της εποχής στο nikosgrafei.blogspot.com