Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος αποτελεί μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες περιπτώσεις Ελλήνων του πνεύματος αλλά όπως θα διαβάσετε έχει και μια τρομερή ιστορία.

Ο Χρηστομάνος είναι ο άνθρωπος που διέδωσε τον αθλητισμό στην Αυστρία. Δεν είναι αυθαίρετη η διαπίστωσή μας. Αλλά βρήκαμε την ιστορία στην εφημερίδα «ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ» του 1936. Όπου υπήρχε αναδημοσίευση από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Νέος Ελεύθερος Τύπος» της Βιέννης.

Ναι, ο Χρηστομάνος είναι ο Έλληνας χάρη στον οποίο οι Αυστριακοί έμαθαν τον αθλητισμό. Κι άρχισαν να επιδίδονται στα σπορ καθώς μέχρι τότε ούτε που ασχολούνταν.

Κι όλα ξεκίνησαν το 1896. Ήταν η χρονιά που θα αναβίωναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος κυρίως όμως στην Ελλάδα  που θα γινόταν ξανά η κοιτίδα του παγκόσμιου πολιτισμού.

Ένας πανέξυπνος άνθρωπος που νίκησε τους πόνους στη σπονδυλική στήλη. Αν και με σοβαρό πρόβλημα ήταν ενθουσιώδης ειδικά στα αθλήματα του στίβου. Ο Κωνσταντίνος Χρηστομάνος είναι από τους ανθρώπους που αξίζει να διαβάσεις τη ζωή και τη δράση τους.

Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας που είχε ευρωπαϊκή εκδοτική επιτυχία (με το πολυμεταφρασμένο Tagebucher), ενώ θεωρείται ο κατεξοχήν πρωτεργάτης του νεοελληνικού θεάτρου. Η προσπάθεια που έκανε με τη Νέα Σκηνή μνημονεύεται μέχρι τις μέρες μας ως η εκσυγχρονιστική στροφή του θεάτρου μας και η βάση της θεατρικής παιδείας του τόπου. Η γενικότερη συνεισφορά του στο ελληνικό θέατρο παραμένει ανεκτίμητη.

Το μυθιστόρημά του Κερένια κούκλα θα γίνει ταινία το 1916 από τον Μιχάλη Γλητσό (η πρώτη μεταφορά ελληνικού λογοτεχνικού έργου στον κινηματογράφο με πρωταγωνίστρια τη Βιργινία Διαμάντη) και αργότερα σειρά στην ελληνική τηλεόραση. Το 1987 την Κερένια κούκλα διασκεύασε τηλεοπτικά ο συγγραφέας Γιάννης Κανδήλας και παρουσιάστηκε στη ΕΤ-2.

Η προσωπικότητα του Χρηστομάνου και το έργο του συνεχίζουν να προκαλούν ακόμα και σήμερα το ενδιαφέρον λογοτεχνών και ανθρώπων του θεάτρου.

Πέθανε σε ηλικία 44 ετών την 1η Νοεμβρίου του 1911.

Όσο για το τι έκανε με τον Αυστριακό Αθλητισμό; Είναι τρομερές οι λεπτομέρειες και μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στο nikosgrafei.blogspot.com