SPECIALS

Δημήτρης Πρίφτης: Χαμηλό προφίλ, υψηλή ποιότητα

Ο Δημήτρης Πρίφτης οδήγησε την Ούνικς Καζάν στην Euroleague για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2016-2017 και πιστοποίησε ότι είναι μέσα στους κορυφαίους Έλληνες προπονητές.
Δημήτρης Πρίφτης: Χαμηλό προφίλ, υψηλή ποιότητα

Ο Δημήτρης Πρίφτης οδήγησε την Ούνικς Καζάν στην Euroleague για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2016-2017 και πιστοποίησε ότι είναι μέσα στους κορυφαίους Έλληνες προπονητές.

Ο κόουτς Πρίφτης δεν είναι τυχαία περίπτωση. Και ποτέ δεν… έτυχε επειδή πέτυχε. Είναι ένας προπονητής με μεθοδολογία, με στόχευση, με φιλοσοφία. Είναι ένας εξαιρετικά καταρτισμένος κόουτς, με ένα θαυμάσιο τεχνικό επιτελείο (Θωμάς Νίκου και Βασίλης Σίμτσακ) που δε θ’ αφήσει τίποτα στην τύχη.

Οι τρεις αγώνες με την αήττητη μέχρι τη σειρά, Βίρτους Μπολόνια, ήταν μια προσωπική αποθέωση του Έλληνα προπονητή. Απέναντι σε μια ομάδα με σούπερ ταλέντο και προσωπικότητα, η Ούνικς «απάντησε» με μυαλό και τακτική. Με έναν προπονητή που ήξερε καλά πως θα πάρει το 100% από κάθε παίκτη του. Και που είχε τον απόλυτο έλεγχο στον κρίσιμο αγώνα, τον τρίτο, στην Μπολόνια. Η Ούνικς πέτυχε 107 πόντους για πλάκα! Όπως το λέμε… Ακόμα κι όταν οι Ιταλοί πίεσαν, χάρη στην προσωπικότητά τους, η ομάδα του Πρίφτη έμοιαζε άτρωτη. Με φάσεις βγαλμένες από κομπιούτερ και με την αυτοπεποίθηση στα ουράνια.

Και ο κόουτς Πρίφτης, ήρεμος… Μέχρι λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος όταν ξέσπασε κι άρχισε να συγχαίρει έναν προς έναν τους παίκτες και τους συνεργάτες του. Ήταν η μεγάλη του δικαίωση. Και ταυτόχρονα μια ακόμα πιστοποίηση ότι ο κόουτς με το πλέον χαμηλό προφίλ είναι ταυτόχρονα κι εκείνος που διαθέτει σούπερ υψηλή ποιότητα. Κι εκτός από άριστη τεχνική κατάρτιση έχουμε να κάνουμε και με αδαμάντινο χαρακτήρα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην πρώτη του δουλειά ως head coach έκανε την υπέρβαση. Επί δύο σερί σεζόν, ο Πρίφτης είχε την Καβάλα στην πρώτη εξάδα του πρωταθλήματος ενώ έφτασε και στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Με υπερβάσεις που έφτασαν ακόμα και σε νίκη επί του Παναθηναϊκού (σεζόν 2011-2012) και με μπάσκετ που θαύμαζαν όλοι.

Ακόμα και σε μια σεζόν που κύλησε «στραβά» (2012-2013) στον Ίκαρο Καλλιθέας, ο Πρίφτης πάλι νίκησε τον Παναθηναϊκό. Και μετά από μια περίοδο στον Κολοσσό που έκλεισε ως ασίσταντ του Φραγκίσκου Αλβέρτη (η «παρέα της Γλυφάδας») στον Παναθηναϊκό, ο Πρίφτης ανέλαβε τον Άρη.

Εκεί έμεινε για τρία χρόνια και συγκεκριμένα ως την περίοδο 2016-2017. Ο Άρης επί των ημερών του ήταν ομάδα με αρχή, μέση και τέλος. Ο ίδιος αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς, το 2016.

Ακόμα και στην τελευταία του σεζόν που τα προβλήματα οικονομικής φύσεως ήταν αξεπέραστα, ο κόουτς πάλεψε με αξιοπρέπεια και χωρίς πολλά λόγια. Ούτε με δικαιολογίες.

Ήταν τότε που ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ήθελε να του δώσει την Εθνική ομάδα. Η πρόταση από το Καζάν και την Ούνικς (καλοκαίρι του 2017) τον ανάγκασε να μην τη δεχτεί και να πάρει το δρόμο προς τη Ρωσία.

Το 2020 κι ενώ είχε κλείσει τρία χρόνια στην Ούνικς, επέκτεινε το συμβόλαιο του για ακόμα δύο χρόνια. Ήταν ουσιαστικά η επιβεβαίωση για την εμπιστοσύνη στη δουλειά του. Και όχι άδικα… Η Ούνικς επιστρέφει στην Euroleague και ο Δημήτρης Πρίφτης θα κοουτσάρει για πρώτη φορά στο επίπεδο που του αναλογεί. Αυτό λένε όλοι, ακόμα και οι συνάδελφοί του.

Πρόκειται φυσικά για ακόμα έναν Έλληνα προπονητή που έπρεπε να φύγει από τη χώρα για να αποκτήσει φήμη…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Δημήτρης Πρίφτης: Χαμηλό προφίλ, υψηλή ποιότητα», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College